Σήμερα: 08/05/2024
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 11:15

Μεγάλη η ανταπόκριση και η συμμετοχή στην ιδρυτική Συνέλευση της "Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιωτών - SOS Πειραιάς"

Γράφτηκε από τον

79251242_449830269286210_997834470386040832_1.jpg

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 11/12/2019 η ιδρυτική Συνέλευση της "Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιωτών - SOSΠειραιάς" στην κατάμεστη αίθουσα συσκέψεων του Ε.Κ.Πειραιά.

Στην συνέλευση πήραν μέρος δεκάδες Πειραιώτες - Πειραιώτισσες, αγωνιστές σε Κινήματα, Σωματεία, Συλλογικότητες, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία ανένταχτων οι οποίοι στηρίζουν το νέο μαχητικό και ριζοσπαστικό αυτό εγχείρημα. Επίσης αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία της νεολαίας του Πειραιά.

Στην διάρκεια της Συνέλευσης αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος, έγινε αναφορά στα τοπικά, λαϊκά και εργατικά προβλήματα, ενώ ιδιαίτερο βάρος και σημασία δόθηκε στις εξελίξεις που αφορούν το Λιμάνι του Πειραιά, το MASTERPLANτης COSCO και τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και κινέζικης εταιρείας, οι οποίοι έχουν κοινό στόχο, στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ανάπτυξης, να μετατρέψουν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας σε "ειδική οικονομική ζώνη" με υπονομευμένα τα εργατικά δικαιώματα και με έργα που θα εκτελεστούν στο όνομα της κερδοφορίας της Cosco, τα οποία θα επιβαρύνουν το περιβάλλον μολύνοντας ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα, θα εντείνουν τα συγκοινωνιακά προβλήματα που ήδη αποτελούν μόνιμο καθημερινό βραχνά για χιλιάδες Πειραιώτες, ενώ η επέκταση της νέας προβλήτας στην Πειραϊκή για υπερμεγέθη κρουαζιερόπλοια θα επιτείνει την καταστροφή της πόλης και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στην ίδια ρότα κινούνται και τα υπόλοιπα έργα που προβλέπονται από το MasterPlanτης Cosco, LogisticsCenter, ξενοδοχεία, κατάργηση της ναυπηγοεπισκευής σε Δραπετσώνα - Κερατσίνι.

Οι εξελίξεις αυτές στο λιμάνι αναδεικνύουν το μοντέλο πάνω στο οποίο κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ και το σύνολο του τοπικού αστικού πολιτικού κατεστημένου (Περιφέρεια - Δήμαρχοι, πρώην και νυν) επιδιώκουν την ανάπτυξη, η οποία είναι σχεδιασμένη και υπηρετεί απόλυτα την κερδοφορία της Cosco, του Μελισσανίδη και όλων των μεγαλόσχημων του κεφαλαίου.

Επίσης στην Συνέλευση κατατέθηκαν απόψεις που αφορούν τα προβλήματα που συνδέονται με την υποχρηματοδότηση στα νοσοκομεία (έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ανεπάρκεια μηχανολογικού εξοπλισμού), στην εκπαίδευση, στις δομές και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, στην ανεπάρκεια αντιπλημμυρικών έργων για προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, την λειτουργία του τραμ, την μεγάλη ανεργία που μαστίζει τον Πειραιά και πολλά ακόμη κοινωνικά και λαϊκά προβλήματα.

Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι η μαχόμενη αυτή αγωνιστική πρωτοβουλία πρέπει να έχει σταθερό και αποφασιστικό μέτωπο ενάντια στην επιθετική πολιτική του κεφαλαίου, όπως αυτή υλοποιείται από τις κυβερνήσεις όλα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των δυνάμεων που υπηρετούν αυτούς τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

Ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες απέρριψαν κατηγορηματικά την πρακτική συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων και αντίστοιχων κινήσεων που έχουν ως προμετωπίδα την αθώωση των εγκληματικών ευθυνών που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπούλημα του ΟΛΠ, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσαν την ξεκάθαρη θέση τους ότι είναι απέναντι σε τακτικές διαβουλεύσεων, κοινωνικών διαλόγων, οι οποίες αφοπλίζουν το κίνημα, καλλιεργούν αυταπάτες στους πολίτες και στην πράξη οδηγούν τον λαό στο σπίτι του αναμένοντας ότι κάποιοι «σωτήρες» έξω από αυτούς θα δώσουν λύσεις στα εκρηκτικά και οξυμένα προβλήματα που ταλανίζουν τον Πειραιά και όλες τις περιφερειακές συνοικίες και γειτονιές.

Αναδείχθηκε επίσης ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι η όλη διαδικασία της πορείας που θα ακολουθήσει η "Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πειραιωτών", θα έχει έντονα και σαφή συνελευσιακά - δημοκρατικά χαρακτηριστικά, όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την συνέλευση, αυτή θα καθορίζει τον προσανατολισμό, τις δράσεις και κινητοποιήσεις, την συνεργασία με άλλες αντισυστημικές δυνάμεις.

Το συντονιστικό που συγκροτήθηκε από την Συνέλευση θα έχει διεκπεραιωτικό χαρακτήρα υλοποίησης και εφαρμογής των αποφάσεων της Συνέλευσης, η διάρκεια της θητείας του δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η εναλλαγή των προσώπων και να αποφεύγεται η μονιμότητα με ότι αρνητικό συνήθως παράγεται από αυτό το γεγονός.

Συμφωνήθηκε ομόφωνα ένα πλαίσιο δράσης με συγκεκριμένες μορφές που θα αναπτυχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται μια πλατιά καμπάνια ενημέρωσης, έχοντας ως κεντρικό στόχο την ενημέρωση και την ανάδειξη σε αυτή την φάση των εξελίξεων στο λιμάνι και τους σχεδιασμούς της Cosco.

Τέλος βγήκε 3μελής επιτροπή η οποία θα συντάξει και θα φέρει στην επόμενη Συνέλευση προς έγκριση σχέδιο διακήρυξης στο οποίο θα διατυπώνονται οι θέσεις για τα λαϊκά, εργατικά και τοπικά προβλήματα της "Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιωτών".    

 

 

_Ιδρυτική_συνέλευση_αγώνα_πολιτών_Πειραιά-1.jpg

      

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SOS ΠΕΙΡΑΙΑΣ  SOS ΠΕΙΡΑΙΑΣ  SOS ΠΕΙΡΑΙΑΣ  SOS ΠΕΙΡΑΙΑΣ  SOS ΠΕΙΡΑΙΑΣ  SOS ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Πειραιώτισσες, Πειραιώτες

Η γιγάντωση του εμπορίου και της βιομηχανίας δεν επηρέασε τη ζωή των κατοίκων πουθενά αλλού στην Ελλάδα όσο στον Πειραιά. Ολόκληρες πόλεις, σύγχρονες συνοικίες του Πειραιά φτιάχτηκαν για να συγκεντρώσουν τα εργατικά χέρια που χρειάζονταν τα μεγάλα εργοστάσια στα Λιπάσματα. Γενιές νέων της πόλης έβρισκαν μόνη διέξοδο στη θάλασσα και τη ναυτιλία για να προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στις οικογένειές τους Όλα στο βωμό του κέρδους για τους λίγους, που όσο ο χρόνος περνούσε γίνονταν λιγότεροι και ισχυρότεροι. Ρύπανση του αέρα και της θάλασσας, μόλυνση των εδαφών, άμεσες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων είναι αυτό που μένει για την πόλη και εμείς ως πολίτες πρέπει να αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Σε λίγο η πόλη μας θα γίνει αγνώριστη - αν δεν είναι ήδη.

Σήμερα που οι εφοπλιστές μέσω του Μώραλη έχουν αναλάβει τη δημαρχία της πόλης μας καλούν όχι μόνο να αποδεχτούμε αυτή την κατάσταση αλλά και να χειροκροτάμε τον ερχομό των πολυεθνικών και εγχώριων εταιρειών που εγκαθίστανται στον Πειραιά επιβάλλοντας αποικιοκρατικό δίκαιο εις βάρος όλων μας.

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS

Η κατάσταση για την πόλη μας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τα προβλήματα οξύνονται επικίνδυνα, ιδιαίτερα με την απόλυτη πια κυριαρχία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

• Η ζωή μας απειλείται από τους καρκινογόνους ρύπους των καζανιών, των διυλιστηρίων και άλλων βιομηχανιών σε Κερατσίνι - Πέραμα, τα δολοφονικά ντουμάνια των τεράστιων κρουαζιερόπλοιων, τις βυθοκορήσεις, την επέκταση των προβλητών, το συγκοινωνιακό χάος. Καταστρέφονται μνημεία πολιτισμού και το περιβάλλον, χερσαίο και θαλάσσιο.

• Χιλιάδες νέοι και παλιοί εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας, ξεφορτώνοντας κοντέινερ στις προβλήτες της Cosco, στα καράβια της ακτοπλοΐας, σε γραφεία μεγάλων εταιρειών, στο εμπόριο και τον επισιτισμό, με τα εργατικά δικαιώματα, τους μισθούς, τον ελεύθερο χρόνο να συρρικνώνονται. Την ίδια στιγμή, αφανίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

• Η δραματική έλλειψη πράσινου και ελεύθερων χώρων (ο Πειραιάς είναι η πόλη με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη). Κτίρια που για δεκαετίες έμεναν αχρησιμοποίητα αντί να αξιοποιηθούν για τις κοινωνικές ανάγκες, παραδίδονται στους επιχειρηματίες, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις συνθήκες για τους κατοίκους. Η Cosco ιδιοποιείται τα 140 στρέμματα Δημοτικού Άλσους στο Παλατάκι που ανήκουν στους δημότες του Πειραιά.

Δεν είναι όμως μόνο η Cosco η πηγή των προβλημάτων μας.

Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, νοσοκομειακών μονάδων, σχολικών κτιρίων, παιδικών σταθμών, χώρων άθλησης και πολιτιστικής δραστηριότητας. Η πόλη επανασχεδιάζεται αντλώντας τεράστια κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό, κονδύλια της ΕΕ, την φορολογία των πολιτών. Η δημοτική αρχή διαφημίζει τα ρεκόρ του Πειραιά στα ποσά για έργα που εγκρίνονται, έργα που όμως δεν προορίζονται για την βελτίωση της ζωής των κατοίκων. Μεγάλοι δρόμοι, συγκοινωνιακά έργα, μετάλλαξη συνοικιών, όλα στην υπηρεσία της τουριστικής βιομηχανίας και του εμπορίου με τη ζωή στην πόλη να στριμώχνεται όλο και περισσότερο, και τους εργαζόμενους να συνεχίζουν να μετρούν τα ρεκόρ στην ανεργία.

Φτάνει πιά!!! Ας μην παρασυρόμαστε απ' τις Σειρήνες που προσπαθούν να μας πείσουν ότι μόνο με αναθέσεις και διαβουλεύσεις με τις αρχές, εθνικές και τοπικές, θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Η ιστορική αλλά και η προσωπική μας πείρα μας διαβεβαιώνει ότι μόνο με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας. Με αγώνες μαζικούς και ενωτικούς μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα στην πόλη μας.

Δεν βλέπουμε τη λύση σε ένα νέο κόμμα ή μια ακόμα δημοτική παράταξη που θα διαχειριστεί τις ζωές μας, αλλά στους μαζικούς διεκδικητικούς αγώνες όλων αυτών που πλήττονται από τα σχέδιά τους, με ισότιμο ρόλο και λόγο, που θα συμβάλλουν σ' ένα κίνημα που θα προασπίζεται τα συμφέροντα των πολλών μέχρι το τέλος.

Η συλλογικότητά μας θέλουμε να αποτελέσει τη σκέπη όσων, ανεξάρτητα από πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση, συνειδητοποιούν την ανάγκη να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολιτών του Πειραιά και θέλουν ν' αντισταθούν στα σχέδια της οικονομικής ολιγαρχίας, και των συστημικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) και των οργανωμένων δυνάμεών τους όπως και των περιφερειακών και τοπικών αρχών που την υπηρετούν.

SOS για τον Πειραιά

Σας καλούμε όλους και όλες να συμμετέχετε στην

Ιδρυτική συνέλευση αγώνα πολιτών Πειραιά,

Τετάρτη 11 Δεκέμβρη, στις 7 μμ

Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομ. Σκυλίτση 19

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 11:27
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή