Σήμερα: 29/03/2024
Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2020 07:45

Τι περιορισμοί θα ισχύουν τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας

Γράφτηκε από τον

christmas-italia.jpg

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να αποδεικνύεται φονικότερο και πολύ πιο μεγάλο του πρώτου, η Ευρώπη ετοιμάζεται για τα πρώτα Χριστούγεννα με κορονοϊό και ισχυρά περιοριστικά μέτρα.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις εξετάζουν πώς θα κάνουν λιγότερο αυστηρό το πλαίσιο ώστε να μπορούν οι πολίτες να περάσουν τις γιορτές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και παράλληλα να μην εκτροχιαστεί η εξάπλωση του ιου

Γαλλία

Η κυβέρνηση θα επιτρέψει στους πολίτες να ταξιδέψουν από τις 15 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης  της περιόδου των εορτών στα τέλη του έτους, εάν τα κρούσματα κορονοϊού μειωθούν σε περίπου 5.000 νέα περιστατικά ανά ημέρα.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ συνέστησε έναν αριθμό 6 ενηλίκων στο τραπέζι, χωρίς να προσμετρούνται τα παιδιά, για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Η κυκλοφορία του ιού συνεχίζει να μειώνεται, εβδομάδα με εβδομάδα», δήλωσε με ικανοποίηση ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, αναφέροντας το ενδεχόμενο «τις επόμενες ημέρες τα ημερήσια κρούσματα να μειωθούν κάτω των 10.000 κατά μέσο όρο».

Η Γαλλία, που αποφάσισε να κρατήσει κλειστές τις πίστες σκι έως τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιεί τυχαίους συνοριακούς ελέγχους σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την μόλυνση με κορονοϊό όσων επισκέπτονται χώρες όπου τα χιονοδρομικά κέντρα παραμένουν ανοικτά.

Χριστουγεννιάτικοι φωτισμοί στο Στρασβούργο, εκεί όπου συνήθως στήνεται η χριστουγεννιάτικη αγορά. Λόγω της πανδημίας φέτος δεν θα υπάρξει τέτοια αγορά.

AP Photo/Jean-Francois Badias

Ιταλία

Αυστηρά οικογενειακά καλούνται να περάσουν τα φετινά Χριστούγεννα οι Ιταλοί, καθώς η χώρα μετράει καθημερινά εκατοντάδες θανάτους και περίπου 20.000 κρούσματα. Από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου θα απαγορευθεί η μετακίνηση από την μια περιφέρεια στην άλλη, ενώ τα Χριστούγεννα, στις 26 Δεκεμβρίου και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο κάθε Ιταλός θα πρέπει να παραμείνει στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα συνεχίσει να ισχύει από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ την Πρωτοχρονιά θα διαρκέσει περισσότερο, και θα λήξει στις 7 το πρωί. Το νέο διάταγμα προβλέπει ότι δεν θα οργανωθούν υπαίθριες συναυλίες και γιορτές, ενώ τα εστιατόρια θα μπορούν να μένουν ανοικτά μέχρι τις 6 το απόγευμα, όπως και τα καφέ, καθ΄όλη την περίοδο των γιορτών.  

Όσον αφορά στα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να μένουν ανοικτά μέχρι τις 9 το βράδυ. Η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι τα χιονοδρομικά κέντρα θα είναι κλειστά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Γερμανία

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων να παραταθεί και να αυστηροποιηθεί το lockdown, αλλά να χαλαρώσουν οι κανόνες κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων προκειμένου οικογένειες και φίλοι να μπορούν να γιορτάσουν μαζί. Θα επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 10 ατόμων, χωρίς να περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτό τα παιδιά.

Ισπανία

Εικόνα από το κέντρο της Μαδρίτης.  

AP Photo/Paul White

Έως 10 άτομα ανά νοικοκυριό θα επιτρέπεται να συγκεντρωθούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με βάση τα όσα συμφώνησαν η κεντρική κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές της χώρας. Αυτό σημαίνει μικρή χαλάρωση του ισχύοντος γενικού κανόνα που επιτρέπει συγκεντρώσεις έως έξι ατόμων.

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας θα ξεκινούν αργότερα --στη 01:30 από τις 23:00-- στις 24 και τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά οι μετακινήσεις μεταξύ των περιοχών θα απαγορεύονται από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου, με εξαίρεση τις οικογενειακές επισκέψεις.

Βρετανία

Οι τέσσερις επαρχίες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για τα Χριστούγεννα προκειμένου να μπορούν τα μέλη έως τριών νοικοκυριών να συναντηθούν σε ένα σπίτι από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου, καθώς και να συναντώνται σε χώρους λατρείας ή σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους --όχι όμως σε κλειστούς χώρους φιλοξενίας ή διασκέδασης. Η χώρα στο μεταξύ από εβδομάδα ξεκινάει τους εμβολιασμούς.

Βέλγιο

Τα νοικοκυριά στο Βέλγιο θα μπορούν να είναι σε στενή επαφή μόνο με ένα ακόμα πρόσωπο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο. Όσοι ζουν μόνοι τους θα μπορούν να συναντήσουν δύο ακόμα πρόσωπα. Θα απαγορεύονται τα βεγγαλικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προκειμένου να περιοριστούν οι συναθροίσεις ενώ υπάρχουν ισχυρές συστάσεις για αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό.

Αυστρία

Η αυστριακή κυβέρνηση, που θα χαλαρώσει κάποιους κανόνες του lockdown από τις 7 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι δεν θα υπάρχει διασκέδαση ή ψυχαγωγία, με όλες τις πολιτιστικές (θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες) και αθλητικές εκδηλώσεις να ακυρώνονται, με την εστίαση σε όλες της τις μορφές να παραμένει κλειστή όπως και τα ξενοδοχεία, όπως κλειστές, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, θα παραμείνουν οι φημισμένες χριστουγεννιάτικες αγορές.

Από την άλλη πλευρά, η χαλάρωση του ισχύοντος lockdown προβλέπει  την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ορισμένων επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών, και το άνοιγμα των σχολείων.  Επίσης, θα επιτραπεί το σκι από τις 24 Δεκεμβρίου. Από αύριο, Παρασκευή, ξεκινούν σε όλη τη χώρα τα μαζικά τεστ για το σύνολο του πληθυσμού, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Δεκεμβρίου. 

Νορβηγία

Η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ ανακοίνωσε ότι οι Νορβηγοί μπορούν να προσκαλέσουν έως 10 καλεσμένους στα σπίτια τους σε δυο ξεχωριστές περιστάσεις μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Εκτός των ημερών αυτών, συνεχίζει να ισχύει το όριο για έως πέντε καλεσμένους σε ένα σπίτι, σύμφωνα με την ίδια.

Ιρλανδία

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται η συνάντηση προσώπων από τρία νοικοκυριά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν. Για την περίοδο αυτή θα αρθεί η απαγόρευση για ταξίδια σε όλη τη χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή