Σήμερα: 17/05/2024
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

2024-05-16_145236.jpg

 

Συνολικά, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2024. Το 2025, η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται στο 2,3%.

Βήμα – βήμα ανεβαίνει η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα με βάση την Κομισιόν και τις εαρινές προβλέψεις της, υποστηριζόμενη από τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση.

Η ανεργία προβλέπεται στο 10,3% φέτος και στο 9,7% για το 2025, ενώ το δημόσιο χρέος θα φτάσει φέτος το 153,9% του ΑΕΠ και θα μειωθεί στο 149,3% το επόμενο έτος.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να μετριαστεί στο 2,8% το 2024 και στο 2,1% το 2025, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την ευρωζώνη. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, χάρη στη συγκρατημένη αύξηση των δαπανών και ο λόγος του δημόσιου χρέους αναμένεται να παραμείνει σε πτωτική πορεία. Συγκεκριμένα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα τονίζει ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα θα επιταχυνθεί σταδιακά χάρη σε ισχυρότερες επενδύσεις. Η πρόβλεψη της Επιτροπής για την αύξηση του ΑΕΠ το 2024 στην ευρωζώνη είναι 0,8% και 1% στην ΕΕ, ενώ για το 2025 το ΑΕΠ προβλέπεται να επιταχυνθεί κατά 1,4% στην ευρωζώνη και 1,6% στην ΕΕ.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, ύστερα από μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, το 2023, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν ακόμη υψηλή, στο 2%. Παραμένει πολύ πάνω από το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας και τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε από την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία επωφελήθηκε από την αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, από τις επενδύσεις στις κατασκευές και από τις καθαρές εξαγωγές, ενώ τα αποθέματα ήταν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Με την εξάντληση της δεσμευμένης ζήτησης σε μεγάλο βαθμό (δηλαδή των αποταμιεύσεων), η ιδιωτική κατανάλωση υποστηρίζεται πλέον κυρίως από την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος και αναμένεται να αυξηθεί με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό το 2024. Η προβλεπόμενη σταδιακή χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότησης, δηλαδή η μείωση των επιτοκίων, και η επιτάχυνση της υλοποίησης έργων που σχετίζονται με τα σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να τονώσει τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί από 4,0% το 2023 σε 6,7% το 2024.

Η σταδιακή ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης αναμένεται επίσης να υποστηρίξει την ανάπτυξη των εξαγωγών, σε συνδυασμό με υψηλότερα μερίδια εξαγωγικής αγοράς μετά από κέρδη ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, η επιταχυνόμενη ανάπτυξη των επενδύσεων, η οποία εξαρτάται σημαντικά απ;o τις εισαγωγές πρώτων υλών και βιομηχανικών αγαθών, να προκαλέσει υψηλότερη ζήτηση εισαγωγών. Έτσι, οι καθαρές εξαγωγές είναι πιθανό να είναι ουδέτερες ως προς την ανάπτυξη και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να μειωθεί μόνο μέτρια στον ορατό ορίζοντα.

Συνολικά, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2024. Το 2025, η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται στο 2,3%. Οι επενδύσεις αναμένεται να αποκτήσουν περαιτέρω δυναμική και να γίνουν βασικός συντελεστής στην αύξηση της παραγωγής, ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών είναι πιθανό να υποστηριχθούν περαιτέρω από την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος.
Ρίσκα

Ο κατακερματισμός της αγοράς εργασίας αναμένεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη της απασχόλησης Το 2023, η αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύεται λόγω της σταθερής οικονομικής δραστηριότητας, με το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται κατά 1,4 π.μ. σε 11,1%. Παρά την υψηλή ακόμη ανεργία, τα ποσοστά κενών θέσεων αυξάνονται, υποδεικνύοντας αυξανόμενες ελλείψεις στην αγορά εργασίας σε ορισμένους τομείς. Η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, αλλά η αύξηση είναι πιθανό να περιοριστεί από τον κατακερματισμό της αγοράς εργασίας, ιδίως λόγω των αναντιστοιχιών στις δεξιότητες των εργαζομένων, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τις επιχειρήσεις και από το χαμηλό ποσοστό δραστηριότητας.

Οι ονομαστικές αποδοχές ανά εργαζόμενο αναμένεται να αυξηθούν με λιγότερο δυναμικό ρυθμό, αλλά να παραμείνουν σταθερές, υπερβαίνοντας τον πληθωρισμό, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού, της αύξησης των μισθών στον δημόσιο τομέα και της σύσφιξης της αγοράς εργασίας.
Σταδιακή χαλάρωση του πληθωρισμού εν μέσω επίμονων τιμών για τρόφιμα και υπηρεσίες

Παρά την περαιτέρω πτώση των τιμών της ενέργειας, η διαδικασία αποπληθωρισμού σταμάτησε προσωρινά στα μέσα του 2023, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού των τροφίμων, ο οποίος επιδεινώθηκε από τις επιπτώσεις των πλημμυρών και τις ανελαστικές τιμές των υπηρεσιών. Ο πληθωρισμός, βάσει του ΕνΔΤΚ (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή), ήταν κατά μέσο όρο 4,2% το 2023 και διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Μάρτιο του 2024, δηλαδή 1 π.μ. πάνω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν μόνο σταδιακά βραχυπρόθεσμα, λόγω του επίμονου πληθωρισμού των τροφίμων και της σταθερής αύξησης των μισθών.

Οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,8% το 2024 και 2,1% το 2025. Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα αναμένεται να παραμείνει ελαφρώς υψηλότερος, στο 3,1% και 2,2% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.
Το έλλειμμα και το χρέος μειώνονται λόγω της συγκράτησης των δαπανών και της αύξησης των εσόδων

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από 2,5% του ΑΕΠ το 2022, σε 1,6% το 2023, κυρίως λόγω της σταδιακής κατάργησης των μέτρων που εφαρμόστηκαν για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 1,2% του ΑΕΠ το 2024. Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα της συγκρατημένης αύξησης των τρεχουσών δαπανών.

Η πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων, με αύξηση των εσόδων, η οποία αφενός περιλαμβάνει μείωση της πάγιας εισφοράς κατά 50% στους αυτοαπασχολούμενους και, αφετέρου, εφαρμόζει ένα ελάχιστο εισόδημα για τους αυτοαπασχολούμενους, ως όροφος για τον υπολογισμό των υποχρεώσεων φόρου εισοδήματος.

Σχεδόν όλα τα μέτρα ενεργειακής στήριξης έχουν καταργηθεί σταδιακά: μόνο ορισμένα δευτερεύοντα μέτρα παραμένουν σε ισχύ μετά το 2023, τα οποία μονιμοποιήθηκαν, με δημοσιονομικό κόστος περίπου 0,1% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 0,8% του ΑΕΠ το 2025 με βάση τις αμετάβλητες πολιτικές. Αυτή η πτώση αναμένεται να υποστηριχθεί από τη σιωπηλή αύξηση του δημόσιου μισθολογίου. Η μείωση των συντελεστών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και η πλήρης κατάργηση της πάγιας εισφοράς στους αυτοαπασχολούμενους αναμένεται να μειώσουν την αύξηση των εσόδων.

Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε στο 161,9% το 2023, λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και του πλεονάσματος του πρωτογενούς ισοζυγίου. Ο δείκτης αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 153,9% του ΑΕΠ το 2024 και στο 149,3% το 2025, βοηθούμενος από την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, την ονομαστική ανάπτυξη και τις προσαρμογές αποθεμάτων που σχετίζονται μεταξύ άλλων, με τα σημαντικά έσοδα από τις παραχωρήσεις οδών Εγνατίας και Αττικής Οδού. Οι δημοσιονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υπόκεινται σε κινδύνους.

Οι αρνητικοί κίνδυνοι πηγάζουν από εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, κυρίως τις δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Δημόσιας Περιουσίας (ΕΤΑΔ). Επίσης, με τον αυξανόμενο κατώτατο μισθό, αυξάνονται οι μισθολογικές πιέσεις στον δημόσιο τομέα. Ανοδικά, τα έσοδα θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα από ό,τι προβλέπεται σήμερα, λόγω των μέτρων που στοχεύουν στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.
ΥΠΕΘΟ: Τριπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης για την Ελλάδα προβλέπει η Κομισιόν σε σχέση με την Ευρωζώνη*

“Σήμερα δημοσιεύτηκαν οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της οικονομίας των Ευρωπαϊκών χωρών” αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΘΟ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Κομισιόν το ρυθμό ανάπτυξης, σημειώνοντας:

“Η ανάπτυξη για το μέσο όρο της Ευρωζώνης το 2024 προβλέπεται 0,8% για το 2024 και 1,4% για το 2025. Για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Επιτροπή προβλέπεται ανάπτυξη 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025. Αυτό υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα το τρέχον έτος αναμένεται να έχει σχεδόν τριπλάσια ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ενώ βρίσκεται στην 5η υψηλότερη θέση σε ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 20 χώρες τις Ευρωζώνης και στην 9η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.

Οι ανωτέρω προβλέψεις είναι παραπλήσιες με αυτές των χειμερινών προβλέψεων της ΕΕ όπου η πρόβλεψη για τα έτη 2024 και 2025 ήταν για την Ευρωζώνη 0,8% και 1,5% αντίστοιχα και για την Ελλάδα 2,3% και 2,2% αντίστοιχα. Επιπλέον, οι προβλέψεις αυτές βρίσκονται πλησίον των προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας της Ελλάδας, όπου προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,5% για φέτος και 2,6% για το 2025, στη βάση ταχύτερης αύξησης των επενδύσεων.

Αναφορικά με τις επενδύσεις για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση 6,7% το 2024 και 8,4% το 2025 , τη στιγμή που στον μέσο όρο της Ευρωζώνης προβλέπεται σχεδόν μηδενική αύξηση επενδύσεων το 2024 (0,1%) και μόλις 1,6% το 2025. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση (και με μακρά διαφορά από τη δεύτερη χώρα τη Μάλτα που προβλέπεται ρυθμός αύξησης 4,5%) στον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων τόσο για το 2024, όσο και για το 2025. Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 2024 και το 2025 η Ελλάδα θα παρουσιάσει το δεύτερο και το πρώτο αντίστοιχα ποσοστό αύξησης επενδύσεων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι εθνικές εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων είναι ακόμη υψηλότερες και ίσες με 9,1% το 2024 και 14,4% το 2025 και οι οποίες βασίζονται στην πλήρη απορρόφηση των Ευρωπαϊκών επενδυτικών κονδυλίων που έχουν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό. Πιο συγκεκριμένα στον Προϋπολογισμό 2024 έχουν προβλεφθεί κονδύλια 12,167 δισ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις που η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να απορροφήσει πλήρως εντός του τρέχοντος έτους, ενώ όπως προβλέφθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ο Προϋπολογισμός του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξάνεται από φέτος κατά επιπλέον 360 εκατ. ευρώ αυξάνοντας του διαθέσιμους δημόσιους επενδυτικούς πόρους στα 12,527 δισ. ευρώ.

Σημαντική επίσης είναι και η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται το 2024 να αυξηθούν με ρυθμό υπέρ-τετραπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης (4,2% έναντι 0,9%), ενώ και για το 2025 προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4% έναντι 3,1% στην ευρωζώνη).

Τέλος είναι θετική η πρόβλεψη της Επιτροπής για τα ταχύτερη μείωση της ανεργίας σε σχέση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας. Πιο συγκεκριμένα, για το 2024 η Επιτροπή προβλέπει μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 10,3% (έναντι 10,6% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας) και το 2025 στο 9,7% (έναντι 9,9% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας).

Συμπερασματικά, οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επιβεβαιώνουν επίσης την σταδιακή αλλά σημαντική κάλυψη του επενδυτικού κενού της περασμένης δεκαετίας και την συνεχή αύξηση στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας.

 

Πηγή: news247.gr

2024-05-16_145058.jpg

 

Διήμερες επίσημες επαφές στο Πεκίνο ξεκίνησε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση θα συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, για όλες τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και θα υπογράψει σειρά συμφωνιών για επέκταση της διμερούς συνεργασίας, που όλα τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζεται σε κρίσιμα πεδία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν είναι η πρόταση 12 σημείων που έχει διατυπώσει η Κίνα για την Ουκρανία, ως βάση ενός σχεδίου «ειρήνευσης».

Μπροστά στις κάμερες, ο Σι διαβεβαίωσε τον Πούτιν πως η χώρα του θέλει να διατηρήσει «πάντα» σχέση καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας βασισμένης στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Τόνισε πως το επίπεδο όπου βρίσκεται η σχέση δεν κατακτήθηκε εύκολα και πρέπει να γίνει προσπάθεια για να διατηρηθεί. Ο πρόεδρος της Κίνας πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να ενισχύσει τη σχέση με τη Ρωσία, να συνεργαστεί μαζί της για την ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των δυο κρατών, καθώς και την προώθηση της ειρήνης και περισσότερης δικαιοσύνης σε διεθνές επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν εξήρε την πρακτική συνεργασία των δυο χωρών, η οποία δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε. Σημείωσε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν συσσωρεύσει σημαντικό όγκο πρακτικής συνεργασίας. Υπενθύμισε ότι το 2023, ο διμερής εμπορικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε σχεδόν κατά ένα τέταρτο και έφτασε τα 227 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διευρυμένη συνεδρίαση των πολυμελών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Αναμένεται ότι μετά τη συνάντηση Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να υπογράψουν τις νέες συμφωνίες, αλλά και μια δήλωση για την εμβάθυνση των σχέσεων συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής αλληλεπίδρασης.

 

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Ria Novosti»)

Πηγή: 902.gr

2024-05-16_144700.jpg

 

Μέσα στον κόσμο οι Λιμενικοί ανοίγουν τις βαλίτσες των επιβατών

Τον συνεχιζόμενο ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σχετικά με τον τρόπο τον οποίο διενεργείται ο έλεγχος των αποσκευών για ναρκωτικές και άλλες συναφείς ουσίες, στο λιμάνι της Χίου, καταγγέλλει εκ νέου με ανακοίνωσή της η ΠΕΣ ΝΑΤ, σημειώνοντας ότι ακόμα και σήμερα ανοίγονται οι αποσκευές των επιβατών και ελέγχονται μπροστά στα εκατοντάδες μάτια άλλων επιβατών που εξέρχονταν από το πλοίο και όχι μόνο, από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) και του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου.

Αναλυτικά σημειώνει:

Διαβάσαμε στα τοπικά ΜΜΕ για την άμεση παρέμβαση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου σε συνεννόηση με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, για την τοποθέτηση «κοντέινερ» εντός του Κεντρικού λιμένα Χίου για τον αξιοπρεπή έλεγχο των επιβατών που αποβιβάζονται από τα πλοία, κάτι που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας ότι έχει εγκατασταθεί, και «οι φωνές» για τον τρόπο ελέγχου συνεχίζονται, γιατί όλο αυτό το διάστημα από την ημέρα της καταγγελίας μας, είχαμε νέες πληροφορίες – καταγγελίες ότι ο έλεγχος συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο.

Πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα την Μεγάλη Πέμπτη 2 Μάη 2024 το πρωί, γίναμε ξανά Αυτόπτες μάρτυρες περιστατικού ελέγχου κατά τον κατάπλου του Ε/Γ – Ο/Γ «Νήσος Σάμος» προερχόμενο από τον Πειραιά, σε νεαρό ζευγάρι ακριβώς με την αποβίβασή τους από το πλοίο, και παρατηρήσαμε τον έντονο διάλογο του νεαρού με στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.), και του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου.

Ο Πρόεδρος του σωματείου μας, πλησίασε το νεαρό ζευγάρι μετά την έξοδο τους από το λιμάνι και τους ρώτησε τι συνέβη και υπήρξε αυτός ο έντονος διάλογος. Ο νεαρός συμπατριώτης μας ήταν έξω φρενών γιατί του γινόταν για πολλοστή φορά αυτός ο απρεπής τρόπος ελέγχου, και συνέχισε λέγοντας:

«Όποτε έρχομαι στο νησί μου, δέχομαι αυτόν τον ρατσιστικό και απρεπή τρόπο ελέγχου, και στην ερώτησή μου για ποιο λόγο γίνομαι μόνιμα στόχος, μου απάντησαν ότι ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΚΡΥΜΑΛΛΗΣ ….ΤΟΤΕ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΟΣ!!, και μετά τις έντονες διαμαρτυρίες μου, είπαν ότι αν συνεχίσω να ζητώ απαντήσεις, θα με πάνε στον Εισαγγελέα για παρεμπόδιση έρευνας, κάτι που τους παρότρυνα να γίνει!!.

Όπως φαίνεται, η εξωτερική εμφάνιση, το στυλ και το χρώμα του δέρματος αποτελούν «κόκκινο πανί» για τα όργανα, δείχνοντας έντονα τα ρατσιστικά τους κίνητρα, άσχετα αν το ποινικό σου μητρώο είναι πιο λευκό από το άσπρο».

Ρωτάμε λοιπόν, προς τι αυτή η άναρχη συμπεριφορά, αυτός ο συνεχιζόμενος εξευτελισμός της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, σε ποιόν αιώνα ζούμε, τι πολίτευμα έχουμε, υπάρχει ισότιμο και κράτος δικαίου, περνάμε πολιτισμικό σοκ, προς τι αυτή η άναρχη και ρατσιστική αντιμετώπιση των πολιτών εκ μέρους των οργάνων.

Εννοείται ότι δεν καταγγέλλουμε τους ελέγχους για τους οποίους είμαστε υπέρμαχοι, αλλά όχι με αυτόν τον εξευτελιστικό και απρεπή τρόπο.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι μόνο θεμελιώδες δικαίωμα αυτή καθαυτή, αλλά αποτελεί την ίδια τη βάση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Απαιτούμε την άμεση και πραγματική αποκατάσταση του τρόπου ελέγχου των επιβατών κατά την επιβίβαση ή αποβίβασή τους από τα πλοία. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη, Πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατεύεται.
Έχουν που έχουν καταπατηθεί τόσα δικαιώματα μας, ας μην επιτρέψουμε να καταπατηθεί και η Ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην ισχύει εκ μέρους σας, το… « Στου κουφού» την πόρτα όσο θέλεις βρόντα

 

Πηγή: politischios.gr

Πηγή: limenikanea.gr

Οι αιτίες της τριχόπτωσης και οι θεραπευτικές επιλογές

 

2024-05-16_144145.jpg

 

Κάθε ημέρα χάνονται από το κεφάλι 50 έως 100 τρίχες. Με περίπου 100.000 τρίχες στο κεφάλι, αυτή η απώλεια δεν γίνεται αισθητή. Εξάλλου, υπό κανονικές συνθήκες τα νέα μαλλιά θα αντικαταστήσουν τα χαμένα.

Δυστυχώς όμως, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Σε ορισμένους ανθρώπους ο κύκλος της «αναγέννησης» διακόπτεται. Και τις περισσότερες φορές, αυτό συμβαίνει σταδιακά, με την πάροδο των ετών. Υπάρχουν, ωστόσο, και οι περιπτώσεις ξαφνικής τριχόπτωσης (αλωπεκίας). Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη.

Τι προκαλεί την τριχόπτωση

Η τριχόπτωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα γονιδίων, οργανικών ή εξωτερικών παραγόντων.

Τυπική (ή ανδρογενής) αλωπεκία. Πρόκειται για την κοινή κληρονομική τριχόπτωση, που προκαλεί τη φαλάκρα. Επηρεάζει έναν στους δύο ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Στους άνδρες, τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στη μέση ηλικία, αν και υπάρχουν και οι περιπτώσεις απώλειας μαλλιών ήδη από την εφηβεία. Η τριχόπτωση είναι προοδευτική, ξεκινώντας τις περισσότερες φορές από τους κροτάφους και συνεχίζοντας στο πάνω μέρος του κεφαλιού.

Στις γυναίκες, η διαδικασία ξεκινάει συνήθως μετά την ηλικία των 65 ετών. Η τρίχα ξεκινάει να λεπταίνει σε όλο το τριχωτό της κεφαλής και σταδιακά παρατηρείται αραίωση.

Γυροειδής αλωπεκία. Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται φαλακρές κηλίδες διαφόρων μεγεθών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ολική απώλεια μαλλιών, ενώ κάποια άτομα χάνουν τρίχες και από τα φρύδια, τις βλεφαρίδες και άλλα τριχωτά μέρη του σώματος.

Αναγενής τριχόπτωση. Πρόκειται για το σύμπτωμα της απώλειας μαλλιών μετά από ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Τα μαλλιά συνήθως θα ξαναφυτρώσουν μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Τελογενής τριχόρροια (Telogen effluvium). Σε αυτήν την περίπτωση, η απώλεια μαλλιών προκύπτει ύστερα από ένα συναισθηματικό ή σωματικό σοκ, ένα τραυματικό γεγονός, μια περίοδο ακραίου στρες ή μια σοβαρή ασθένεια. Μπορεί επίσης να συμβεί λόγω ορμονικών αλλαγών, όπως αυτές που συμβαίνουν στη γέννηση ενός παιδιού ή μετά τον τοκετό, κατά την εμμηνόπαυση και στο σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Άλλες πιθανές αιτίες τελογενούς αλωπεκίας είναι: Υποσιτισμός και ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων, ενδοκρινικές διαταραχές, έναρξη ή διακοπή ορμονικού ελέγχου των γεννήσεων, αναισθητικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για χειρουργική επέμβαση, οξείες ασθένειες και σοβαρές λοιμώξεις, φάρμακα (αντιπηκτικά, αντισπασμωδικά, ρετινοειδή, βήτα-αναστολείς, φάρμακα για τον θυρεοειδή).

Ο εν λόγω τύπος τριχόπτωσης συνήθως υποχωρεί μόλις αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία.

Δερματοφυτίαση (Tinea capitis). Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που μπορεί να επηρεάσει το τριχωτό της κεφαλής και τον άξονα των μαλλιών. Προκαλεί μικρά φολιδωτά και κνησμώδη φαλακρά μπαλώματα. Με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, το μέγεθος τους αυξάνεται. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικά φάρμακα, ωστόσο είναι πιθανόν να προκληθεί και μόνιμη βλάβη ή καταστροφή στους τριχικούς θύλακες και η απώλεια να είναι μη αναστρέψιμη.

Ελκτική αλωπεκία. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης οφείλεται στην άσκηση υπερβολικής πίεσης στα μαλλιά, όπως κοκαλάκια, λαστιχάκια, κοτσίδες, πλεξούδες κ.ά.

Οι θεραπευτικές επιλογές της τριχόπτωσης

Υπάρχει μια σειρά από επιλογές θεραπείας, αλλά η καλύτερη εξαρτάται από το αίτιο που προκαλεί την τριχόπτωση.

Συνήθως, οι πιο συνηθισμένοι τύποι τριχόπτωσης αντιμετωπίζονται με τοπικά ή από του στόματος φάρμακα, τα οποία πιθανότατα θα είναι η πρώτη πορεία θεραπείας. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούνται γενικά από τοπικές κρέμες, τζελ, διαλύματα ή αφρούς που εφαρμόζετε απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής. Τα πιο κοινά προϊόντα περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται μινοξιδίλη.

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η φιναστερίδη ( Propecia ), μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη περαιτέρω τυπικής τριχόπτωσης, ειδικά για τους άνδρες. Η καθημερινή λήψη του εν λόγω φαρμάκου έχει διαπιστωθεί πως επιβραδύνει την τριχόπτωση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει καταγραφεί και νέα τριχοφυΐα.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως κορτικοστεροειδή, εάν η απώλεια μαλλιών φαίνεται να σχετίζεται με κάποια αυτοάνοση κατάσταση.

Νεότερες θεραπείες, που επίσης διερευνώνται, περιλαμβάνουν ορισμένες μορφές θεραπείας με λέιζερ, μικροβελονισμό με PRP, καθώς και νέα φάρμακα από το στόμα. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις θεραπείες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια δοκιμής και θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα.
Μεταμόσχευση μαλλιών

Η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για τα άτομα με κληρονομική φαλάκρα, που συνήθως χάνουν τρίχες στην κορυφή του κεφαλιού. Επειδή η απώλεια μαλλιών είναι, όπως αναφέρθηκε, προοδευτική, μπορεί να χρειαστείτε πολλαπλές μεταμοσχεύσεις με την πάροδο του χρόνου.


Πώς μπορώ να αποτρέψω την τριχόπτωση

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε την τριχόπτωση.

Κάντε χαλαρά χτενίσματα, αποφύγετε την άσκηση πίεσης, το τράβηγμα και το τρίψιμο. Εάν φτιάχνετε τακτικά τα μαλλιά σας σε πλεξούδες, κότσους ή αλογοουρές, προσπαθήστε να είναι χαλαρά για να μην πιέζονται πολύ οι τρίχες σας. Γενικά, όσο το δυνατόν περισσότερο, προσπαθήστε να μην τραβάτε, μη στρίβετε ή τρίβετε τα μαλλιά σας. Ακόμη και μετά το λούσιμο, στεγνώστε τα απαλά με μια πετσέτα.

Στοχεύστε σε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε άφθονο σίδηρο και πρωτεΐνη. Επίσης, οι βιταμίνες που προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών είναι οι βιταμίνες Β (συγκεκριμένα ριβοφλαβίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12), η βιταμίνη C, η βιταμίνη D. Αντίθετα μερικές έρευνες έχουν συνδέσει την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α ή σεληνίου με αυξημένους κινδύνους για τριχόπτωση.

Τα προϊόντα και τα εργαλεία styling είναι επίσης συνηθισμένοι ένοχοι για την τριχόπτωση. Παραδείγματα προϊόντων ή εργαλείων που μπορούν να επηρεάσουν την τριχόπτωση περιλαμβάνουν:

-πιστολάκια
-θερμαινόμενες χτένες
-ισιωτικά μαλλιών
-προϊόντα χρωματισμού
-λευκαντικούς παράγοντες
-περμανάντ

Εάν αποφασίσετε να φορμάρετε τα μαλλιά σας με θερμαινόμενα εργαλεία, κάντε το μόνο όταν τα μαλλιά σας είναι στεγνά και χρησιμοποιήστε τις χαμηλότερες δυνατές ρυθμίσεις. Εάν διαπιστώνετε πως χάνετε μαλλιά, χρησιμοποιήστε ένα απαλό βρεφικό σαμπουάν για να τα λούσετε. Αν δεν έχετε λιπαρά μαλλιά, σκεφτείτε να τα λούζετε όχι νωρίτερα από κάθε δεύτερη μέρα.
Όσο πιο νωρίς η θεραπεία, τόσο καλύτερα

Όποια και αν είναι η αιτία της τριχόπτωσης σας, η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις υποκείμενες αιτίες και να επιλέξετε την κατάλληλη θεραπεία. Οι θεραπείες για την τριχόπτωση είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχείς εάν ξεκινήσουν νωρίς. Ακόμα κι αν η τριχόπτωση σας είναι κληρονομική, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση ή την αναστροφή της τριχόπτωσης.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Σελίδα 1 από 4147
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή