Σήμερα: 11/04/2021
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 07:48

Πανηγυρισμοί στη Χιλή για το «ναι» στην αλλαγή του Συντάγματος

Γράφτηκε από τον

2_0.jpg

Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων του χθεσινού ιστορικού δημοψηφίσματος στη Χιλή, σχεδόν το 78% τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, κληρονομιάς της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, το οποίο καταρτίστηκε το 1980 και καταδυναστεύει ακόμα τη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Το συντριπτικό ποσοστό όσων ψήφισαν «εγκρίνω» αυξάνεται όσο η καταμέτρηση προχωράει. Νωρίτερα, με το 11% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, υπέρ της αναθεώρησης τασσόταν το 77,26%, εναντίον το 22,24%.

Ap photo

Σχεδόν 15 εκατομμύρια Χιλιανοί κλήθηκαν στις κάλπες για να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: «Επιθυμείτε ένα νέο Σύνταγμα;» και «Ποιο όργανο θα πρέπει να συντάξει το νέο Σύνταγμα». 

Στο δεύτερο ερώτημα μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ μιας «Μικτής συνταγματικής συνέλευσης», η οποία θα αποτελείται από εκλεγμένους πολίτες και κοινοβουλευτικούς, και μια «Συνταγματικής συνέλευσης», η οποία θα αποτελείται αποκλειστικά από πολίτες.

Η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά μεγάλη, σύμφωνα με τον διευθυντή της εκλογικής επιτροπής. Άλλωστε οι χθεσινές εικόνες έδειχναν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Αp photo
Αp photo

Οι υποστηρικτές του «Ναι» βγήξαν χθες βράδυ να πανηγυρίσουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγο και άλλων πόλεων, ένα χρόνο μετά την εξέγερση ενάντια στο υπερφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο της χώρας.

Τότε η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στο μετρό ήταμ η αφορμή για το ξέσπασμα μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με διευρυμένα πια κοινωνικά αιτήματα, οι οποίες σημαδεύτηκαν από όργιο καταστολής και βίας εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας, με τον τραγικό απολογισμό να αναφέρει τουλάχιστον 34 νεκρούς και 3.800 τραυματίες, ακόμα και από πραγματικά πυρά.

Τότε η συντηρητική κυβέρνηση του (δισεκατομμυριούχου) Σεμπαστιάν Πινιέρα αναγκάστηκε να συμφωνήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Τώρα ο ίδιος αναγνώρισε, σε ομιλία του προς το πολίτες, τη νίκη όσων ζητούν ένα νέο Σύνταγμα, αλλά δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι πρόκειται μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας. «Από σήμερα, πρέπει όλοι να συνεργαστούμε ώστε το νέο σύνταγμα να είναι το εξαιρετικό πλαίσιο για την ενότητα, τη σταθερότητα και το μέλλον», είπε.

Αp photo

Η κατάργηση του υφιστάμενου Συντάγματος της Χιλής, που καταρτίστηκε το 1980 με στόχο να μπορέσουν να διατηρηθούν στην εξουσία τα συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας της Χιλής, ακόμη και μετά το τέλος της δικτατορίας,  ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών που έχουν βγει στους δρόμους από τις 18 Οκτωβρίου 2019 ζητώντας μια πιο δίκαιη κοινωνία.

«Αυτό που συνέβη αντανακλάται τώρα στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ήμουν μέρος στις πορείες πριν από ένα χρόνο και πρέπει με την απόφασή μου και να βοηθήσω στην οικοδόμηση ενός αξιοπρεπούς συντάγματος» δήλωσε χθες μία διαδηλώτρια.

Μία άλλη, 34χρονη γυναίκα, που βρισκόταν στο πλήθος που γιόρταζε το αποτέλεσμα στην πλατεία Ιταλίας δήλωσε το εξής: «Ζούμε κάτω από ένα παράνομο Σύνταγμα που δημιουργήθηκε από ένα στρατιωτικό καθεστώς, το οποίο επιτρέπει την πρόοδο μόνο σε όσους έχουν χρήματα» είπε για να προσθέσει ότι πρόκειται για μία από τις λίγες φορές που ο λαός της Χιλής γεύεται μια συλλογική νίκη όπως η σημερινή.

«Φτάσαμε σε αυτό το σημείο καθώς η χώρα βρίσκεται σε κρίση. Δεν είναι μόνο το Σύνταγμα που είναι παράνομο, αλλά ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε», σχολαίσε η Μαρία Κριστίνα Εσκούντορο, πολιτική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Χιλής. 

Αp photo
Αp photo
ΠΗΓΗ: efsyn.gr
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή