Σήμερα: 20/05/2024
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 09:32

Η μιντιακή ασυλία της Χρυσής Αυγής

Γράφτηκε από τον

MME-Xrysi-Avgi.jpg

Ματίνα Παπαχριστούδη

Η ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης» κλείνει έναν οκταετή κύκλο ξεπλύματος του φασισμού στα ελληνικά μίντια. Οι δημοσιογράφοι τηλεοπτικών καναλιών και εφημερίδων αποποιήθηκαν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στη γιγάντωση του ναζιστικού μορφώματος, όπως οι πολιτικοί, και εμφανίστηκαν αίφνης ως κατήγοροί του, ενώ έως χθες χαριεντίζονταν με τραμπούκους δολοφόνους.

Ήταν τότε που διάφορες περσόνες των ΜΜΕ προέβαλαν με κάθε τρόπο –και κυρίως χωρίς αντίλογο– τα στελέχη της ΧΑ σε πολιτικές εκπομπές, τότε που αναπαρήγαγαν με τους γνωστούς τηλεοπτικούς τρόπους τον φασιστικό-ρατσιστικό λόγο τους, τότε που ξέπλεναν το δολοφονικό τους πρόσωπο με πινελιές λάιφ στάιλ, μετατρέποντας το «ναζιστικό τέρας» σε «ήρωα» της γειτονιάς.

Η οργάνωση δεν διέθετε δικό της τηλεοπτικό σταθμό ή ιδιόκτητο μιντιακό σύστημα. Μετά την απορρόφηση του ΛΑΟΣ στην «αγκαλιά» της μνημονιακής κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, ο ακροδεξιός χώρος έμεινε «ορφανός». Η ΝΔ ενσωμάτωσε τη ρατσιστική ατζέντα Καρατζαφέρη και την ανέδειξε ως κυρίαρχη πολιτική μετά το 2012. Σε αυτό το φόντο, το οικονομικό-πολιτικό σύστημα φάνηκε να έχει ανάγκη από μια ακόμη πιο ακραία γλώσσα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, ως ανάχωμα στις σαρωτικές λαϊκές αντιδράσεις στα μνημόνια. Κάπως έτσι, η Χρυσή Αυγή του 0,1% μετατράπηκε σε χρυσή ευκαιρία του συστήματος.

Αν την οικονομική της ενίσχυση ανέλαβαν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, η ιδεολογική στήριξη και προβολή ανατέθηκε στα κυρίαρχα μίντια. Απέκρυπταν το ναζιστικό πρόσημο της οργάνωσης, λογόκριναν και δεν αναφέρονταν ποτέ στα πογκρόμ ή τις δολοφονικές εφόδους, ενώ, όταν το έκαναν, ονομάτιζαν τους Χρυσαυγίτες συνειδητά ως «αγανακτισμένους πολίτες». Αναγνωρίσιμοι δημοσιολόγοι κατασκεύαζαν το σοβαρό προφίλ της οργάνωσης, για την περίπτωση που θα προέκυπτε ανάγκη συνεργασίας με το κοινοβουλευτικό σύστημα. Προωθήθηκαν σε θέσεις ρεπορτάζ δημοσιογράφοι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, ενώ κόβονταν ρεπορτάζ για τη δολοφονική δράση της. Γι’ αυτό και είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι εργαζόμενοι των κυρίαρχων μίντια που ασχολήθηκαν σταθερά τα τελευταία χρόνια με τη δράση των ναζιστών.

Πίσω από τις κάμερες

ΚΥΚΛΟ ΕΠΑΦΩΝ άρχισαν οι εκδότες των εφημερίδων με πολιτικούς αρχηγούς και κόμματα. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, έχοντας τις «πλάτες» των καναλαρχών, σφυρίζει αδιάφορα για τη στήριξη εφημερίδων και δημοσιογραφικών θέσεων εργασίας. Ο δε εκπρόσωπός της, με κυνισμό σχεδόν, απαντά πως η κυβέρνηση στηρίζει τους εκδότες με τα μέτρα ενάντια στην …εργασία: Αναστολές, πληρωμή εισφορών από το κράτος, απελευθέρωση απολύσεων κλπ.

ΠΟΛΛΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ, στο μεταξύ, δεν καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές και συνεχίζουν να πληρώνουν έναντι τους εργαζόμενους. Το πρόβλημα φαίνεται να έχει ξεφύγει στον όμιλο του Γ. Φιλιππάκη (Δημοκρατία, Εσπρέσσο, Εστία), όπου η καθυστέρηση φθάνει και τους οκτώ μήνες! Η ΕΣΗΕΑ παρενέβη, ζητώντας χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, ενώ ενημέρωσε και το υπουργείο Εργασίας. Ο ιδιοκτήτης είναι γραμματέας της ένωσης εκδοτών (ΕΙΗΕΑ) που ζητά τα μέτρα στήριξης του Τύπου!

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής εκδοτών-καναλαρχών κατά της εισφοράς του 2% για τον ΕΔΟΕΑΠ, οργιάζουν οι φήμες για διαχωρισμό του τομέα υγείας από την επικούριση. Για τη διατήρηση, δηλαδή, του ΕΔΟΕΑΠ αποκλειστικά ως ταμείου ασφάλισης υγείας, όπως είχαν απαιτήσει οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών. Η ένωσή τους (ΕΙΤΗΣΕΕ) μετέχει στη διοίκηση του ταμείου, αλλά κατέθεσε προσφυγή εναντίον του 2%…

πηγη: prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή