Σήμερα: 19/04/2024
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 13:57

Τι σημαίνει Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία

Γράφτηκε από τον

brexit-no_deal.jpg

Μετά από μήνες αδιέξοδων διαπραγματεύσουν και την 31η Ιανουαρίου να πλησιάζει, η επικείμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία θα έχει σοβαρές συνέπειες για το εμπόριο και από τις δυο πλευρές, τις τιμές των αγαθών, τις θέσεις εργασίας, τη διακίνηση των προϊόντων.

«Θα ευημερήσουμε πολύ ως έθνος με ανεξάρτητο εμπόριο, που ελέγχει τα σύνορά του, τις ζώνες αλιείας του και τη νομοθεσία του» διακηρύσσει ο Μπόρις Τζόνσον πιέζοντας για Brexit πάση θυσία. Είναι όμως αυτή η αλήθεια;

Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας σίγουρα θα είναι άσχημα νέα για τους Βρετανούς αγρότες. Δασμοί θα επιβληθούν στα προιόντα τους: 40% ή και περισσότερο για το μοσχάρι και το αρνί και ορισμένοι φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν. Αλλά επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τους παραγωγούς στην Ευρώπη. Θα πρέπει να περιμένουν η ζήτηση των προϊόντων τους στη Βρετανία να μειωθεί, αφού θα είναι πιο ακριβά.

Στα σύνορα, προβλέπονται τεράστιςς ουρές φορτηγών, μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Τα 10.000 φορτηγά που διασχίζουν τα σύνορα κάθε μέρα θα χρειαστούν πολλά χαρτιά, βεβαιώσεις, ελέγχους, γραφειοκρατία για να περνούν τον έλεγχο στα τελωνεία. Θα επηρεαστεί φυσικά η διακίνηση τροφίμων και φαρμάκων και, γενικώς, η «έγκαιρη αποστολή» προιόντων θα είναι ανάμνηση από το πρόσφατο παρελθόν.

Η μη συμφωνία θα αποτελέσει μεγαλο πρόβλημα και για τις βιομηχανίες. Με τις αλυσίδες προμήθειας συστατικών και ανταλλακτικών σε χαώδη κατάσταση, η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία για παράδειγμα, θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Θα πρέπει να επιβληθούν δασμοί με τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμίπορου, πράγμα που σημαίνει ότι ο τομέας της κατασκευής αυτοκινήτων θα επιβραδύνει σημαντικά την παραγωγή του ή και κατά περίπτωση, θα αναγκαστεί να την αναστείλει. Οι δασμοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνουν τα βρετανικά προιόντα να χάσουν τη γοητεία τους.

Η μάχη για τα δικαιώματα στην αλιεία είναι ένα από τα ζητήματα που έχουν κερδίσει μεγάλη δημοσιότητα. Εάν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία οι Γάλλοι αλιείς θα χάσουν το δικαίωμα να ψαρεύουν στα βρετανικά νερά και μαζί θα χάσουν και τη δουλειά τους. Οι Βρετανοί αλιείς από την άλλη πλευρά, θα έχουν μεν τον πλήρη έλεγχο των περιοχών τους, αλλά και σε αυτόν τον τομέα, χωρίς συμφωνία, οι δασμοί θα κάνουν τα προιόντα τους ακριβά για την Ευρώπη.

Και τώρα, ακριβώς στην εκπνοή της προθεσμίας, η ρητορική και από τις δυο πλευρές πολλές φορές δεν βοηθάει για τη σύγκλιση μεταξύ των δυο πλευρών. Αποφασίστηκε να γίνει μια ακόμα προσπάθεια, διαμήνυσαν χθες Μπόρις Τζόνσον και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο σε ξεχωριστή δήλωσή του ο βρετανός πρωθυπουργός ειπε ότι ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο να είναι έτοιμο για μια έξοδο χωρίς συμφωνία και ότι απορρίφθηκε αίτημά του να υπάξουν διαπραγματεύσεις για ξεχωριστές εμπορικές διαπραγματεύσεις με Βερολίνο και Παρίσι.

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή