Σήμερα: 17/01/2018
Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 11:32

Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΕΝΕΝ στην Ραφήνα - Επήλθε συμφωνία για την επίλυση των εργασιακών προβλημάτων

Γράφτηκε από

limani_rafinas_ploia.jpg

Το απεργιακό πρόγραμμα με σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων που εξήγγειλε με αφετηρία την Ραφήνα η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ, με σκοπό την αντιμετώπιση και αποκατάσταση σειράς εργασιακών προβλημάτων που βρίσκονται στο στόχαστρο της Πανελλαδικής αγωνιστικής δράσης της ΠΕΝΕΝ στην επιβατηγό ναυτιλία, όπως ήταν αυτονόητο άσκησε τεράστια πίεση τόσο προς τις εμπλεκόμενες Ναυτιλιακές Ακτοπλοϊκές εταιρίες όσο και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων και κάτω από το βάρος των προγραμματισμένων απεργιακών κινητοποιήσεων από 1 έως 4 Αυγούστου 2017 πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές και επαναλαμβανόμενες συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της ΠΕΝΕΝ και των συγκεκριμένων Ναυτιλιακών εταιριών στις οποίες τέθηκε το πλαίσιο των διεκδικήσεων για τα εργασιακά προβλήματα του κλάδου.

Κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων ήταν να γίνουν αποδεκτά τα βασικά εργασιακά αιτήματα της ΠΕΝΕΝ και να δρομολογηθούν λύσεις για τα προβλήματα του κλάδου μας.

Έπειτα από την θετική έκβαση και την συμφωνία που επήλθε μεταξύ της ΠΕΝΕΝ και των αντίστοιχων Ακτοπλοϊκών εταιριών οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις αναστέλλονται.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ χαιρετίζει την αγωνιστική ανταπόκριση των μελών της στο κάλεσμά της και δηλώνει ότι το επόμενο διάστημα θα εντείνει την παρέμβαση και τον έλεγχό της προκειμένου να τηρηθούν στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα.

Ταυτόχρονα θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την δράση της με στοχευμένες κινητοποιήσεις σε διάφορες άλλες Ακτοπλοϊκές – Πορθμειακές γραμμές και εταιρίες με σκοπό να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά παρόμοια εργασιακά προβλήματα που συνιστούν καταστρατήγηση της ναυτικής νομοθεσίας και της ισχύουσας ΣΣΕ.

Πέρα από την αυτοτελή - ανεξάρτητη δράση και κινητοποίηση της ΠΕΝΕΝ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι χρειάζεται η επαγρύπνηση αλλά και η δυναμική αγωνιστική κινητοποίηση όλων των Ναυτεργατών ώστε να αντιμετωπισθούν συνολικά τα οξυμένα Ναυτεργατικά προβλήματα που συνδέονται με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική όπως είναι οι σαρωτικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, η ανεργία, η ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες και η αποκατάσταση των απωλειών στο Ναυτεργατικό εισόδημα και το βιοτικό τους επίπεδο.

Μπροστά στην οργανωμένη και συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης - εφοπλιστών, το ναυτεργατικό κίνημα πρέπει να δώσει την δική του αγωνιστική απάντηση με νέα απεργιακή κλιμάκωση.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ: Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ θέλει να ευχαριστήσει και δημόσια εργατικά - ναυτεργατικά σωματεία, συλλογικότητες και διάφορους κοινωνικούς φορείς για την συμπαράσταση που εξέφρασαν στην αγωνιστική διεκδίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

******************

Η ΠΕΝΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΣΕ

Σε συνέχεια της εξώδικης επιστολής μας σχετικά με τα προβλήματα στην Ακτοπλοϊκή γραμμή Ραφήνας – Κυκλάδων και την αναλυτική παρουσίαση – προβολή των εργασιακών προβλημάτων του κλάδου μας και επειδή έως και σήμερα οι αναφερόμενες εταιρίες που έχουν δρομολογημένα πλοία δεν ανταποκρίθηκαν με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων των μελών μας (τα οποία αφορούν υπερβάσεις ωραρίων εργασίας, χρόνου ανάπαυσης, μη καταβολή υπερωριακής απασχόλησης κ.λπ), η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ σε συνεδρίασή της στις 24/7/2017 αποφάσισε τα παρακάτω:

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας την 1/8/2017 στο Ε/Γ- Ο/Γ πλοίο «TERAJET» της εταιρείας SEAJETS έναρξη 06.00 π.μ και λήξη 2/8/2017 ώρα 06.00 π.μ (προγραμματισμένο δρομολόγιο πλοίου 1/8/2017 ώρα 07.40 π.μ).

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 2/8/2017 στο Ε/Γ- Ο/Γ πλοίο «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π.» της εταιρείας FASTFERRIES έναρξη 06.00 π.μ και λήξη 3/8/2017 ώρα 06.00 π.μ (προγραμματισμένο δρομολόγιο πλοίου 2/8/2017 ώρα 07.25 π.μ).

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 3/8/2017 στο Ε/Γ- Ο/Γ πλοίο «SUPERRUNNER» της εταιρείας GOLDENSTARFERRIES έναρξη 06.00π.μ και λήξη 4/8/2017 ώρα 06.00 (προγραμματισμένο δρομολόγιο πλοίου 3/8/2017 ώρα 07.15 π.μ).

Οι παραπάνω απεργιακές κινητοποιήσεις είναι προειδοποιητικές και εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αναφερόμενα αιτήματα η ΠΕΝΕΝ θα κλιμακώσει την αγωνιστική της δράση με 24ωρη απεργία σε όλα τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία της γραμμής Ραφήνας – Κυκλάδων στις 4/8/2017 με έναρξη της 24ωρης απεργίας ώρα 05.00 π.μ και λήξη στις 5/8/2017 ώρα 05.00 π.μ.

Σημειώνουμε ότι τα δρομολογημένα πλοία στην ανωτέρω γραμμή είναι τα παρακάτω:

TERA JET

PAROS JET

FAST FERRIES ANDROS

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΠ.

ΘΕΟΛΟΓΟΣΠ.

SUPERFERRY

SUPERFERRY II

SUPERRUNNER

Η κινητοποίηση της ΠΕΝΕΝ γίνεται στα πλαίσια Πανελλαδικής αγωνιστικής δράσης η οποία είναι σε εξέλιξη από τον Γενάρη του 2017 και έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων του κλάδου μας όπως είναι η υπερεργασία, η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι παραβιάσεις της ναυτικής νομοθεσίας για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης (Δ.Σ 180) καθώς και η συστηματική καταστρατήγηση της ΣΣΕ ιδιαίτερα στον τομέα της μη καταβολής της υπερωριακής αμοιβής.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα ενημερώθηκαν σε διαδοχικές συσκέψεις – συναντήσεις οι εμπλεκόμενες εταιρείες καθώς επίσης και οι αρμόδιες Λιμενικές αρχές ΥΕΝ – Ραφήνας και η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ, χωρίς ωστόσο έως και σήμερα να έχουν δοθεί ικανοποιητικές λύσεις.

Ανάλογες δράσεις η ΠΕΝΕΝ προγραμματίζει σε πλοία της Ακτοπλοΐας στον Πειραιά, στο Λαύριο καθώς και σε διάφορες Πορθμειακές γραμμές οι οποίες θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν στην εκτέλεση των δρομολογίων έχουν ακέραιη την ευθύνη οι συγκεκριμένες Ακτοπλοϊκές Ναυτιλιακές εταιρίες οι οποίες συστηματικά παραβιάζουν την ΣΣΕ και την υφιστάμενη νομοθεσία καθώς και οι αντίστοιχες Λιμενικές αρχές οι οποίες δεν ενεργούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, με συνέπεια να καταστρατηγούνται τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των μελών μας καθώς και όλων των Ναυτεργατών.  

Πειραιάς 24/7/2017

Το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ

ΥΓ.: Σε περίπτωση που τα συγκεκριμένα πλοία για οποιοδήποτε λόγο αλλάξουν δρομολόγια (ή αντικατασταθούν) με απόφαση των αντίστοιχων ναυτιλιακών εταιριών τις ημέρες από 1/8 έως 3/8, τότε η απεργία ανά ημέρα θα αφορά το πρώτο σε αναχώρηση πλοίο της εταιρείας, σύμφωνα με την σειρά των εταιρειών όπως αυτές αναφέρονται παραπάνω.

 

**********************

 ΠΕΝΕΝ  - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

_ΡΑΦΗΝΑΣ.jpg

Στα πλαίσια της Πανελλαδικής αγωνιστικής δράσης της ΠΕΝΕΝ το τελευταίο χρονικό διάστημα έγιναν διαδοχικές συναντήσεις μεταξύ της ΠΕΝΕΝ, υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΕΝ και των Ναυτιλιακών Ακτοπλοϊκών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην γραμμή Ραφήνας – Κυκλάδων.

Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε από την πλευρά της ΠΕΝΕΝ ότι στο σύνολο των ανωτέρω πλοίων σημειώνονται και καταγράφονται σειρά παραβιάσεων που αφορούν την Δ.Σ 180 περί ωρών ανάπαυσης και εργασίας, των όρων της οικίας ΣΣΕ καθώς και της ναυτικής νομοθεσίας ενώ δεν καταβάλλονται οι δεδουλευμένες υπερωρίες.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΕΝΕΝ ζήτησε από τις αρμόδιες εποπτικές και ελεγκτικές αρχές του ΥΕΝ να ανταποκριθούν στην αποστολή τους για να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η ισχύουσα νομοθεσία.

Αρχικά οι εμπλεκόμενες εταιρίες αναγνώρισαν σε ορισμένο βαθμό τα παραπάνω προβλήματα ενώ στην συνέχεια στην προγραμματισμένη σύσκεψη στο ΥΕΝ στις 21/7/2017 από κοινού αποφάσισαν και δεν προσήλθαν για να οριστικοποιηθεί η θέση τους για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη συνεδρίασε το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ και ομόφωνα αποφάσισε να πραγματοποιηθεί αγωνιστική δράση στο σύνολο των Ακτοπλοϊκών πλοίων που έχουν αφετηρία το λιμάνι της Ραφήνας.

Για τον σκοπό αυτό θα ανακοινωθεί την Δευτέρα η μορφή, η έκταση και η ακριβής ημερομηνία της αγωνιστικής δράσης της ΠΕΝΕΝ.

Οι εμπλεκόμενες εταιρίες έχουν την αποκλειστική ευθύνη για ενδεχόμενα προβλήματα που θα παρουσιασθούν στην εκτέλεση των δρομολογίων για την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά της ΠΕΝΕΝ θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση προς όλες τις αρμόδιες αρχές και το επιβατηγό κοινό.

Κλείνοντας θέλουμε να σημειώσουμε ότι η ΠΕΝΕΝ δεν πρόκειται να ανεχθεί να συγκαλύψει την ανομία, την συστηματική εφοπλιστική παραβατικότητα και την καταπάτηση των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων του κλάδου μας και όλων των Ναυτεργατών.  

Με εντολή Διοίκησης

       Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                                                 Κροκίδης Νικόλαος

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017 10:29
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή