Σήμερα: 19/09/2019
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 12:06

Πρώτη δυναμική αγωνιστική απάντηση κατά των σχεδίων κυβέρνησης – Cosco

Γράφτηκε από

20190419_200750-1.jpg

Με μία δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στις 19/4/2019 στην Πλατεία Κοραή του Πειραιά, έδωσαν το αγωνιστικό τους παρόν κάτοικοι του Πειραιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα εργατικών σωματείων - κινήσεων πολιτών και διαφόρων άλλων συλλογικοτήτων.

Η συγκέντρωση είχε πλατύ και ενωτικό χαρακτήρα, η συμμετοχή σε αυτήν ξεχώριζε από την ευρύτητα, την πολυχρωμία και την πολυτασικότητα, αφού σε αυτήν πήραν μέρος δυνάμεις που βρίσκονται σε ένα ευρύτατο φάσμα του πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου.

Αυτό εκφράστηκε επίσης στην κοινή ανακοίνωση, στις ομιλίες αλλά και στα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους του Πειραιά.

Η καταγγελία για το ξεπούλημα του λιμανιού, το Master Plan της Cosco, οι συνέπειες που αυτό παράγει για την πόλη και τους πολίτες του Πειραιά, οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των προηγούμενων για την ιδιωτικοποίηση ήταν στο επίκεντρο της συγκέντρωσης και της πορείας.

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, των κινήσεων των πολιτών που αναπτύσσουν τη δράση τους στην Πειραϊκή, από την «Εργατική λέσχη Κερατσινίου Δραπετσώνας», την «Λαϊκή Συσπείρωση Πειραιά».

Συμμετοχή στη συγκέντρωση είχαν επίσης τα αυτοδιοικητικά σχήματα «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή Αττικής», «Ανυπότακτη Αττική», «Ο Πειραιάς που αγαπάμε», «Ανταρσία στο Λιμάνι» κ.α.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ σημείωσε ότι με τη συμμετοχή μας στη σημερινή κινητοποίηση θέλουμε να καταδείξουμε τη σταθερή και συνεπή θέση μας αλλά και τον αγώνα μας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης – κεφαλαίου – Ε.Ε και των άλλων αστικών πολιτικών και τοπικών δυνάμεων που συμπορεύονται και συστοιχίζονται σε μία κοινή κατεύθυνση ξεπουλήματος και εκποίησης του δημόσιου πλούτου, στρώνουν από κοινού τον δρόμο για το εγχώριο και ξένο κεφάλαιο έναντι πινακίου φακής να αγοράζει φιλέτα και κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις μέσα από τις οποίες στοχεύει στην παραπέρα αύξηση των υπερκερδών του και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.

Στην κατεύθυνση αυτή η κινεζική κρατική Cosco αξιοποίησε τη συμφωνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έβαλε πόδι στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, η θέση του οποίου έχει μεγάλη όχι μόνο οικονομική αλλά και γεωστρατηγική σημασία για την διείσδυσή της στην Ευρώπη. Την Coscoκαι τους πολυεθνικούς ομίλους οφείλουμε να τους κρίνουμε ως οικονομικό πολιτικό φαινόμενο και όχι με όρους και χαρακτηρισμούς μαφίας.

Η συμμετοχή της ΠΕΝΕΝ, που αποτελεί ένα από τα πιο πρωτοπόρα ταξικά συνδικάτα της χώρας μας, στη σημερινή μας συγκέντρωση θέλει να αναδείξει την ανάγκη, με αφορμή το Master Plan Cosco - κυβέρνησης (όπως κάναμε με συνέπεια και στη φάση της ιδιωτικοποίησης), ότι είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί μία ευρεία εργατική και κοινωνική συμμαχία που θα βάλει εμπόδια και θα ματαιώσει τους σχεδιασμούς κυβέρνησης Cosco.

Σχεδιασμοί σύμφωνα με τους οποίους επιχειρείται η επέκταση της προβλήτας στην Πειραϊκή για μεγαθήρια κρουαζιερόπλοια, το Logistics Center στο Κερατσίνι, τα εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία εντός του λιμανιού αλλά και η παραπέρα επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στο λιμάνι.

Το Master Plan της Cosco – κυβέρνησης, όπως αυτό έχει δρομολογηθεί, θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για τους πολίτες του Πειραιά και ευρύτερα του λεκανοπεδίου της Αττικής, θα επιβαρύνει το περιβάλλον, το συγκοινωνιακό, τα εργατικά δικαιώματα, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα καταστρέψει το φυσικό κάλλος, θα υπονομεύσει και θα απαξιώσει την ιστορική μας κληρονομιά, θα μετατρέψει το λιμάνι σε άβατο για τον λαό του Πειραιά και των συνοικιών του.

Να γιατί είχαμε και έχουμε σταθερό προσανατολισμό για δημόσιο λιμάνι στην υπηρεσία του λαού και όχι για τα υπερκέρδη των πολυεθνικών.

Στηρίξαμε και συμβάλαμε καθοριστικά οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Πειραϊκής να συνδεθούν και να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και των συνοικιών του, να αγκαλιάσουν και να συσπειρώσουν ευρύτερες εργατικές, λαϊκές και κοινωνικές δυνάμεις, να συγκροτηθεί ένα μαζικό τοπικό λαϊκό κίνημα που θα βάζει μπροστά τις ανάγκες του λαού και όχι τα σχέδια, τα συμφέροντα και τα κέρδη της κινεζικής Cosco.

Η πάλη κατά του Master Plan της Cosco πρέπει να είναι στενά συνδεδεμένη με την ανοιχτή αμφισβήτηση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και συνολικά με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Πρέπει να αποκαλύψουμε στην προσπάθειά μας αυτή ποιοι είναι οι σύμμαχοι και ποιοι οι αντίπαλοί μας στον αγωνιστικό δρόμο που έχουμε να διανύσουμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα.

Να μη συγκαλύψουμε για οποιαδήποτε σκοπιμότητα κυρίως ευθύνες πολιτικών δυνάμεων, ακόμη και προσώπων που έβαλαν πλατιά - φαρδιά την υπογραφή τους (π.χ Δρίτσας) στο ξεπούλημα του λιμανιού και σήμερα βάζουν πλάτη στο καταστροφικό Master Plan της Cosco αυτό να υλοποιηθεί.

Να στιγματίσουμε τον ρόλο των τοπικών δυνάμεων και παραγόντων π.χ δημοτικής αρχής Πειραιά, περιφέρειας, δημάρχων άλλων δήμων αλλά και υποψηφίων δημάρχων όπως του Μώραλη και άλλων υποψηφίων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

Κυβέρνηση - Νέα Δημοκρατία και τα άλλα συστημικά αστικά πολιτικά κόμματα και τα Μ.Μ.Ε. που προβάλουν και διαφημίζουν τις θέσεις και τις πολιτικές τους για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και την παράδοσή του στο εγχώριο και διεθνές κεφάλαιο, αναμασούν καθημερινά τα περί ανάπτυξης και νέων επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας και άλλες τέτοιες φαιδρότητες, κάνοντας πως αγνοούν το παράδειγμα της Cosco το οποίο έχει συντρίψει, έχει κάνει φύλλο και φτερό την άθλια επικοινωνιακή τους προπαγάνδα.

Αυτό το μοντέλο (Cosco) διαμορφώνει πλέον τις συνθήκες ο Πειραιάς να μετατραπεί σε μία γενικευμένη «ελεύθερη οικονομική ζώνη» στην οποία θα επικρατεί ο εργασιακός μεσαίωνας.

Πετροβολούν, στοχοποιούν και συκοφαντούν οποιαδήποτε εργατική και λαϊκή αντίσταση αντιπαλεύει τα σχέδιά τους.

Η ΠΕΝΕΝ δηλώνει ότι θα συμμετάσχει και θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της την ανάγκη περαιτέρω διεύρυνσης αυτού του μετώπου, στο οποίο θα πρέπει να συσπειρωθούν με όρους κινήματος ακόμη πιο πλατύτερες δυνάμεις, έχοντας όμως σε κάθε περίπτωση ξεκάθαρο και συγκεκριμένο περιεχόμενο, προσανατολισμό και στόχο.

Εργατικά σωματεία, λαϊκές επιτροπές, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, συλλογικότητες αλλά και πολιτικές δυνάμεις που αντιπαλεύουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων με συνέπεια, πρέπει να βρεθούν στην ίδια όχθη με μας, να στηρίξουν την μεγάλη αυτή αγωνιστική πρωτοβουλία.

Στόχος μας επίσης πρέπει να είναι το επόμενο διάστημα η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η κινητοποίηση, η αγωνιστική δράση του λαού σε σύγκρουση με τα σχέδια Cosco - κυβέρνησης.

Παλεύουμε για δημόσιο λιμάνι, Όχι στην επέκταση της προβλήτας στην Πειραϊκή, τα logistics Centers, τα καζάνια στο Πέραμα, την κινεζοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Πειραιά στην οποία κυριάρχησαν τα συνθήματα: « Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή», «Τσίπρα - Μητσοτάκη ακούστε το καλά, τα σχέδιά σας θα μείνουν στα χαρτιά», «Το λιμάνι ανήκει στους εργάτες και όχι στις πολυεθνικές και τους κεφαλαιοκράτες» κ.α.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

20190419_200439-2.jpg

 

20190419_200821.jpg

 

 

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΧΑΝΕΤΑΙ! ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ, ΟΧΙ ΚΕΝΤΡΟ LOGISTICS ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ, ΟΧΙ ΚΑΖΑΝΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ

reportaz_net_foto_.jpg

Συμπολίτες και συμπολίτισσες

Με την πώληση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ στην κινεζική COSCOκαι την παραχώρηση του λιμανιού για 35χρόνια, παραχώρηση που ξεκίνησε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ολοκληρώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινάει η περαιτέρω υποτίμηση της ζωής μας στην ευρύτερη ζώνη της πόλης και του λιμανιού του Πειραιά, με τις πλάτες της κυβέρνησης και του Δήμου Πειραιά.

Η ιδιωτικοποίηση αυτή, που στ’ αυτιά πολλών ακούγεται ως ‘’ανάπτυξη’’ και θέσεις εργασίας, δεν αποτελεί μια ‘’απλή’’ ιδιωτικοποίηση - αν υποθέσουμε ότι μια ιδιωτικοποίηση μπορεί να είναι ‘’απλή υπόθεση’’- αλλά την απαρχή της δημιουργίας μιας ‘’άλλης’’ πόλης, που δε θα είναι πια ο Πειραιάς που ξέραμε, αλλά ένα Χονγκ Κονγκ ή μια Σαγκάη, και αυτό στο πολύ κοντινό μέλλον. (Αυτό επισημαίνεται για όσους νομίζουν ότι δε θα προλάβουν να πιουν το πικρό ποτήρι!)

Βασικός στόχος της COSCO είναι να αποκόψει τελείως το λιμάνι από την πόλη, που το έχει ήδη μετατρέψει σε μια ειδική οικονομική ζώνη στο ‘’δρόμο του μεταξιού’’, όπου οι εργασιακές σχέσεις μόνο ‘’μεταξένιες’’ δεν είναι, όπως επιβεβαιώνουν οι ήδη υπάρχουσες, στο λιμάνι, συνθήκες εργασίας. Το master plan της COSCO απειλεί με κλείσιμο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις (αφού θα εισάγονται μαζικά κινεζικά προϊόντα που θα βαφτίζονται ελληνικά), ανεβάζει το κόστος ζωής και την ανεργία, ευνοεί το λαθρεμπόριο (για το οποίο ήδη μας επιβλήθηκε πρόστιμο από την ΕΕ), την κερδοσκοπία, διαλύει και απαξιώνει τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη (για να ευνοηθεί αυτή που δουλεύει για την COSCO), υποβαθμίζει τις περιουσίες του πειραϊκού λαού (με την ατμοσφαιρική ρύπανση και το κυκλοφοριακό χάος που θα φέρει), χαρατσώνει το επιβατικό κοινό με την αναμενόμενη αύξηση των λιμενικών τελών, (που οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα μετακυλίσουν στους επιβάτες).

Χέρι-χέρι με τις εργασιακές σχέσεις και τις οικονομικές επιπτώσεις πάνε και οι έννοιες ‘’περιβάλλον, υγεία, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανθρώπινες μνήμες, ποιότητα ζωής ‘’, οι οποίες δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο των νέων ιδιοκτητών του λιμανιού μας. Το χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον, μαζί και η ιστορική κληρονομιά μας καταστρέφονται, ενώ η ζωή μας απειλείται από τα καυσαέρια των κρουαζιερόπλοιων, τις βυθοκορήσεις για την κατασκευή των προβλητών που θα δηλητηριάσουν τη θάλασσά μας, τα πολύ τοξικά ιζήματα που θα αφεθούν να στεγνώσουν στον αέρα που αναπνέουμε, την επικινδυνότητα των καζανιών.

Οι «επενδύσεις» τύπου Cosco σημαίνουν: καταλήστευση του εγχώριου πλούτου, κατάλυση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, εξασφάλιση συνθηκών ασυδοσίας στη δράση των πολυεθνικών, εικονική φορολόγησή τους, εγκληματική περιβαλλοντική συμπεριφορά.

Πέραν όμως των κινεζικών συμφερόντων μαίνεται και ένας πόλεμος συμφερόντων των ξένων και εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων και των πολιτικών τους εκπροσώπων, που επιδιώκουν να πάρουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας που λέγεται ‘’λιμενικά έργα και εκμετάλλευση του λιμανιού’’, αλλά σε βάρος της ποιότητας ζωής μας.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση, παραδομένη στην πολιτική της υποτέλειας και αγνοώντας επιδεικτικά και αναίσχυντα τις εξόφθαλμα καταστροφικές επιπτώσεις των επενδύσεων της COSCO στην ποιότητα ζωής του ευρύτερου Πειραιά, εγγυάται την πραγματοποίησή των επενδύσεων που η COSCO οφείλει να κάνει, προκειμένου να πάρει το άλλο 16% των μετοχών του ΟΛΠ. Και όλα αυτά με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, που θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για άλλα έργα, αναγκαία για τον Πειραιά.

Συμπολίτες και συμπολίτισσες

Το Master Plan της COSCO δεν αγγίζει μόνο το στενό Πειραιά αλλά ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο των όμορων δήμων και ανοίγει το δρόμο για τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση όλου του μετώπου του Σαρωνικού, που θα μας αποκόψει οριστικά από αυτό που έχουμε πολυτιμότερο σ’ αυτό τον τόπο: τη θάλασσα και τον αττικό ουρανό.                                                                                                                                                                           

-Το αχρείαστο μπάζωμα της Πειραϊκής, όταν το ήδη υπάρχον λιμάνι έχει απόλυτη επάρκεια για να υποδέχεται κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς, τα οποία μάλιστα έχουν σχεδόν μηδενική συνεισφορά στα δημόσια έσοδα                                                                                                                                                               

-Το ‘’παραθυράκι’’ της σύμβασης που κρύβει πίσω από τα κρουαζιερόπλοια την προοπτική να χρησιμοποιηθούν σε ανύποπτο χρόνο οι προβλήτες ως container terminal                                                                      

-H εγκατάσταση Κέντρου αποθήκευσης και διακίνησης κοντέινερ μέσα στον ιστό της πόλης, στο Κερατσίνι                                                                                                                                                                                            

-Τα καζάνια-μπουρλότο στο Πέραμα, που αντί να απομακρυνθούν, ζητείται η επέκτασή τους

αποτελούν την πιο αισχρή προσβολή στον πειραϊκό λαό!

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι αναγκαίο να βρισκόμαστε σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση σ’ αυτά που εξυφαίνονται για εμάς, χωρίς εμάς!

Είναι αναγκαίο να δραστηριοποιηθούμε, για να βάλουμε φρένο στην COSCO και στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, που αγνοούν τον άνθρωπο και το περιβάλλον και να διεκδικήσουμε λιμάνι υπό πραγματικό Δημόσιο Έλεγχο.

Μόνο εμείς μπορούμε να προστατεύσουμε τις ζωές μας!

Όσοι συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και σας καλούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα, με μια ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ανταλλαγής απόψεων:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ώρα 7μμ, στην Πλατεία Κοραή.

Καλούν:

ΚΙΝΗΣΗ “ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ”

ΚΙΝΗΣΗ “ΛΙΜΑΝΙ ΦΙΛΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ”

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

ΠΕΝΕΝ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ)

ΙΝΚΑ-ΔΙΚΑΠ (Δικαιώματα Καταναλωτών Πολιτών)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (ΤΑΝΠΥ)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ-ΝΑΤ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΔΗΓΩΝ-ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ-ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Απριλίου 2019 13:35
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή