Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015 13:09

ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΝΟ ΓΙΑ ΤΟ «NORMAN ATLANTIC»

Γράφτηκε από τον

Συνήλθε στις 12/1/2015 η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ. Στην συνεδρίαση ο Γ.Γ της ΠΕΝΕΝ Νίκος Κροκίδης έκανε εκτενή αναφορά στο πολύνεκρο ατύχημα στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «NORMAN ATLANTIC» ασκώντας έντονη κριτική στην ηγεσία και την πλειοψηφία της ΠΝΟ οι οποίοι δεν συγκάλεσαν έγκαιρα την Διοίκηση προκειμένου αυτή να ασχοληθεί επισταμένα με το σοβαρό αυτό ατύχημα.

Στην ίδια κατεύθυνση επισήμανε την άρνηση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ να κάνει ελέγχους όπως εδώ και χρόνια επίμονα ζητάει η ΠΕΝΕΝ στα ξένης σημαίας Ε/Γ-Ο/Γ πλοία της γραμμής Πάτρας – Ιταλίας τα οποία έχουν όλα τους κοινό χαρακτηριστικό αυτό της ελλιπούς σύνθεσης στην επάνδρωσή τους και όπως φάνηκε στην περίπτωση του «NORMANATLANTIC» η ανεπαρκής σύνθεση συνετέλεσε στην μη έγκαιρη διαπίστωση της πυρκαγιάς αλλά και στην αδυναμία στην συνέχεια κατάσβεσής της με τα μέσα πυρόσβεσης του πλοίου. Η αναφορά αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία αφού στο ιταλικό πλοίο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά δεν υπήρχε κλειδούχος Ναύτης για τον έλεγχο του γκαράζ!!! Προφανώς η ασφάλεια του πλοίου τον κατήργησε στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της μείωσης του μισθολογικού κόστους. Σημειώνουμε ότι η ΠΝΟ έκανε επιλεκτικό έλεγχο (Σεπτέμβρη του 2014) σε 2 ελληνικά πλοία της γραμμής Πάτρας – Ιταλίας ενώ αρνήθηκε να προχωρήσει σε ανάλογη παρέμβαση στα ιταλικά πλοία του GRIMALDI και άλλων πλοίων σημαίας ευκολίας που ήταν δρομολογημένα την θερινή περίοδο του 2014 στην ανωτέρω γραμμή.

Για την ΠΕΝΕΝ η ασφάλεια των πλοίων, των επιβαινόντων και της ναυσιπλοΐας είναι αδιαπραγμάτευτη θέση και αρχή και για τον λόγο αυτό αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα η αναμόρφωση των οργανικών συνθέσεων στα επίπεδα των πραγματικών αναγκών και της πλήρους διασφάλισης της ανθρώπινης ζωής στα πλοία. Αυτό αφορά τόσο τα ελληνικής σημαίας πλοία αλλά και οποιαδήποτε άλλα πλοία έχουν αφετηρία ή προορισμό ελληνικά λιμάνια.

Οι 13 διαπιστωμένοι θάνατοι, οι 7 έλληνες αγνοούμενοι, οι 2 ιταλοί αγνοούμενοι και απροσδιόριστος αριθμός μεταναστών στο γκαράζ του πλοίου συνιστούν μια πρωτοφανή τραγωδία που επιβάλει την διερεύνηση σε βάθος όλων των παραμέτρων και των αιτιών που διαμόρφωσαν τις συνθήκες της μεγαλύτερης ναυτικής τραγωδίας των τελευταίων 12 χρόνων.

Η ΠΕΝΕΝ έχει αναλυτικά επισημάνει με σωρεία εγγράφων και παρεμβάσεων όλες αυτές τις μέρες μια σειρά προβλήματα που αφορούν το ιστορικό του πλοίου, τις ανεπάρκειες στον σχεδιασμό, την οργάνωση και τον συντονισμό της όλης επιχείρησης για την διάσωση των επιβαινόντων στο «NORMANATLANTIC».

Η πλειοψηφία της ΠΝΟ, με την απουσία των εκπροσώπων της ΠΕΜΕΝ οι οποίοι έλαμψαν με την αποχή τους, θεώρησε ότι σωστά έπραξε έως τώρα και αρκέστηκε σε ένα δελτίο τύπου το οποίο δεν αναφέρει τίποτα, ούτε για τις αιτίες, ούτε για τα πραγματικά προβλήματα που αναδείχθηκαν από αυτή την πολύνεκρη ναυτική τραγωδία και φυσικά η παραμικρή συζήτηση δεν γίνεται για την επίμονη απαίτηση της ΠΕΝΕΝ να προβεί σε ουσιαστικούς ελέγχους σε ότι αφορά την επάνδρωση, την οργανική σύνθεση, το ελλιπέστατο πλήρωμα τόσο του συγκεκριμένου πλοίου όσο και των άλλων με ξένη σημαία.

Σημειώνουμε ότι κατά την σημερινή εκτελεστική στην ΠΝΟ, εκτός της παρέμβασης της ΠΕΝΕΝ, για τους υπόλοιπους εκπροσώπους των σωματείων η συζήτηση εξαντλήθηκε στα περί αποζημίωσης των ελλήνων Ναυτικών στο πλοίο «NORMANATLANTIC».

Οι Ναυτεργάτες οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την απαράδεκτη στάση της ηγεσίας και της πλειοψηφίας της ΠΝΟ.

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                               Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης               Κροκίδης Νικόλαος

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015 08:04