Σήμερα: 15/04/2021
Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 07:50

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Διπλωματική ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, με απελάσεις πρεσβευτών

Γράφτηκε από τον

serbia-montenegro-flags.jpg

Διπλωματικός πόλεμος ξέσπασε το Σαββατοκύριακο ανάμεσα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, με εκατέρωθεν απελάσεις πρεσβευτών, μετά τις δηλώσεις του πρεσβευτή της πρώτης στην Ποντγκότιτσα, Βλάντιμιρ Μπόζοβιτς, ότι ήταν «εκδήλωση της ελεύθερης βούλησης του λαού» η απόφαση της εθνοσυνέλευσης του Μαυροβουνίου από το 1918 για την ένταξη στην σύνθεση του βασιλείου Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων που αργότερα μετονομάστηκε σε Γιουγκοσλαβία.

Η Βουλή του Μαυροβουνίου τον Νοέμβριο του 2018 είχε ακυρώσει την απόφαση του 1918 χαρακτηρίζοντας την «πράξη υποτέλειας που εκμαιεύτηκε με πιέσεις και δόλια μέσα». Η ερμηνεία του πρεσβευτή της Σερβίας για το ιστορικό αυτό γεγονός θεωρήθηκε ανάμειξη στα εσωτερικά του Μαυροβουνίου και έτσι η απερχόμενη κυβέρνηση αποφάσισε την απέλαση του. Ακολούθησε η απόφαση της Σερβίας για την απέλαση του πρεσβευτή του Μαυροβουνίου από το Βελιγράδι, η οποία ωστόσο ανακλήθηκε.

Ο επίτροπος για την Διεύρυνση της ΕΕ, Όλιβερ Βάρχελι, χαιρέτησε την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης και ζήτησε από το Μαυροβούνιο να πράξει το ίδιο ώστε να υποχωρήσει η ένταση.

Η απάντηση ωστόσο από την Ποντγκόριτσα στο αίτημα του Ευρωπαίου Επιτρόπου ήταν αρνητική. Το υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι δεν ανακαλεί την απόφαση απέλασης του Σέρβου πρεσβευτή, κατηγορώντας τον ότι επανειλημμένως «αναμειγνύεται στα εσωτερικά θέματα της χώρας που θητεύει, ενώ η ερμηνεία που δίδει σε ιστορικά γεγονότα αποτελεί υπονόμευση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου».

Τα κόμματα που επικράτησαν στις βουλευτικές εκλογές της 30ης Αυγούστου στο Μαυροβούνιο και θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, επέκριναν την απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης για την απέλαση του πρεσβευτή της Σερβίας. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ζντράβκο Κριβόκαπιτς την χαρακτήρισε ως «σπασμωδική κίνηση του απερχόμενου πολιτικού καθεστώτος που αναγκάζεται μετά από 30 χρόνια διακυβέρνησης να εγκαταλείψει την εξουσία».

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ) - 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή