Σήμερα: 15/04/2021
Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 06:15

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ Η Αρμενία καταγγέλλει μεγάλη επίθεση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στο νότιο τμήμα της περιοχής

Γράφτηκε από τον

nagorno-karabakh.jpg

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε το απόγευμα ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε ευρείας κλίμακας επίθεσης στο νότιο τμήμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας Σουσάν Στεπανιάν, μετά το μεσημέρι οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ενεργοποίησαν εφεδρικές δυνάμεις, μεγάλο αριθμό στρατιωτικού οπλισμού συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και πυροβολικού. Η ίδια ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άρχισαν να βάλλουν με ρουκέτες εναντίον της πόλης Στεπανακέρτ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι η επίθεση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Μπακού του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και μάλιστα μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις που έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΟΑΣΕ για τη σημασία του τερματισμού των εχθροπραξιών».

Βόμβες διασποράς χρησιμοποιεί το Αζερμπαϊτζάν

Εξάλλου, σύμφωνα με τη «Διεθνή Αμνηστία» βόμβες διασποράς, οι οποίες είναι απαγορευμένες από το 2010 με διεθνή σύμβαση, χρησιμοποιήθηκαν στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ που βομβαρδίζεται σφοδρά τις τελευταίες ημέρες από τους Αζέρους. Είχε προηγηθεί σχετική καταγγελία, που συνοδευόταν από βίντεο από αρμενικές πηγές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Συγκεκριμένα, φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν βόμβες διασποράς M095 DPICM, ισραηλινής κατασκευής, «που φαίνεται να ρίχτηκαν από τις αζερινές δυνάμεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το Ισραήλ είναι ένας από τους μεγάλους προμηθευτές όπλων του Αζερμπαϊτζάν.

Φόβοι της Μόσχας για «εισροή τρομοκρατών»

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο το Ναγκόρνο Καραμπάχ να μετατραπεί σε ορμητήριο για τρομοκράτες, οι οποίοι μπορεί να εισέλθουν στην επικράτεια της Ρωσίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της SVR.

«Η ένοπλη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στο Καραμπάχ τραβάει σαν μαγνήτης μαχητές διαφόρων διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων», υπογράμμισε ο Ναρίσκιν και προσέθεσε: «Δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί ότι η Υπερκαυκασία μπορεί να γίνει νέο ορμητήριο για διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις, απ’ όπου οι μαχητές μπορούν εν συνεχεία να διεισδύουν σε παρακείμενα του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία». Ο Ναρίσκιν δήλωσε ότι το Αζεμπαϊτζάν και η Αρμενία πρέπει να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «TASS», «Reuters») - 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή