Σήμερα: 14/05/2021
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 09:31

Kυρώσεις από Ε.Ε. σε τουρκική ναυτιλιακή για το εμπάργκο στη Λιβύη

Γράφτηκε από τον

libya-egypt.jpg

Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της Avrasya Shipping, της εταιρείας που ναυλώνει το τουρκικό πλοίο Cirkin που έγινε η αφορμή για το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, γιατί φέρεται ότι παραβίαζε το εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κυρώσεις επιβάλλονται σε δύο ακόμη εταιρείες και σε δύο Λίβυους για σοβαρά εγκλήματα.

Η Τουρκία αρνείται ότι το πλοίο σχετίζεται με διακίνηση όπλων και ισχυρίζεται ότι το πλοίο, που αρνήθηκε τον έλεγχο γαλλικής φρεγάτας, που στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη», η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, επιτηρούσε την τήρηση του εμπάργκο, μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσίευσε την απόφαση για τις κυρώσεις, «το Cirkin συνδέθηκε με μεταφορές στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020».

Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε κομβικό σημείο με αφορμή και τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι συνέβη στις 10 Ιουνίου

Στο περιστατικό της 10ης Ιουνίου, γαλλική φρεγάτα προσπάθησε να επιθεωρήσει το φορτηγό πλοίο Cirkin, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Παρίσι δήλωσε ότι η φρεγάτα παρενοχλήθηκε από τρία τουρκικά πλοία που συνόδευαν το φορτηγό πλοίο. Ένα τουρκικό πλοίο έριξε τα φώτα του ραντάρ και το πλήρωμά του φόρεσε αλεξίσφαιρα γιλέκα κρατώντας ελαφρύ οπλισμό, καταγγέλλει η Γαλλία.

Η Τουρκία αμφισβητεί τη γαλλική εκδοχή του περιστατικού και υποστήριξε ότι επιθετικότητα έδειξε το γαλλικό πολεμικό ναυτικό. Το ΝΑΤΟ προχώρησε σε διερεύνηση του συμβάντος, ωστόσο έχει δηλώσει ότι δεν θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Και δύο Λίβυοι

Η ΕΕ επιβάλλει επίσης κυρώσεις με άμεση ισχύ ενάντια σε δύο Λίβυους. Πρόκειται για τον Μαχμούντ αλ Ουερφάλι, που σύμφωνα με την Ε.Ε. ήταν διοικητής στην ανατολική Λιβύη υπεύθυνος για τη δολοφονία 33 ανθρώπων και μία μαζική εκτέλεση. 

Ο δεύτερος άνδρας είναι ο Μούσα Ντιάμπ, που κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και δολοφονία προσφύγων.

Η Ε.Ε. επέβαλε επίσης κυρώσεις σε δύο άλλες εταιρείες, τη Sigma Airlines, με έδρα το Καζακστάν, και τη Med Wave Shipping, με έδρα την Ιορδανία.

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή