Σήμερα: 08/05/2024
Παρασκευή, 27 Μαϊος 2016 09:48

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ - ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ!!

Γράφτηκε από τον

DSC02617-1.JPG

Η ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη το σύνολον των δικαιωμάτων των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτικών.

Έως και πρόσφατα ο κ. Δρίτσας δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν θίγονται οι όροι συνταξιοδότησης, τα όρια ηλικίας και οι υπόλοιπες θεσμοθετημένες προϋποθέσεις για την θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης των Ναυτικών.

Αυτή την άποψη αναπαρήγαγε και το γνωστό χρεοκοπημένο συνδικαλιστικό εργοδοτικό – κυβερνητικό κατεστημένο με επικεφαλής τον Γ.Γ της ΠΝΟ Γ. Χαλά, καθησυχάζοντας τις δικαιολογημένες ανησυχίες των Ναυτεργατών, ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις της ΠΕΝΕΝ για τις δηλώσεις του Υπουργού Κατρούγκαλου σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία συνταξιούχων και εκπροσώπων των υπαλλήλων του ΝΑΤ.

Αντίστοιχα οι δυνάμεις του κομματικού γραφειοκρατικού συνδικαλισμού σιωπούσαν και σφύριζαν αδιάφορα στις καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ…

Η άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να προβεί μετά την ψήφιση του νόμου στις αναγκαίες διευκρινήσεις επιτείνει τα προβλήματα στο κοινωνικό – ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό των Ναυτεργατών.

Οι υπηρεσίες του ΝΑΤ αδυνατούν να ερμηνεύσουν τις νέες διατάξεις του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου με αποτέλεσμα το σύνολο των Ναυτικών που έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης, αυτές να συσσωρεύονται κατά εκατοντάδες χωρίς ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΝΑΤ να έχουν την έγκριση για την προώθηση και υλοποίησή τους!!!

Τα θέματα που εγείρονται μετά την ψήφιση του νόμου σχετίζονται με τον χρόνο υπηρεσίας και τους συντελεστές της θαλάσσιας υπηρεσίας, με τον υπολογισμό της άδειας ως χρόνου υπηρεσίας, για τον υπολογισμό της συνθετικής υπηρεσίας.

Ανάλογα προβλήματα ανακύπτουν σχετικά με την επανάληψη του επαγγέλματος, τον υπολογισμό των εισφορών στο ΝΑΤ, την αδυναμία καταβολής των επικουρικών και εφάπαξ παροχών.

Παρόμοια προβλήματα δημιουργούνται σχετικά με τους πόρους και τις εισφορές για τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Η Διοίκηση και οι υπηρεσίες του ΝΑΤ έχουν επανειλημμένα απευθυνθεί στο Υπουργείο Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης χωρίς ωστόσο να έχει ως τώρα αξιωθεί η πολιτική ηγεσία να δώσει σαφή απάντηση στο πλήθος των εκκρεμοτήτων που αφορούν την εφαρμογή του σχετικού νόμου.

Η ΠΕΝΕΝ διερμηνεύοντας τα αισθήματα οργής και αγανάκτησης των Ναυτεργατών από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αλλά και την κατάπτυστη στάση των Υπουργών Εργασίας και Ναυτιλίας οι οποίοι εμπαίζουν τον Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας, απαιτεί την άμεση κυβερνητική παρέμβαση για την εφαρμογή της νομοθεσίας του ΝΑΤ για τους Ναυτικούς χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση από τα θεσπισμένα και κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.

Σε διαφορετική περίπτωση (αμφισβήτησης και ακύρωσης αυτών των δικαιωμάτων) η κυβέρνηση κηρύσσει τον κλάδο σε διωγμό, το ναυτικό επάγγελμα στην απαξίωση και διευκολύνει στον μέγιστο βαθμό τους σχεδιασμούς του εφοπλιστικού κεφαλαίου για την εξόντωση των ελλήνων Ναυτεργατών από την ελληνική ναυτιλία.

Τέλος επιβάλλεται άμεσα να συγκληθεί η Διοίκηση της ΠΝΟ και να λάβει αποφάσεις απεργιακών κινητοποιήσεων για τα παραπάνω προβλήματα.

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                           Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                  Κροκίδης Νικόλαος

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή