Σήμερα: 15/04/2021
Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 12:18

Η Βρετανία παραχώρησε δικαίωμα εμβολιασμού σε όλους ανεξαιρέτως τους μετανάστες

Γράφτηκε από τον

_Βρετανία_παραχώρησε_δικαίωμα_εμβολιασμού_σε_όλους_ανεξαιρέτως_τους_μετανάστες.jpg

Οι μετανάστες που ζουν στη Βρετανία θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, ανεξάρτητα από το εάν έχουν άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις της Δευτέρας. Επιπλέον οι κυβερνητικοί παράγοντες ξεκαθαρίζουν ότι η εγγραφή των μεταναστών στις λίστες εμβολιασμών δεν θα συνεπάγεται έλεγχο των εγγράφων παραμονής και της νόμιμης ή όχι κατάστασης διαμονής τους στη χώρα.

Την ώρα που στην ΕΕ το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει με ρυθμό χελώνας εξαιτίας της έλλειψης εμβολιαστικών δόσεων αλλά και των συνεχών ανατροπών στις διαπραγματεύσεις των ευρωπαϊκών αρχών με τις φαρμακευτικές εταιρείες και ενώ σε πολλές χώρες οι πρόσφυγες δεν εντάσσονται επίσημα στο εμβολιαστικό σχέδιο, η Βρετανία πρόκειται να χορηγήσει εμβόλια σε όλους ανεξαιρέτως τους μετανάστες που ζουν σε βρετανικό έδαφος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Daily Mail, όσοι ζούσαν στη Βρετανία και έχουν εισέλθει παράτυπα στη χώρα θα ενθαρρύνονταν να εγγραφούν στον κατάλογο του τοπικού γιατρού τους, ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν όταν έρθει η σειρά τους.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, κυβερνητική εκπρόσωπος που ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα, που αναφέρονταν στην επιλογή εμβολιασμού όλων ανεξαιρέτως των μεταναστών ως «αμνήστευση» επιβεβαίωσε ότι «τα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα προσφέρονται σε όλους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δωρεάν, ανεξάρτητα από το καθεστώς μετανάστευσης».

«Όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε Γενικό Γιατρό, θα έρθουν σε επαφή το συντομότερο δυνατόν και συνεργαζόμαστε στενά με συνεργάτες και εξωτερικούς οργανισμούς για να επικοινωνήσουμε με εκείνους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στις ιατρικές υπηρεσίες για να διασφαλίσουμε ότι και σε αυτούς παρέχεται το εμβόλιο».

Η Βρετανία έχει ήδη πραγματοποιήσει τα πρώτα εμβόλια σε περισσότερα από 12 εκατομμύρια άτομα, ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα τρέχει γρηγορότερα από το αντίστοιχο στην ΕΕ. Αυτό συνέβη καθώς όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς η Βρετανία ενέκρινε πρώτη τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca.

Η στρατηγική εμβολιασμού της Βρετανίας δεν προτεραιοποιεί επίσημα τους μετανάστες αλλά επικεντρώνεται κυρίως στους γηραιότερους και πιο ευάλωτους πολίτες.

Ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των προσφύγων, εφόσον οι συνθήκες κράτησης των νεοαφιχθέντων, είναι τέτοιες που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για διασπορά του κορονοϊού εντός των δομών. Για παράδειγμα στη Γερμανία, οι αιτούντες άσυλο έχουν συμπεριληφθεί στο δεύτερο γύρο εμβολιασμών, μαζί με τους πολίτες ηλικιών άνω των 70 και τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα ο εμβολιασμός τους, σύμφωνα με το κυβερνητικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο.

πηγη: thepressproject.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή