Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 07:08

Τσουνάμι προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στη Ν. Ζηλανδία, εκκενώθηκαν οι ακτές

Γράφτηκε από τον

auckland-beach-sea-0.jpg

Παραλία στο Όκλαντ, την μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας - φωτ. αρχείου

AP Photo/New Zealand Herald, Chris Gorman

Χιλιάδες πολίτες της Νέας Ζηλανδίας απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στις παράκτιες περιοχές της χώρας λίγο πριν τις χτυπήσει το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό των 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και τους δύο μετασεισμούς των 7,2 και 7,4 Ρίχτερ που σημειώθηκαν κοντά στα απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά Κερμαντέκ.

Ευτυχώς, το τσουνάμι δεν προκάλεσε τραυματισμούς ή ζημιές και τα ξημερώματα της Παρασκευής (3.00 ώρα Ελλάδας) οι αρχές ήραν την εντολή εκκένωσης των παράκτιων περιοχών.

Η εθνική υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων της χώρας διαβεβαίωσε ότι «τα μεγαλύτερα κύματα πέρασαν» και «όλοι οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μπορούν πλέον να επιστρέψουν».

Χιλιάδες κάτοικοι της ανατολικής ακτής του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κινήθηκαν προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο, προς την ενδοχώρα, ενώ η μεγαλύτερη πόλη της χώρας της Ωκεανίας, το Όκλαντ, τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού.

Εργαζόμενοι, φοιτητές και κάτοικοι περιοχών όπως το Νόρθλαντ και το Μπέι οβ Πλέντι, με τη συνδρομή της πολιτικής προστασίας, έφυγαν μαζικά.

Οι σεισμολόγοι ανέφεραν κύματα έως και τριών μέτρων πάνω από το επίπεδο της πλημμυρίδας.

Προειδοποιήσεις για το τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 8,1 Ρίχτερ είχε εκδοθεί για διάφορες περιοχές του Ειρηνικού, από τα νησιά Τόνγκα, την αμερικανική Σαμόα, τα Φίτζι, τα Βανουάτου, τη Νέα Καληδονία, τη Χαβάη, ως τη Χιλή. Οι αυστραλιανές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για το νησάκι Νόρφολκ (1.750 κάτοικοι), πάντως όχι για την ίδια την Αυστραλία.

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή