Σήμερα: 13/05/2024

ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη από τη διακοπή του τσιγάρου εξετάζουν οι ερευνητές και διαπιστώνουν πόσα χρόνια οριστικής και συνεχούς διακοπής πρέπει να περάσουν για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου   Κάθε συνήθεια που υιοθετούμε χρειάζεται ελάχιστο χρόνο για να μας γίνει βίωμα αλλά πολύ περισσότερο για να κοπεί, πόσο μάλλον εάν θεωρείται βλαβερή για την υγεία. Εάν βέβαια σχετίζεται με εθιστικές ουσίες, όπως η νικοτίνη του τσιγάρου, η διακοπή γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Όταν όμως οι καπνιστές καταφέρουν να διακόψουν το κάπνισμα, απολαμβάνουν πολλαπλά οφέλη μεταξύ αυτών και η προστασία από την εμφάνιση καρκίνου.  Πιο συγκεκριμένα, η σταθερή διακοπή του καπνίσματος σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου μετά από 10 χρόνια από τη διακοπή του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open. Η ερευνητική ομάδα που ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης, με επικεφαλής την Δρα Eunjung Park από το National Cancer Center Graduate School of Cancer Science and Policy στο Goyang της…
Μεταξύ του 1999 και του 2020 το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών Δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέους εντέρου στις ΗΠΑ, ιδίως στα παιδιά και τους έφηβους, εντόπισαν ερευνητές σε μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο «Digestive Disease Week» στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, μεταξύ του 1999 και του 2020 το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, κατά 333% στους έφηβους ηλικίας 15-19 ετών και κατά 185% στους νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών.   Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση «Wonder Database» των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ, οι ερευνητές υπολόγισαν τις τάσεις στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα ηλικίας 10-44 ετών από το 1999 ως το 2020. Το 2020 0,6 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών ανά 100.000 πληθυσμού διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με 0,1 ανά 100.000 το 1999. Οι…
Αλλά και τους καλύτερους τρόπους πρόσληψης     Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο σημαντική γίνεται η διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και των νοητικών λειτουργιών. Σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αποδεικνύονται οι σωστές διατροφικές επιλογές. Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει απομονώσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά που φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη της άνοιας και εν γένει της έκπτωσης της γνωστικής λειτουργίας με την ηλικία, όπως της αντίληψης, της προσοχής και της λήψης αποφάσεων. Οι τρεις τύποι θρεπτικών συστατικών που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας είναι: -τα αντιοξειδωτικά -οι βιταμίνες Β -τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα Όπως εξηγεί στο CNBC η εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ ψυχοδιατροφολόγος, επαγγελματίας σεφ και συγγραφέας του best-seller «This is Your Brain on Food» και προσφάτως του «Calm Your Mind with Food», Dr. Uma Naidoo, τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, οι βιταμίνες Β διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων…
  Όλοι γνωρίζουμε πόσο δυσάρεστη και μερικές φορές εξαιρετικά επώδυνη, μπορεί να είναι η δυσκοιλιότητα. Συνήθως ορίζεται ως η απουσία κένωσης για τρεις ημέρες στους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό το διάστημα μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Είναι πιθανό να εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι σύμφωνα με ερευνητικό άρθρο του 2018 στο Medical Journal of Australia, το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού βιώνει χρόνια δυσκοιλιότητα. Η έλλειψη φυτικών ινών και υγρών στη διατροφή αποτελούν δύο βασικούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ. για το 2020-2025 προτείνουν την κατανάλωση 28 γραμμαρίων φυτικών ινών ημερησίως σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων, και περισσότερων ινών εάν καταναλώνετε επιπλέον θερμίδες. Ωστόσο, σύμφωνα με την American Society for Nutrition, από τον Ιούνιο του 2021, μόνο το 7% του πληθυσμού των ΗΠΑ φτάνει σε αυτόν τον στόχο. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα είναι: -η έλλειψη άσκησης, -οι αλλαγές στη ρουτίνα…
Μια διατροφή με επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D ενδεχομένως να μεταβάλλει τα βακτήρια του εντέρου, προσφέροντας καλύτερη ανοσία στον καρκίνο, σύμφωνα με νεότερη μελέτη με Έλληνα επικεφαλής ερευνητή Με ολοένα ερισσότερες περιπτώσεις καρκίνου να αναδύονται σε όλο και μικρότερες ηλικίες, οι έρευνες της επιστημονικής κοινότητες σχετικά με τρόπους προφύλαξης και αντιμετώπισης είναι αέναες. Σε αυτές περιλαμβάνεται και μια νεότερη ερευνητική πειραματική προσπάθεια από ερευνητές του Ινστιτούτου Francis Crick, του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (NCI) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου Aalborg της Δανίας. Στην πρόσφατη έρευνα τους, που δημοσιεύθηκε στο Science, διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενός τύπου βακτηρίων του εντέρου σε ποντίκια, βελτιώνοντας την ανοσία στον καρκίνο. Ειδικότερα, παρατήρησαν ότι όσα εργαστηριακά ποντίκια ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D είχαν καλύτερη ανοσολογική αντίσταση σε πειραματικά μεταμοσχευμένους καρκίνους και βελτιωμένη ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία. Το αποτέλεσμα αυτό επαληθεύθηκε όταν χρησιμοποιήθηκε γονιδιακή επεξεργασία για την αφαίρεση…
Για όσους είναι άνω των 40 ετών και ανησυχούν για τις ρυτίδες και την κατάσταση του δέρματός τους, οι ειδικοί συνιστούν: μακριά από αυτά τα τρία ποτά.     Τρία ποτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι παράγοντες μείωσης της ελαστικότητας του δέρματος και εμφάνισης ρυτίδων και σκούρων κηλίδων. Με απλά λόγια, συμβάλλουν στην εν γένει γερασμένη εικόνα του δέρματος. Πρόκειται για τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και τους επεξεργασμένους, εμφιαλωμένους παγωμένους καφέδες. Δείτε παρακάτω το γιατί. Αναψυκτικά (με ζάχαρη ή χωρίς) Αν και είναι διάχυτη η αντίληψη πως τα ζαχαρούχα αναψυκτικά δεν είναι και η πιο υγιεινή επιλογή που μπορούμε να κάνουμε, είναι καλό να γνωρίζουμε πως εκτός των άλλων, μπορούν να επιβαρύνουν και την κατάσταση του δέρματός μας. Ακόμη κι όταν δεν περιέχουν ζάχαρη, τα αναψυκτικά περιλαμβάνουν ουσίες (φώσφορο, κάλιο, καφεΐνη) που είναι επιβλαβείς για το σώμα και επιταχύνουν την εμφάνιση ρυτίδων, μαζί με φλεγμονές. Ειδικοί δερματολόγοι που μίλησαν…
  Δεν μπορούμε να επιβραδύνουμε τον χρόνο – αλλά μπορούμε να επιβραδύνουμε τις επιπτώσεις του πάνω μας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το κλειδί είναι να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές στους τομείς που μπορούμε να ελέγξουμε – και αυτό ξεκινά με το να κόψουμε τις κακές συνήθειες. «Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της γήρανσης είναι η συσσωρευμένη κυτταρική βλάβη που οδηγεί σε δυσλειτουργία των οργάνων και, τελικά, στο θάνατο», δήλωσε στο Fox News Digital ο Dr. Brett Osborn, νευρολόγος από τη Φλόριντα και ειδικός σε θέματα μακροζωίας. «Το κλειδί για να παραμείνουμε υγιείς είναι η ελαχιστοποίηση της κυτταρικής βλάβης, χωρίς να ρίχνουμε επιταχυντές στη φωτιά, κάτι που δυστυχώς κάνουν οι περισσότεροι Αμερικανοί». Οι γιατροί μοιράστηκαν με το Fox News Digital τις οκτώ πιο συνηθισμένες ανθυγιεινές συμπεριφορές που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης – και συμβουλές για το πώς να τις αποφύγετε. Η New York Post αναδημοσιεύει αυτές τις συμβουλές. 1. Κάπνισμα Το…
Τρεις τύπους καρκίνου με μόλις μία σταγόνα αίματος μπορεί να ανιχνεύσει νέα εξέταση που ανέπτυξαν Κινέζοι ερευνητές με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.   Οι ερευνητές δοκίμασαν την εξέταση σε υγιή άτομα και σε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος, του στομάχου ή του παχέος εντέρου. Η εξέταση κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να εντοπίσει τους ασθενείς με ποσοστά επιτυχίας 82% έως 100%. Το νέο εργαλείο χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση –έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης- για την ανάλυση παραπροϊόντων του μεταβολισμού (μεταβολιτών) σε δείγματα αίματος. Αυτοί οι μεταβολίτες που βρίσκονται στον ορό αίματος, δρουν ως βιοδείκτες οι οποίοι μπορούν να υποδείξουν την παρουσία καρκίνου. Ο έλεγχος για αυτούς τους βιοδείκτες αποτελεί ένα πιθανό τρόπο για τη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια της νόσου, όταν τα ποσοστά επιβίωσης είναι υψηλότερα και οι ασθενείς μπορεί να μην έχουν ενδεικτικά συμπτώματα. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τους πιο θανατηφόρους καρκίνους στον…
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας     Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα. Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα. Αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ). Σημειώνει ότι η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα. Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα…
  Νέα μελέτη προτείνει μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στη διατροφή μας: Τα ψάρια που καταναλώνει ο σολομός ιχθυοτροφείου! Μια πρόσφατη μελέτη ενθαρρύνει την ενσωμάτωση περισσότερων ψαριών αλιείας, όπως το σκουμπρί, ο γαύρος και η ρέγγα, στη διατροφή μας. Αυτά τα ψάρια, που χρησιμοποιούνται συνήθως στην εκτροφή σολομού, είναι πλούσια σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, Β12 και ωμέγα-3, μέρος των οποίων χάνεται όταν καταναλώνουμε μόνο το φιλέτο σολομού. Η έρευνα δείχνει ότι η εκτροφή σολομού οδηγεί σε καθαρή απώλεια βασικών θρεπτικών συστατικών. Η άμεση κατανάλωση αλιευτικών προϊόντων, από την άλλη, θα μπορούσε να ενισχύσει την ανθρώπινη υγεία, μειώνοντας παράλληλα τη ζήτηση για πεπερασμένους θαλάσσιους πόρους. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Nature Food. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη ροή των θρεπτικών συστατικών από τα βρώσιμα είδη ψαριών αλιείας, που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές προς τον εκτρεφόμενο σολομό, στον οποίο χορηγήθηκαν. Διαπίστωσαν μείωση σε 6 από τα 9 θρεπτικά συστατικά στο φιλέτο σολομού και συγκεκριμένα…
Σελίδα 1 από 180
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή