Σήμερα: 16/10/2019
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 09:37

Κάτω τα χέρια από την ακίνητη περιουσία του ΝΑΤ

Γράφτηκε από

123.jpg

Στις 12/10/2017 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ του ΝΑΤ και ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ήταν και η καταγγελία στην οποία είχε προβεί η ΠΕΝΕΝ σχετικά με την διαπιστωτική πράξη της Υπουργού Εργασίας με την οποία αυθαίρετα και παράνομα μεταβιβάζει όλη την ακίνητη περιουσία του Ταμείου στον ΕΦΚΑ.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και μέλος του Δ.Σ του ΝΑΤ σημείωσε μεταξύ των άλλων και τα παρακάτω:

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ θεωρεί την όποια απόπειρα για την αρπαγή της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ ένα τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό σκάνδαλο.

Για τον σκοπό αυτό η Διοίκηση της Ένωσής μας ζήτησε να συγκληθεί έκτακτα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ και πρότεινε εγγράφως ότι επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις με αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες θα έχουν ως διεκδικητικό πλαίσιο την κατάργηση όλης της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της απασχόλησης, των ΣΣΕ και των εργασιακών σχέσεων.

Θεωρούμε ότι μόνο με την κινητοποίηση και τον αγώνα των Ναυτεργατών μπορεί να καμφθεί η αδιαλλαξία της κυβέρνησης όπως έγινε πέρυσι με τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα που είχε ως αιχμή την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει τον τριπλασιασμό της φορολογίας στους Ναυτεργάτες.

Μέχρι και τώρα η πλειοψηφία της ΠΝΟ δεν έχει απαντήσει στο αίτημα της ΠΕΝΕΝ…..

Σε συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και μέλος του Δ.Σ του ΝΑΤ ανέφερε ότι η ΠΕΝΕΝ ειδικότερα για το θέμα της ακίνητης περιουσίας τάσσεται αποφασιστικά υπέρ οποιασδήποτε επιλογής μπορεί να διασφαλίσει την διεκδίκηση του αιτήματος για την διατήρηση της ακίνητης περιουσίας στα χέρια των Ναυτεργατών.

Όπως προκύπτει από τις θέσεις της νομικής υπηρεσίας της Ομοσπονδίας και άλλων έγκυρων νομικών, διαπιστώνονται σοβαρότατα νομικά κενά στην διαπιστωτική πράξη της Υπουργού Εργασίας, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προσβολή και δικαστική ακύρωση αυτής της επαίσχυντης κυβερνητικής απόφασης. Για τον σκοπό αυτό πρότεινε να υπάρχει η σχετική νομική διερεύνηση για την δικαστική προσφυγή. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ πρότεινε στην απόφαση να αποσαφηνίζεται απόλυτα η κατηγορηματική αντίθεση του Δ.Σ του ΝΑΤ στην διαπιστωτική πράξη. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή με τεράστια πλειοψηφία στο Δ.Σ του ΝΑΤ.

Παρά την απόφαση που λήφθηκε στο ΝΑΤ, όλως περιέργως η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε έως τις 18/10/2017. Ο εκπρόσωπος της ΠΕΝΕΝ στο Δ,Σ του ΝΑΤ επανέφερε το θέμα στην συνεδρίαση στις 19/10/2017 ασκώντας έντονη κριτική στον Πρόεδρο του Ταμείου για την μη εφαρμογή της απόφασης. Επίσης ζήτησε να ληφθεί εκ νέου απόφαση που με σαφήνεια θα εξουσιοδοτεί το Συμβούλιο του ΝΑΤ να προσβάλει και σε δικαστικό επίπεδο και θα διεκδικεί την ακύρωση της διαπιστωτικής πράξης τόσο για τυπικούς όσο και κυρίως για ουσιαστικούς λόγους.

Μετά από διαλογική συζήτηση τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ. Υπέρ τάχθηκαν 5 μέλη του Συμβουλίου του ΝΑΤ (ο Αντώνης Νταλακογεώργος Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ – ο Αντιπρόεδρος του ΝΑΤ Γιώργος Δαούσης – ο Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ Μανώλης Τσικαλάκης - ο Πρόεδρος των Συνταξιούχων Πλοιάρχων Δημήτρης Μηνδρινός και ο Γ.Γ των Υπαλλήλων του ΝΑΤ Χρήστος Σκολαρίκος). Κατά τάχθηκαν οι δύο εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και ο Πρόεδρος του ΝΑΤ.

Στην σχετική συνεδρίαση δεν παρέστησαν ο εκπρόσωπος της Ακτοπλοΐας και Πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακκέλης καθώς και ο Γ.Γ της ΠΕΜΕΝ Θανάσης Ευαγγελάκης.

Με απόφαση 5 υπέρ έναντι 3 κατά η Διοίκηση του ΝΑΤ αποφάσισε να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της στην διαπιστωτική πράξη για την μεταβίβαση όλης της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ στον ΕΦΚΑ και ταυτόχρονα να προσφύγει και δικαστικά εναντίον της απόφασης αυτής.

Στην σχετική συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Συμβούλιο του ΝΑΤ κυβερνητικός Επίτροπος που συμμετείχε στο Συμβούλιο δήλωσε ότι δεν εγκρίνει την απόφαση και θα την προσβάλει προς την αρμόδια Υπουργό η οποία θα έχει και την τελική απόφαση.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση πιθανότατα να ακυρώσει την απόφαση του Δ.Σ του ΝΑΤ. Εάν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα συνιστά μια άθλια πολιτική πράξη και θα επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς μας ότι τα Δ.Σ των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης η κυβέρνηση τα χρησιμοποιεί να εκτελούν πιστά τις αντιλαϊκές και αντιασφαλιστικές της πολιτικές.

Σχολιάζοντας την απόφαση η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ θέλει να υπογραμμίσει τα παρακάτω: Η πρωτοβουλία και η πολυήμερη προσπάθεια της ΠΕΝΕΝ το ίδιο το Δ.Σ του ΝΑΤ να πάρει απόφαση με την οποία να αντιτίθεται στην αρπαγή της ακίνητης περιουσίας των Ναυτεργατών. έχει μια ιδιαίτερη σημαντική συμβολική πολιτική σημασία έτσι ώστε η κυβερνητική απόφαση να μην αποκτήσει πολιτική νομιμοποίηση από το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο του ασφαλιστικού μας φορέα του ΝΑΤ, που συμμετέχουν εκπρόσωποι των Ναυτεργατών και των απόμαχων του κύματος και ταυτόχρονα εάν και εφόσον υπάρχουν (και υπάρχουν τέτοια) ισχυρά νομικά ερείσματα να αμφισβητηθεί και να ακυρωθεί και δικαστικά η κυβερνητική πολιτική απόφαση για την μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ στον ΕΦΚΑ και ακολούθως αυτή να ξεπουληθεί στο όνομα της αξιοποίησης που προπαγανδίζει η κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι για την ΠΕΝΕΝ ο δικαστικός αγώνας δεν ήταν ποτέ και δεν είναι και σήμερα ο δρόμος για την διεκδίκηση των εργατικών δικαιωμάτων και την απόκρουση της μνημονιακής επιδρομής όλων των κυβερνήσεων σε βάρος των κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών προβλημάτων της εργατικής τάξης.

Από την σκοπιά αυτή είναι κρίσιμο ζήτημα και θα παλέψουμε να γίνει πράξη έτσι ώστε να ληφθούν αποφάσεις σε επίπεδο ΠΝΟ – Ναυτεργατικών Σωματείων ώστε άμεσα να δρομολογηθούν αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις που αυτές κυρίως θα είναι το βαρόμετρο για να ασκηθεί πολύπλευρη πίεση προς την κυβέρνηση, όχι μόνο για τα αντιασφαλιστικά μέτρα του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά συνολικά των μνημονιακών μέτρων με τα οποία τα κοινωνικοασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των λαϊκών στρωμάτων τσακίστηκαν για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και να υπηρετηθούν οι επιδιώξεις των δανειστών της Ε.Ε και του ΔΝΤ.

 

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

***************//////////*************

 

Με διαπιστωτική Υπουργική απόφαση όλη η ακίνητη περιουσία του ΝΑΤ  και των Ναυτεργατών μεταβιβάστηκε στον ΕΦΚΑ!!

_2011.JPG

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως είχαμε καταγγείλει πρόσφατα θα επιχειρούσε την αρπαγή της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ και των Ναυτεργατών κάνοντας χρήση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου 4387/2016.

Στο πλαίσιο αυτό με διαπιστωτική πράξη της Υπουργού Εργασίας Ευτυχίας Αχτσιόγλου με ημερομηνία 2/10/2017 όλη η ακίνητη ιδιοκτησία του ΝΑΤ μεταβιβάζεται ως κυριότητα και μεταγράφεται στον ΕΦΚΑ!!

Πρόκειται για ένα πολιτικό και κοινωνικό ανοσιούργημα το οποίο δεν έχει την παραμικρή κοινωνική νομιμοποίηση και με το οποίο επιχειρείται η ντε φάκτο αρπαγή της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ με το παραπλανητικό και αναξιόπιστο επιχείρημα ότι το δημόσιο αναλαμβάνει την ευθύνη για την χορήγηση των συντάξεων στο ΝΑΤ!!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με τους προκατόχους Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ με τις ασκούμενες πολιτικές είναι αυτές που οδήγησαν το ΝΑΤ στην κρίση, στην κατάρρευση, στην χρεοκοπία και έρχεται τώρα εν κρυπτώ και παραβύστω με Υπουργική απόφαση να αρπάξουν την ακίνητη περιουσία των Ναυτεργατών και να την παραδώσουν βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με πλήθος μέτρων και ρυθμίσεων μετά την μεταπολίτευση, είναι υπαίτιοι και υπεύθυνοι για την κατάσταση στο αρχαιότερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας μας, το ΝΑΤ, είναι αυτοί που με την πολιτική τους στήριξαν την ανταγωνιστικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου με τις διαδοχικές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων και την επικράτηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία οδηγώντας στην βίαιη αποβολή δεκάδων χιλιάδων ελλήνων Ναυτεργατών από την Ναυτιλία πράγμα που ανέτρεψε ριζικά την σχέση των εν ενεργεία Ναυτεργατών προς τους συνταξιούχους.

Αυτή η πολιτική υπέρ του εφοπλιστικού κεφαλαίου ήταν και είναι η βασική αιτία για την οικονομική δυσπραγία του ΝΑΤ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων των Ναυτεργατών.

Ουδεμία ευθύνη είχε και έχει ο Ναυτεργατικός κόσμος της χώρας μας για την σημερινή οικονομική κατάσταση του ΝΑΤ.

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω η κατάσταση με τις συντάξεις του ΝΑΤ πάει από το κακό στο χειρότερο. Ο ΕΦΚΑ επιμένει να βγάζει τις προσωρινές από το δικό του σύστημα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν αποφάσεις. Έτσι εκκρεμούν 1300 αιτήσεις από τον Απρίλιο και το μέλλον είναι δυσοίωνο. Τον Σεπτέμβρη δόθηκαν 16 νέες συντάξεις, τον Οκτώβρη δεν θα δοθεί καμία και τον Νοέμβρη επίσης καμία. Και αυτό την ίδια στιγμή που το ΝΑΤ έχει την δυνατότητα να χορηγεί τουλάχιστον 200 συντάξεις κάθε μήνα.

Φυσικά για τις οριστικές συντάξεις πριν από τον νόμο 4387/2016 ούτε λόγος, ενώ με τις οριστικές συντάξεις, τις επικουρικές και τις εφάπαξ αποζημιώσεις μετά τον νόμο επικρατεί το απόλυτο αδιέξοδο….

Καλούμε τον Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας τόσο τους εν ενεργεία όσο και τους απόμαχους του κύματος, την ΠΝΟ, τα Ναυτεργατικά Σωματεία να αντιδράσουμε άμεσα, αποφασιστικά και αγωνιστικά με στόχο να αποτρέψουμε την επαίσχυντη αυτή κυβερνητική απόφαση.

Είναι αναγκαίο να σχεδιαστούν και να πραγματοποιηθούν αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην αρπαγή της περιουσίας των Ναυτεργατών, για την περιφρούρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, για τις ΣΣΕ και την βελτίωση των εργασιακών σχέσεων στα πλοία.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 10:57
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή