Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 11:15

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ Επέκταση και «θωράκιση» της λυκοσυμμαχίας στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα

Γράφτηκε από τον

nato-shmaies-26-11.jpg

Η επέκταση και η «θωράκιση» των συμμαχιών του ΝΑΤΟ «προς Ανατολάς» ως τον Ειρηνικό, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα, βρέθηκε στο επίκεντρο της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας.

Μάλιστα, «η αλλαγή στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων και η άνοδος της Κίνας» αποτέλεσε και το θέμα ειδικής συνεδρίας με τη συμμετοχή του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, των υπουργών Εξωτερικών Φινλανδίας, Σουηδίας και των «εταίρων» του ΝΑΤΟ σε Ασία και Ειρηνικό, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας.

«Προκλήσεις» από την άνοδο της Κίνας

Δίνοντας το στίγμα των όσων συζητήθηκαν, ο Γ. Στόλτενμπεργκ υποστήριξε μεν πως «η Κίνα δεν είναι αντίπαλος του ΝΑΤΟ» και πως «η άνοδος της Κίνας μπορεί να παράσχει ευκαιρίες», ωστόσο εστίασε στις «προκλήσεις» που δημιουργούνται από το γεγονός ότι έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό στον κόσμο και «επενδύει βαριά σε νέες δυνατότητες», ενώ την κατηγόρησε ότι «υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκφοβίζει άλλες χώρες. Και μπλέκεται ολοένα και περισσότερο σε ένα συστηματικό ανταγωνισμό με εμάς».

Με φόντο αυτά, αλλά και με το δεδομένο ότι -λόγω των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων- υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στην Κίνα, ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε από την «κοινότητα των παρόμοια σκεπτόμενων δημοκρατιών»  να «δουλέψει μαζί», λέγοντας πως υπάρχει κοινό συμφέρον στη στήριξη «της συνοχής των κοινωνιών, οικονομιών και θεσμών» και τη «βασισμένη σε κανόνες» διεθνή τάξη.

Υπό αυτό το πρίσμα ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια παραπέρα ενδυνάμωσης των συμμαχιών που χτίζει η ιμπεριαλιστική συμμαχία προς Ανατολάς, στην οποία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο και η ελληνική κυβέρνηση, προσπάθεια που την «έδεσε» με το σχέδιο «ΝΑΤΟ 2030» .

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο αυτό, που παρουσιάστηκε από την αρμόδια επιτροπή την πρώτη μέρα της Συνόδου, την Τρίτη, στοχεύει στη μετεξέλιξη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας ώστε -όπως σημειώνεται- «να καλύψει τις ανάγκες ενός πιο απαιτητικού στρατηγικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από την επιστροφή της συστημικής αντιπαλότητας, την επίμονα επιθετική Ρωσία, την άνοδο της Κίνας».

Σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Ρωσία

Άλλωστε για τα σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας, σήμερα υπήρξε και ξεχωριστή συνεδρία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Γεωργίας, όπου συμφωνήθηκε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στις δύο αυτές χώρες, στην παραπέρα προσπάθεια του ΝΑΤΟ να διευρύνει τον έλεγχό του στη «στρατηγική ζώνη» της Μαύρης Θάλασσας, όπως την χαρακτήρισε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή η συνεργασία θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να έχει καλύτερη επίγνωση της κατάστασης στην περιοχή, όπου όπως είπε η ιμπεριαλιστική συμμαχία έχει αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία και τις ασκήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι με βάση και τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ για τη δεκαετία που ξεκινά, στόχος τους είναι η ακόμα πιο στενή σχέση με Ουκρανία και Γεωργία, αυξάνοντας βέβαια την πίεση στη Ρωσία με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

πηγη: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή