Σήμερα: 19/09/2019
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 10:09

Προκλητική η κυβερνητική απόφαση να ενταχθούν οι εφοπλιστές στις 120 δόσεις για οφειλές στο ΝΑΤ - Σε κατάρρευση τα έσοδα και το Ταμείο των Ναυτεργατών

Γράφτηκε από

2019-05-23_132811.jpg

Πρόσφατα στην Βουλή ψηφίστηκε ο νόμος 4611/2019 και σε αυτόν θεσπίζονται οι 120 δόσεις για όσους εργοδότες οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το προκλητικό και σκανδαλώδες που δείχνει την άθλια συναλλαγή κυβέρνησης - εφοπλιστών είναι το γεγονός ότι ο νόμος αυτός δεν εξαίρεσε τους εφοπλιστές από αυτή την ρύθμιση.

Σημειώνουμε ότι με τον προγενέστερο νόμο 4305/14 (ΦΕΚ 237Α΄) όπου θεσμοθετήθηκαν τότε οι 100 δόσεις εξαιρέθηκε το ΝΑΤ και οι εφοπλιστές από την σχετική ρύθμιση.

Δηλαδή αυτό που δεν τόλμησε να κάνει η Ν.Δ το έπραξε τελικά ο "αριστερός" ΣΥΡΙΖΑ, να εντάξει τους εφοπλιστές στην κατηγορία των "αδύναμων" οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους προς το ΝΑΤ!!!

Η ρύθμιση αυτή γίνεται σε μια περίοδο όπου το εφοπλιστικό κεφάλαιο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει καμιά κρίση αλλά όπως φανερώνουν τα επίσημα στοιχεία αυξάνει την ανταγωνιστικότητά του, ενισχύει σε επίπεδα ρεκόρ την κερδοφορία του, οι έλληνες εφοπλιστές φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις στον κόσμο στην αγορά και στις ναυπηγήσεις νέων πλοίων και κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια ναυτιλία!!!

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές σκάνδαλο το οποίο λαμβάνει χώρα την προεκλογική περίοδο, πράγμα που δείχνει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης με το παρασιτικό εφοπλιστικό κεφάλαιο στο οποίο δίνει γη και ύδωρ για να αυξήσει τα κέρδη του.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός ουδόλως νοιάζεται για τις δραματικές συνέπειες που θα έχουν οι ανακλήσεις των οφειλών από τις ΔΟΥ και η ένταξή τους στο ΚΕΑΟ (εισπρακτικός μηχανισμός του Υπουργείου Εργασίας).

Με την προωθούμενη αυτή ρύθμιση διαμορφώνεται άμεσα ο κίνδυνος παραγραφής, πρόσθετων τελών, αναβολών και αναστολών στα δικαστήρια.

Παράλληλα ακόμη και εάν οι οφειλές έπρεπε να βεβαιώνονται από το ΚΕΑΟ και όχι από τις ΔΟΥ, τότε υπό εξέλιξη δίκες κινδυνεύουν να ματαιωθούν, π.χ η γνωστή δικαστική εκκρεμότητα με την κυπριακή εταιρεία LOUISGROUPCRUISES που οφείλει 12 εκατομμύρια ευρώ στο ΝΑΤ....

Αναφορικά με τον ενδεχόμενο φαιδρό ισχυρισμό ότι ανάμεσα στην συντριπτική πλειοψηφία των μεγαλοσχήμονων εφοπλιστών υπάρχουν και κάποιοι μικροί, π.χ ιδιοκτήτες αλιευτικών, η απάντησή μας είναι ότι στις περιπτώσεις αυτές βεβαιώνονται στις ΔΟΥ και μπορούν, όπως συμβαίνει και σήμερα, να κάνουν σε αυτές την ρύθμιση.    

Θεωρούμε απόλυτη, βάσιμη και βεβαία την θέση μας ότι εάν εφαρμοστεί η σχετική διάταξη του νόμου κανείς εφοπλιστής δεν πρόκειται να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, όλοι θα περιμένουν να γίνουν οι οφειλές τους ληξιπρόθεσμες για να τις ρυθμίσουν.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας άμεσα να καταργήσουν την επαίσχυντη και σκανδαλώδη αυτή εξαίρεση. σε διαφορετική περίπτωση βάζουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους στην πλήρη κατάρρευση των εσόδων του ΝΑΤ και τελικά σε λουκέτο τον ιστορικότερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας μας.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ.: Το «ΝΑΙ» επί της αρχής του νομοσχεδίου (NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4611 Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης), εκτός από το κόμμα της κυβέρνησης, είπαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, η ΧΑ και το Ποτάμι. Τα κόμματα ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν παρόν.

Μέλη μας και συνταξιούχοι του ΝΑΤ μας έθεσαν το ερώτημα για την θέση των κομμάτων στην σχετική με το ΝΑΤ ρύθμιση.

Αναζητήσαμε και βρήκαμε τα στοιχεία από τα πρακτικά της Βουλής σύμφωνα με τα οποία προκύπτουν τα παρακάτω:

 

Επί της Αρχής     ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑΙ

Ν.Δ.: ΝΑΙ

ΔΗ.ΣΥ: ΝΑΙ

Χ.Α: ΝΑΙ

Κ.Κ.Ε: ΠΑΡΩΝ

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: ΝΑΙ

ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ: ΠΑΡΩΝ

 

Τροποποιήσεις Οργανογράμματος ΕΦΚΑ

Άρθρο 43 (αναφέρεται στο ΝΑΤ) όπως τροπ.  ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

 

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑΙ

Ν.Δ.: OXI

ΔΗ.ΣΥ: ΝΑΙ

Κ.Κ.Ε: ΠΑΡΩΝ

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: ΠΑΡΩΝ

ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ: ΠΑΡΩΝ

Εκείνο που μας κάνει αρνητική εντύπωση είναι το εκκωφαντικό ΠΑΡΩΝ του ΚΚΕ σε μια καραμπινάτη νομοθετική ρύθμιση την οποία στην Βουλή έπρεπε να πολεμήσει με όλες τις δυνάμεις του και ταυτόχρονα να αποκαλύψει ότι με την προωθούμενη ρύθμιση οδηγούν το ΝΑΤ στην απαξίωση διευκολύνοντας το εφοπλιστικό κεφάλαιο να εμφανίζεται, να ταυτίζεται παρέα με τους αδύναμους.

Οι διάφοροι Ευαγγελάκηδες μήπως έβαλαν το χέρι τους σε αυτή την ανεπίτρεπτη θέση του ΚΚΕ και με τον τρόπο αυτό το εξέθεσαν ανεπανόρθωτα;

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Μαΐου 2019 08:34
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή