Στην κορυφή πολυτελή σκάφη που κλείνουν ναυλοσύμφωνα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Ο πόλεμος εναντίον τους ξεκίνησε και δεν θα σταματήσει έως την συμμόρφωση τους.

Μια σημαντική, αγωνιστική πρωτοβουλία ξεκίνησε προχθές η ΠΕΝΕΝ έχοντας στο στόχαστρο της τα επαγγελματικά θαλαμηγά σκάφη αναψυχής στα οποία επικρατεί γενικευμένη αδήλωτη εργασία κατά την χειμερινή περίοδο.
Από έλεγχο που διενεργήσαμε σε όλες τις μαρίνες (Ζέας, Αθήνας, Φλοίσβου, Γλυφάδας, Αγίου Κοσμά, Περάματος κ.α.) κατά το προηγούμενο διάστημα διαπιστώσαμε και έχουμε καταγράψει πολλές δεκάδες πλοία στα οποία παράνομα επικρατεί η ανασφάλιστη εργασία.
Επίσης στο πλαίσιο των ίδιων ελέγχων καταγράψαμε και παραβιάσεις που αφορούν την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία προβλέπει τις ελάχιστες αποδοχές στην κατηγορία αυτή των πλοίων.
Μέσα σε αυτές τις εταιρίες που έχουν στην ιδιοκτησία τους δεκάδες πολυτελή θαλαμηγά σκάφη σημειώνεται εκτεταμένη εισφορο-διαφυγή από την ασφάλιση των πληρωμάτων στο ΝΑΤ με συνέπεια την απώλεια εσόδων για το ΝΑΤ αλλά και ναυτικής υπηρεσίας για τους Ναυτεργάτες που δουλεύουν ανασφάλιστοι.
Το θλιβερό σε αυτή την εφοπλιστική αυθαιρεσία είναι ότι λιμενικές αρχές που εδρεύουν δίπλα και μπροστά σε αυτά τα σκάφη και νυχθημερόν ασχολούνται και εποπτεύουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ουδέποτε έως σήμερα πραγματοποίησαν τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους σε ό,τι αφορά την ασφάλιση των πληρωμάτων!
Με τον τρόπο αυτό καθιερώθηκε η αδήλωτη, ανασφάλιστη εργασία, οι πλοιοκτήτες όριζαν και αποφάσιζαν μόνοι τα μεροκάματα και τους μισθούς των πληρωμάτων με τους δικούς τους όρους, με αποτέλεσμα να οργιάζει η ασυδοσία.
Ταυτόχρονα είχε επιβληθεί ένα είδος ομερτά που όλοι οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν αλλά κανείς δεν μιλούσε και βέβαια ούτε λόγος να αντιμετωπιστεί και να αποκατασταθεί αυτή η αντεργατική αθλιότητα σε βάρος των Ναυτεργατών.
Από τον περσινό χειμώνα ασχοληθήκαμε επισταμένως, μεθοδικά και αποτελεσματικά, δώσαμε συνέχεια φέτος και σήμερα έχουμε μια εξαιρετική εικόνα για τα επαγγελματικά σκάφη που οφείλουν να έχουν συγκροτημένο πλήρωμα, να απασχολούν απογεγραμμένους Ναυτεργάτες και να εφαρμόζεται για αυτούς τουλάχιστον η ΣΣΕ.
Ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχουν η ΠΝΟ, τα Ναυτεργατικά Σωματεία, αλλά και αυτά που καλύπτουν επιμέρους τους Ναυτεργάτες στα θαλαμηγά σκάφη.
Βαρύτατη είναι η ευθύνη του γνωστού διασπαστικού παρασωματείου, με επικεφαλής τον Γ. Βάλλη, ο οποίος διαφημίζει τον εαυτό του, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και κάνει γαργάρα το καθεστώς της αδήλωτης – μαύρης εργασίας για να μην θίξει στο ελάχιστο τα αφεντικά!
Για αυτό καλούμε τους Ναυτεργάτες να γυρίσουν την πλάτη σε αυτό το μόρφωμα.
Ενδεικτικά σε προχθεσινή παρέμβαση μας στην Μαρίνα Ζέας (Πειραιά) διαπιστώθηκε ότι η πολυτελής θαλαμηγός του γνωστού εφοπλιστή Γ. Δράγνη (OPTASIA) απασχολούσε 18 μέλη του πληρώματος οι οποίοι όλοι ακόμη και ο Πλοίαρχος ήταν ανασφάλιστοι.
Ο κύριος αυτός μόλις προχθές τιμήθηκε με το βραβείο Newsmaker της Χρονιάς στα 21α Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία της Lloyd’s List…
Εξηγούμαστε και επειδή σε αυτό το χώρο ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό τι εστί ΠΕΝΕΝ, για αυτό διευκρινίζουμε:
Η πάταξη της αδήλωτης – ανασφάλιστης εργασίας γίνεται βασική προτεραιότητα μας για το επόμενο διάστημα, θα βρισκόμαστε καθημερινά στις μαρίνες έως όλα τα επαγγελματικά σκάφη ν’ ασφαλίσουν τους Ναυτεργάτες στο ΝΑΤ.
Προσοχή: Μην μας μπερδέψουν με την ΠΝΟ πιστεύοντας ότι θα συγκαλύψουμε την μαύρη εργασία ή ότι θα ενεργήσουμε περιστασιακά, αποσπασματικά και έτσι θα ξεμπερδέψουν.
Επίσης: Μην μας συνδέσουν με τις διοικήσεις των Σωματείων του ΠΑΜΕ στους Ναυτεργάτες, οι οποίοι βρίσκονται σε μόνιμη συνδικαλιστική και κινηματική αναπηρία.
Η γνωμοδότηση του ΝΑΤ σχετικά με την ασφάλιση των πληρωμάτων στα επαγγελματικά θαλαμηγά σκάφη:

Η Διοίκηση
Υ.Γ Ο εμβληματικός… και βραβευμένος αυτός εφοπλιστής, δεν είχε ολοκληρωθεί η παρέμβαση μας στην Μαρίνα Ζέας και σε χρόνο ρεκόρ έτρεξε και άνοιξε ναυτολόγιο.
Ποιος άραγε τον ενημέρωσε;
Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει άραγε τις νόμιμες κυρώσεις;

