Σήμερα: 20/05/2024
Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 11:10

Με προειδοποιήσεις και βόμβες στο Κίεβο η ρωσική απάντηση στο ΝΑΤΟ

Γράφτηκε από τον

2023-07-13_141032.jpg

 

Μπορεί η Ουκρανία να εξασφάλισε απλώς ορισμένες υποσχέσεις για το μέλλον, όμως η αντίδραση της Μόσχας ήταν, όπως αναμενόταν, εμπρηστική.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έστειλε αυστηρό μήνυμα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι δημιουργούν «πυρηνική απειλή» για τη χώρα του, όσον αφορά την παράδοση αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16 (Lockheed Martin) στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους στο NATO δημιουργούν κίνδυνο απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία κι αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Lenta, για να προσθέσει ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει πως τα F-16, με τα οποία διάφορες χώρες έχουν αναγγείλει πως σκοπεύουν να προμηθεύσουν την ουκρανική πολεμική αεροπορία, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα».

«Το γεγονός και μόνο ότι θα εμφανιστούν τέτοια συστήματα στα χέρια των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων θα το θεωρήσουμε πυρηνική απειλή από τη Δύση», επέμεινε.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τα σενάρια πως η Μόσχα σχεδιάζει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Είχε προηγηθεί η σκληρή τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών στις εξελίξεις από το Βίλνιους με τη Μόσχα να κατηγορεί τη Δύση για αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου και προσπάθεια κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ επέκρινε με οξύτητα τα αποτελέσματα της διήμερης συνόδου του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στο Βίλνιους και «είδε» στη δέσμευση της στρατιωτικής συμμαχίας να ενισχύσει τις δυνατότητες των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στη γη, στη θάλασσα και στον αέρα «πορεία προς την κλιμάκωση» της ένοπλης σύρραξης.

«Το νέο πακέτο υποσχέσεων για την προμήθεια στο καθεστώς του Κιέβου ολοένα πιο εξελιγμένων όπλων με ολοένα μεγαλύτερο βεληνεκές έχει σκοπό να παραταθεί η σύγκρουση φθοράς για όσο περισσότερο είναι δυνατό», έκρινε.

Η σύνοδος του Βίλνιους έδειξε πως «ο οργανισμός έχει επιστρέψει απόλυτα στα σχήματα του ψυχρού πολέμου» και ότι οι δυτικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να χωρίσουν τον κόσμο ανάμεσα στις χώρες που θεωρούν πως κυβερνούν «δημοκρατίες» και αυτές που θεωρούν πως κυβερνούν «αυταρχικά καθεστώτα», πρόσθεσε «Στο στόχαστρο αυτής της πολιτικής αναζήτησης εχθρών» δεν βρίσκεται σήμερα παρά «η Ρωσία», επέμεινε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχολίασε το αποτέλεσμα στο ΝΑΤΟ ως πολύ σημαντικό, καθώς «για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία μας, αποκτήσαμε θεμέλιο ασφαλείας στην πορεία της Ουκρανίας προς το NATO. Εξαλείφθηκε κάθε αμφιβολία ή αμφισημία για το εάν η Ουκρανία θα γίνει κράτος μέλος του NATO. Θα γίνει». Πάντως, μέχρι να φτάσει στις συγκεκριμένες δηλώσεις ο Ουκρανός πρόεδρος είχε εκφράσει ανοιχτά την ενόχλησή του για το προσχέδιο συμπερασμάτων, ενώ δεν σταμάτησε να ασκεί πιέσεις για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του.

Τουλάχιστον ένας νεκρός στην επιδρομή στο Κίεβο

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, το Κίεβο βρέθηκε στο στόχαστρο αεροπορικής επιδρομής για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, με τις αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας να καταγράφουν τουλάχιστον ένας νεκρός και άλλοι τέσσερις τραυματίες. 

Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας ανταποκρίθηκαν σε κλήσεις από τις συνοικίες Σολομιάνσκι, Σεβτσενκίβσκι, Ποντίλσκι και Νταρνίτσκι μετά τις «εκρήξεις στην πόλη», ανέφερε μέσω Telegram ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, ο Βιτάλι Κλίτσκο.

«Στη συνοικία Ποντίλσκι, κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε πολυκατοικία, βρέθηκε πτώμα», διευκρίνισε.

Στη συνοικία Νταρνίτσκι, δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας «πτώσης συντριμμιών», έκανε γνωστό από την πλευρά του ο Σερχίι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Κιέβου, επίσης μέσω Telegram.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο, δυο άνθρωποι «νοσηλεύονται» μετά τη διακομιδή τους σε νοσοκομείο, ωστόσο δεν είναι σαφές αν πρόκειται για τους ίδιους.

Προσφέρθηκαν φροντίδες σε άλλους δύο τραυματίες επιτόπου, πρόσθεσε ο κ. Κλίτσκο.

Εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε πολυκατοικία στη Σεβτσενκίβσκι και σε κτίριο στην Ποντίλσκι, πάντα σύμφωνα με τον αιρετό.

Εκρήξεις ακούστηκαν και σε άλλες περιφέρειες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων της Μικολάιφ (νότια), της Χμελνίτσκι (δυτικά) και της Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Οι αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι καταρρίφθηκαν 20 UAVs και δυο πύραυλοι κρουζ την τρίτη συνεχόμενη νύχτα αεροπορικών επιδρομών της Ρωσίας.

 

Πηγή: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή