Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 07:16

Μοσκοβισί: «Θα πάρετε τη δόση των 750 εκατ. ευρώ για τη βιωσιμότητα του χρέους, μόνο εάν ολοκληρώσετε τις μεταρρυθμίσεις»

Γράφτηκε από τον

moskovisi2.png

Απάντηση Μοσκοβισί στον ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκο Χουντή

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το τέλος των Μνημονίων και της εποπτείας της Τρόικα, φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας, αφού, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, η επιστροφή των υπερκερδών που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των δανειστών από τα ελληνικά ομόλογα, εξαρτάται από την προσπάθεια της κυβέρνησης να «ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις υλοποίησης έως τα τέλη του 2018». Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί, στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκο Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του αναφερόταν σε δημοσιεύματα του Τύπου αναφορικά με την εμπλοκή που έχει προκύψει στην εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ από τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων (SMPs & ANFAs), που αποτελεί μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, λόγω καθυστερήσεων της ελληνικής κυβέρνησης στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων-δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την μετα-μνημονιακή εποχή.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί, στην απάντησή του, σημειώνει ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2018, η ελληνική κυβέρνηση «δεσμεύτηκε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος, με συμφωνηθείσες προθεσμίες έως το 2022, οι οποίες θα παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας» και υπογραμμίζει ότι ορισμένα μέτρα για το χρέος, όπως αυτό της επιστροφής των υπερ-κερδών, θα εκταμιευθούν «υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας».

Στη συνέχεια της απάντησής του, ο ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι το Eurogroup δε σκοπεύει να εφαρμόσει το πρώτος μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, δηλαδή, την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ, εάν δεν υπάρξει «δεύτερη θετική έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, τον Φεβρουάριο του 2019».

ΠΗΓΗ:  ergasianet.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή