Παρά το γεγονός ότι το Τελ Αβίβ έστρεψε τις τελευταίες εβδομάδες τις κάνες προς τη Ράφα, η κατάσταση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας δείχνει πως το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει να κρατήσει τον έλεγχο σε καμία περιοχή.
Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη βόρεια Γάζα με επίκεντρο τη Τζαμπάλια φέρνει νέα σελίδα στον πόλεμο που παραπέμπει σε γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, την ώρα που η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο.
Οι τελευταίες εξελίξεις περιστρέφονται γύρω από το νοσοκομείο Αλ Άουντα, κοντά στη Τζαμπάλια, ένα από τα τελευταία που παραμένουν σε λειτουργία στην περιοχή.
Το νοσοκομείο έχει ξεμείνει από πόσιμο νερό την ώρα που ο IDF πολιορκεί τις εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα εκτοξεύει πυρά και προς τα προσφυγικά καμπ της Τζαμπάλια και της Νουσεϊράτ. Ισραηλινά τανκ έχουν περικυκλώσει το σημείο, ενώ μπουλντόζες έχουν ισοπεδώσει κτίρια στην περίμετρο.
Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Αλ Άουντα νοσηλεύονται 34 άτομα που τραυματίστηκαν στην ισραηλινή επίθεση στη Τζαμπάλια το Σάββατο.
Δεν θέλει συζητήσεις ο Νετανιάχου
Μέσα σε αυτή την κατάσταση κι ενώ ήδη από τη Ράφα έχουν αποχωρήσει περίπου 800.000 άμαχοι φοβούμενοι τη νέα σφαγή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν δείχνει καμία διάθεση διαλλακτικότητας.
Παρά την εσωτερική κρίση με τον Μπένι Γκαντζ να έχει ήδη δώσει τελεσίγραφο προκειμένου να υπάρξει ένα μεταπολεμικό πλάνο έως τις 8 Ιουνίου, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου φέρεται να αρνήθηκε την έναρξη νέου γύρου συζητήσεων με τη Χαμάς.
Την είδηση μεταδίδουν αρκετά ισραηλινά ΜΜΕ, τα οποία επισημαίνουν ότι διαπραγματευτές της χώρας του παρουσίασαν ένα τέτοιο πλάνο, ωστόσο ο Νετανιάχου είπε «όχι», λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο.
«Αγνοείται» η ανθρωπιστική βοήθεια
Ο ΟΗΕ από την πλευρά του ανακοίνωσε μέσω της UNRWA ότι δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει την παρουσία του στη Ράφα και το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ με αποτέελσμα να μην μπορεί να έχει εικόνα για την ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνει στη Γάζα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία στοιχεία που επικαλείται η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών είναι από την 6 Μάη όταν και μπήκαν στη λωρίδα μόλις 69 φορτηγά, ωστόσο από εκεί και μετά δεν υπάρχουν στοιχεία.
Πηγή: efsyn.gr

