Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 09:54

Τα πολύτιμα τρόφιμα που ρίχνουν την πίεση και προστατεύουν την καρδιά

Γράφτηκε από τον

191126132309_ospria.jpg

Τα όσπρια είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία της διατροφής που ενισχύουν και προστατεύουν την καρδιακή υγεία, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη

Τα φασόλια, οι φακές, τα μπιζέλια και τα άλλα όσπρια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, στεφανιαίας νόσου και υψηλής αρτηριακής πίεσης, υποστηρίζει μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Advances in Nutrition.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν προοπτικές μελέτες κοόρτης οι οποίες αξιολογούσαν την κατανάλωση οσπρίων αναφορικά με τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών παθήσεων και των σχετικών δεικτών. Βρήκαν, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τα περισσότερα όσπρια παρουσίαζαν μειωμένα ποσοστά περιστατικών (της τάξης του 10%) για καρδιαγγειακές παθήσεις, στεφανιαία νόσο και υπέρταση, συγκριτικά με εκείνους που είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη -και πιο δαπανηρή – αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η μελέτη αυτή, λοιπόν, δείχνει ότι υπάρχει ένα οικονομικό, προσβάσιμο και καθημερινό διατροφικό προϊόν που θα μπορούσε να συμβάλει στην αλλαγή αυτής της κατάστασης και δεν είναι άλλο από τα φασόλια», αναφέρει η μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, Hana Kahleova, υπεύθυνη κλινικής έρευνας στην Επιτροπή Ειδικών Υπεύθυνης Ιατρικής.

Όπως καταλήγουν οι συγγραφείς, τα φασόλια και τα άλλα όσπρια ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, ενώ περιέχουν ελάχιστα λίπη, καθόλου χοληστερόλη και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή