ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ Νέες απειλές των ΗΠΑ κατά του Ιράν
Γράφτηκε από τον Π.Ε.Ν.Ε.Ν.
Νέες απειλές κατά του Ιράν εξαπέλυσαν χτες οι ΗΠΑ, που επιταχύνουν τα ευρύτερα σχέδιά τους για την περιφέρεια, αναδεικνύοντας ότι ζητούμενο είναι η αναμέτρησή τους με βασικούς αντιπάλους τους, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Τεχεράνη «επί μακρόν εμπλουτίζει κρυφά (ουράνιο), κατά απόλυτη παράβαση της φρικτής συμφωνίας (του 2015)» και υποστηρίζοντας ότι «αυτή η συμφωνία αναμένεται να λήξει σε λίγα χρόνια», απείλησε ότι «οι κυρώσεις (κατά του Ιράν) σύντομα θα αυξηθούν σημαντικά». Αξιοποιώντας και την έκτακτη σύγκληση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που έγινε μετά από δική της παρέμβαση, η Ουάσιγκτον υποστήριξε (όπως σημείωνε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της στην ΙΑΕΑ) ότι «δεν υπάρχει κανένας αξιόπιστος λόγος για να επεκτείνει το Ιράν το πυρηνικό πρόγραμμά του και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το αντιληφθούμε αυτό ως οτιδήποτε άλλο πέραν μιας ωμής και καταφανούς προσπάθειας να εκβιάσει τη διεθνή κοινότητα». Κατά τα άλλα ανέφερε και πως «οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι ανοιχτές σε μια διαπραγμάτευση χωρίς προϋποθέσεις και ότι προσφέρουμε στο Ιράν την πιθανότητα της πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων».
Πάντως, αποκαλυπτικές των γενικότερων επιδιώξεων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού επιτελάρχη Τζόζεφ Ντάνφορντ περί προετοιμασίας «ευρύτερου συνασπισμού» που θα εμπλακεί στην ασφάλεια στρατηγικών περασμάτων στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ο Ντάνφορντ δήλωσε ότι «συζητάμε τώρα με πολλές χώρες για να δούμε εάν μπορούμε να συγκροτήσουμε έναν συνασπισμό ο οποίος θα εγγυάται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας τόσο στα Στενά του Ορμούζ(σ.σ. ενώνουν τον Περσικό κόλπο με τον Ινδικό ωκεανό), όσο και στο Μπαμπ αλ Μάντεμπ (σ.σ. ενώνει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Ινδικό). Θεωρώ λοιπόν ότι πιθανόν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε διαπιστώσει ποιες χώρες έχουν την πολιτική βούληση να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία και κατόπιν θα συνεργαστούμε άμεσα με τις Ένοπλες Δυνάμεις τους για να καθοριστούν τα μέσα και οι πόροι που θα χρειαστούν γι' αυτό», συμπλήρωσε.
Και προειδοποιήσεις Ροχανί
Από τη μεριά του Ιράν, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί ύψωσε τους τόνους με αφορμή την υπόθεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Grace 1» που οι αρχές του Γιβραλτάρ έχουν ακινητοποιήσει υποστηρίζοντας ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας κυρώσεις της ΕΕ κατά της Δαμασκού. «Εσείς (σ.σ. η Βρετανία) είστε αυτοί που προκαλείτε ανασφάλεια και θα κατανοήσετε τις συνέπειες αργότερα», είπε ο Ιρανός ηγέτης, απευθυνόμενος στο Λονδίνο και όχι μόνο, συμπληρώνοντας: «Τώρα είστε τόσο απελπισμένοι που, όταν ένα από τα δεξαμενόπλοιά σας θέλει να μετακινηθεί στην περιοχή, πρέπει να φέρετε τις φρεγάτες (για να το συνοδεύσει) επειδή φοβάστε. Τότε γιατί προχωράτε σε τέτοιες ενέργειες; Αντίθετα θα έπρεπε να επιτρέπετε στη ναυσιπλοΐα να είναι ελεύθερη».
Ενώ πρόσθεσε: «Εσείς (σ.σ. οι Ευρωπαίοι) δε χρειάζεται να ανησυχείτε για το Ιράν, η ανησυχία σας θα πρέπει να είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παραβιάσει τις δεσμεύσεις τους και έχουν υπονομεύσει τις διεθνείς υποχρεώσεις».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters») - 902.gr
- Τελευταια
- Δημοφιλή
