Σήμερα: 12/04/2021
Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 07:39

ΙΤΑΛΙΑ Καταστολή σε βάρος αγωνιζόμενων μαθητών

Γράφτηκε από τον

italia-mathites-04.jpg

Επίδειξη «επιβολής τάξης και ασφάλειας» έκαναν αστυνομικοί και ασφαλίτες που εισέβαλαν σε λύκειο της Ρώμης, όπου οι μαθητές είχαν προχωρήσει σε κατάληψη, αντιδρώντας στην απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας, η οποία εμποδίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και στην Ιταλία.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές του λυκείου ΚΑΝΤ, στην ιταλική πρωτεύουσα, ξεκινώντας κατάληψη κλιμάκωσαν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις βδομάδων που έκαναν, με αίτημα το ασφαλές άνοιγμα του σχολείου τους. Οι αρχές προσπάθησαν να τους τρομοκρατήσουν, στέλνοντας αστυνομικούς και ασφαλίτες με πολιτικά που εισέβαλαν στο σχολείο και επιτέθηκαν στους έφηβους, παρά τις διαμαρτυρίες και γονιών που ήταν συγκεντρωμένοι απέξω, συμπαραστεκόμενοι στον δίκαιο αγώνα των παιδιών τους.

Από το φθινόπωρο έχουν γίνει διάφορες μαθητικές κινητοποιήσεις, με συνθήματα όπως «εξ αποστάσεως εκπαίδευση χωρίς μέσα, δια ζώσης εκπαίδευση χωρίς προστασία». Ζητούν ασφαλή λειτουργία των σχολείων, που όπως διάφορες πλευρές της καθημερινότητας της νεολαίας, έχουν γεμίσει αδιέξοδα λόγω της διαχείρισης της πανδημίας με στόχο το ελάχιστο δυνατό κόστος για το μεγάλο κεφάλαιο. Στις αρχές Νοέμβρη έκλεισαν (πάλι) γυμνάσια και λύκεια και ξεκίνησε πάλι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, για να ανακοινωθεί το άνοιγμά τους πριν λίγες βδομάδες, χωρίς όμως στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Τα παιδιά καταγγέλλουν μεταξύ άλλων τον μεγάλο αριθμό μαθητών που συγκεντρώνονται σε κάθε αίθουσα, ειδικά σε μεγαλουπόλεις όπως η Ρώμη, αλλά και τον συνωστισμό στα λεωφορεία και τα τρένα με τα οποία μετακινούνται, όπως και την απουσία επαρκών απολυμάνσεων.

Την περασμένη Παρασκευή, έγιναν κινητοποιήσεις σε πάνω από 20 πόλεις (Τορίνο, Μιλάνο, Κατάνια κ.τ.λ.). Οι μαθητές κατήγγειλαν ότι με βάση και τα επίσημα στοιχεία 34.000 μαθητές 14 - 18 ετών κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το σχολείο εντελώς. Ζήτησαν τάξεις με 15 άτομα το πολύ, πρόσληψη περισσότερων και μόνιμων εκπαιδευτικών, αύξηση των σχολικών αιθουσών, άμεση και δωρεάν πρόσβαση μαθητών και εργαζομένων σε σχολεία σε τεστ για τον κορονοϊό.

Τις μαθητικές κινητοποιήσεις στηρίζει το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας και τα μέλη του πρωτοστατούν στην οργάνωσή τους.

(Πηγή: Εφημερίδα Ριζοσπάστης) - 902.gr/

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή