Σήμερα: 08/07/2020
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

anergos-limani-ploia-naftergatis.jpg

Σχετικά με την επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση που αφορά την έκτακτη αποζημίωση των Ναυτεργατών που καλύπτονται από την αναστολή των συμβάσεων εργασίας λόγω κορωνοϊού, σημειώνουμε ότι η ΠΕΝΕΝ έχει ως σήμερα προβεί σε πλήθος ενεργειών αλλά και δράσεων έτσι ώστε και αυτή η υποβαθμισμένη αποζημίωση να καταβάλλεται άμεσα διότι αποτελεί το μόνο μέσο επιβίωσης χιλιάδων Ναυτεργατών και των οικογενειών τους.

Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήσαμε:

- παράσταση διαμαρτυρίας στον Υπουργό Ε.Ν στον οποίο επισημάναμε την αναπροσαρμογή στο ύψος της ενίσχυσης, την καθυστέρηση στον χρόνο απόδοσης αλλά και το αντίστοιχο επίδομα ανεργίας

- παρέμβαση στον Υπουργό Εργασίας

- επανειλημμένα απευθυνθήκαμε στις υπηρεσίες του ΥΕΝ που έχουν την αρμοδιότητα και που ασχολούνται με το ίδιο ζήτημα

- έχουμε προβεί σε σχετικές διαμαρτυρίες στα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Βουλή προκειμένου και αυτά με την σειρά τους να παρέμβουν για την πιο σύντομη διεκπεραίωση του προβλήματος.

Θεωρούμε παντελώς ανεπίτρεπτη αυτή την χρονοβόρα και αδικαιολόγητη διαδικασία για την οποία υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και σε συνδικαλιστικό επίπεδο (ΠΝΟ - Σωματεία) όπου τα διάφορα μπλοκ διαγκωνίζονται για την θέση του Γ.Γ στην ΠΝΟ και παράλληλα έχουν οδηγήσει σε ουσιαστική διάλυση την Ομοσπονδία εδώ και πολλούς μήνες με σοβαρές συνέπειες στα ναυτεργατικά προβλήματα και δικαιώματα.

Η ΠΕΝΕΝ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της ώστε το πρόβλημα αυτό να αντιμετωπισθεί με τρόπο που θα καλύπτει τις ανάγκες των Ναυτεργατών και η καταβολή του να γίνεται με την λήξη του κάθε μήνα.

Κυβέρνηση - ΥΕΝ - υπηρεσίες οφείλουν να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα για την άμεση πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ναυτεργατών της έκτακτης οικονομικής αποζημίωσης για τους μήνες Μάη - Ιούνη 2020.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Το έγγραφο της ΠΕΝΕΝ αποστέλλεται:

Πρωθυπουργό

Βουλή των Ελλήνων

Υπουργό Εργασίας

Υπουργό Ε.Ν

Κοινοποίηση: ΔΝΕΡ - ΠΝΟ - Ναυτεργατικά και τοπικά Σωματεία - ΜΜΕ

Ετικέτες

_κόκκινοι.jpg

Όπως έχουμε ενημερώσει αναλυτικά με προγενέστερα κείμενά μας, η ΔΕΣΚ (ΠΑΜΕ) στο Ε.Κ. Πειραιά το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή τις πρωτοβουλίες του Δ.Σ του Ε.Κ.Π ενάντια στο MasterPlanτης Cosco έχει εξαπολύσει μια λυσσαλέα επίθεση με σκοπό να υπονομεύσει και στην πράξη να ακυρώσει τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις του ΕΚΠ ενάντια στα καταστροφικά σχέδια Cosco - κυβέρνησης στο λιμάνι του Πειραιά. Οι προσπάθειές τους αυτές έχουν πέσει και θα συνεχίσουν να πέφτουν στο κενό.

Εντελώς πρόσφατη είναι η αποτυχημένη απόπειρά τους να οργανώσουν συνέδριο παρωδία μέσα στο κατακαλόκαιρο με σκοπό την ανατροπή των αποφάσεων του Ε.Κ.Π ενάντια στο αποικιοκρατικό καθεστώς που έχει δημιουργήσει η κινέζικη Cosco και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ στο λιμάνι του Πειραιά.

Μάλιστα για αυτό το συνέδριο επινόησαν ότι το ζητούν προκειμένου τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι στον Πειραιά να αντιδράσουν οργανωμένα και δυναμικά στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης που βρίσκονται πραγματικά σε πλήρη εξέλιξη αυτό το διάστημα, μεταξύ των οποίων και το αντιδραστικό χουντικής έμπνευσης σχέδιο νόμου για τις διαδηλώσεις.

Όμως όταν η κυβέρνηση το έφερε για ψήφιση στην Βουλή αναδιπλώθηκαν και σε πλήρη συμμαχία με τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού επέλεξαν τον δρόμο των άσφαιρων και αναποτελεσματικών παραστάσεων και συγκεντρώσεων, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων το όπλο της απεργίας με το οποίο έπρεπε να απαντήσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στην πρωτοφανή επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στους συλλογικούς αγώνες, τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα!!!

Μάλιστα στο Δ.Σ του ΕΚΠ που έγινε με πρόταση της ΤΕΣ, δείχνοντας την τραγική τους αδυναμία δεν μπόρεσε κανείς τους να δώσει απάντηση στα αμείλικτα ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με την επιλογή τους να παραιτηθούν από την αναγκαία απεργιακή μάχη.

Καταψήφισαν την πρότασή μας για απεργία η οποία κατατέθηκε σε αυτούς την ίδια μέρα που η κυβέρνηση εισήγαγε το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο στην Βουλή, σε συμμαχία βεβαίως με τις άλλες δυνάμεις του αστικοποιημένου συνδικαλισμού.....

Μάλιστα ένας εξ αυτών (Ευαγγελάκης της ΠΕΜΕΝ) ισχυρίστηκε ότι αυτοί δεν ξεχωρίζουν το είδος των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν.... προφανώς το ίδιο είναι η παράσταση, η εκδήλωση, η συγκέντρωση, το ίδιο είναι και η απεργία!!!

Επίσης πρόταση που καταθέσαμε για μέρα πανελλαδικής δράσης των συνδικάτων με συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις σε όλη την χώρα (εάν ψηφιστεί ο νόμος) με τις οποίες οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα ανοιχτά και έμπρακτα θα δείξουν απειθαρχία - ανυπακοή στο αντιδραστικό τερατούργημα, επίσης οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ την οδήγησαν στις καλένδες..... και προφανώς θα ισχυριστούν αύριο ότι δεν μπορεί να υπάρχει κοινό πλαίσιο σε μια τέτοια κινητοποίηση!!!!

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι φορείς της συναίνεσης και της ηττοπάθειας δεν είναι μόνο το μπλοκ του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού......

Κατά τα λοιπά εμφανίζονται ως πολέμιοι του λιγότερου - μικρότερου κακού το οποίο όμως επανειλημμένα με τις επιλογές τους στηρίζουν και έμπρακτα νομιμοποιούν!

Σε συνέχεια αυτής της "ταξικής" τους γραμμής καθόλου δεν μας προξενεί εντύπωση ότι οι δυνάμεις της ΔΕΣΚ και ο Πρόεδρος του ΕΚΠ εκμεταλλευόμενος την απουσία μελών του Δ.Σ έκανε χρήση εργατοπατερικής διάταξης του καταστατικού (λόγω ισοψηφίας) με διπλή ψήφο για να υφαρπάξουν απόφαση για στήριξη της συγκέντρωσης που έκαναν σωματεία της δύναμής τους στον Πειραιά για το λιμάνι, χωρίς το θέμα να το εισάγουν στην ημερήσια διάταξη, την στιγμή που οι ίδιοι πριν λίγες μέρες προσπάθησαν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο να τορπιλίσουν την μεγάλη συγκέντρωση του ΕΚΠ για το MasterPlan της Cosco και τα εργατικά δικαιώματα στο λιμάνι.

Δεν θα κρίνουμε ούτε θα σχολιάσουμε την συγκέντρωση των σωματείων τους και την συμμετοχή σε αυτή που έγινε στις 7/7.... όμως σε αυτή δύο σημεία της ομιλίας του Προέδρου του ΕΚΠ δείχνουν τον κατήφορο στον οποίο οδηγούνται χρησιμοποιώντας την γκεμπελίστικη ρήση "πες πες ψέματα στο τέλος κάτι θα μείνει"

Σημείο 1: "Ο ΣΥΡΙΖΑ του οποίου οι βουλευτές και οι δήμαρχοι παίρνουν θέσεις κρατώντας πανό και πλακάτ σε κινητοποιήσεις της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας του ΕΚΠ, έχει ψηφίσει την σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco, έχει συναινέσει στην χρηματοδότηση των σχεδιασμών της. Η δική τους Περιφερειακή αρχή (Δούρου) χρηματοδότησε με πάνω από 114 εκατομμύρια ευρώ τις επεκτάσεις της Coscoστην Πειραϊκή. Ο δικός τους δήμαρχος στο Κερατσίνι απέρριψε το δίκαιο λαϊκό αίτημα να φύγουν εδώ και τώρα τα καζάνια αποδεχόμενος να μείνουν για άλλα 2 χρόνια και βλέπουμε".

Μέσα σε τόσες λίγες γραμμές δεν θα μπορούσαν να ειπωθούν περισσότερα ψέματα!!!

Η απάντηση και το σχόλιό μας αναφορικά με τα ψεύδη τους πάνω στα οποία προσπαθούν αγωνιωδώς κάνοντας το άσπρο - μαύρο να πείσουν και να δικαιώσουν την λαθεμένη και αδιέξοδη γραμμή τους είναι η παρακάτω:

Ψέμα πρώτο: Δεν υπήρξαν κινητοποιήσεις του ΕΚΠ όλα τα τελευταία χρόνια και κυρίως όλη την περίοδο που το ΠΑΜΕ έχει την πρώτη θέση ευθύνης σε αυτό, αφού επέλεξε με δική του ευθύνη το ΕΚΠ να το παροπλίσει και να το μετατρέψει σε άδειο κουφάρι χρησιμοποιώντας το μόνο ως μηχανισμό έκδοσης ψηφισμάτων.

Ψέμα δεύτερο: Οι αναφορές για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και της Περιφερειακής αρχής Δούρου είναι καταγεγραμμένες στο κείμενο θέσεων του ΕΚΠ στο οποίο οι ίδιοι διαφώνησαν....

Ψέμα τρίτο: Δυστυχώς για αυτούς στην μοναδική συγκέντρωση του ΕΚΠ στις 25-6-2020 δεν υπήρχαν ούτε πρώην ούτε νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρχαν ούτε πρώην ούτε νυν δήμαρχοι ούτε βέβαια εκπρόσωποι και περιφερειακά πρόσωπα - στελέχη που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ....

Συμπληρώνουμε κάτι το οποίο οι ίδιοι άριστα γνωρίζουν ότι η συνεργασία και απόφαση του Δ.Σ του ΕΚΠ είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δυνάμεις αυτές δεν έχουν θέση στο κίνημα, στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων.

Επίσης γνωρίζουν τις δυνάμεις που έθεσαν αυτό τον όρο και την πολιτική αιτιολόγηση και τεκμηρίωση...

Όμως η πολιτική χυδαιότητά τους και ο εμφανής ξεπεσμός τους εντάσσεται στην προσπάθειά τους να τσουβαλιάσουν τον χρεοκοπημένο και αστικοποιημένο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του με την δράση και τους αγώνες μας, δεν πρόκειται να πείσουν ούτε και αυτούς ακόμη που αποτελούν το μόνιμο ακροατήριό τους....

Για να αποδείξουμε όμως πόση πολιτική αξία, συνέπεια συνέχεια και αξιοπιστία έχουν τα λεγόμενά τους (οι λασπολογίες και οι κορώνες τους) αλλά κυρίως για να τους εκθέσουμε στον ίδιο τον δικό τους κόσμο σημειώνουμε:

Το περασμένο φθινόπωρο στην Δραπετσώνα (11-9-2019) με πρωτοβουλία συλλόγου που πρόσκειται στο ΚΚΕ και με την συμμετοχή εργατικών σωματείων και φορέων του ΠΑΜΕ έγινε συγκέντρωση για τα καζάνια.

Σε αυτή την συγκέντρωση έδωσαν το "αγωνιστικό" τους παρόν πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ που μετά βδελυγμίας καταγγέλλει και αποκηρύσσει (σωστά) ο πρόεδρος του ΕΚΠ, όπως ο δήμαρχος Δραπετσώνας - Κερατσινίου, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και πλήθος Συριζαίων στελεχών βρισκόμενοι όλοι μαζί σε πρώτο τραπέζι πίστας.

Προφανώς συμπληρώνουμε εμείς ότι όλοι αυτοί δεν κλήθηκαν με απόφαση του Δ.Σ του ΕΚΠ το οποίο εξάλλου ήταν όπως πάντα μόνιμα απών....

Να λοιπόν ποιοί είναι αυτοί με όνομα και επίθετο που νομιμοποιούν (ξεπλένουν) τους Συριζαίους στο κίνημα!!!

Τα συμπεράσματα ανήκουν στους εργαζόμενους που με αλάνθαστο κριτήριο για άλλη μια φορά καλούνται να κρίνουν σε ποια πλευρά είναι η αλήθεια!

Σημείο 2: Θεωρούμε θετικό ότι οι δυνάμεις της ΔΕΣΚ στο ΕΚΠ προσχώρησαν έστω και τραγικά καθυστερημένα και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής στην πάλη ενάντια στο τερατώδες έργο της Cosco στο λιμάνι (αποφεύγουμε σε αυτό το σημείωμα να παραθέσουμε τα γραφόμενά τους σε σύσκεψη εργατικών σωματείων τον περασμένο Νοέμβρη στο ΕΚΠ για την Πειραϊκή) για την οποία με καθυστέρηση μηνών και κατόπιν εορτής διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο έργο συνιστά περιβαλλοντικό έγκλημα!!!

Τέλος σχετικά με την κριτική τους για την θέση του ΕΚΠ για τον χαρακτήρα του λιμανιού αναπαράγουν πλέον και οι ίδιοι (χωρίς να το ομολογούν) την ίδια ακριβώς θέση και τα ίδια συνθήματα τα οποία αναφέρονται με σαφήνεια στο κείμενο θέσεων του ΕΚΠ, στην αφίσα της συγκέντρωσής του και στο ψήφισμα που ενέκριναν οι εργαζόμενοι σε αυτήν....

Το γεγονός αυτό κάνει ακόμη πιο έωλη την προσπάθειά τους να διαχωρίσουν την θέση τους από αυτήν της Διοίκησης του ΕΚΠ.... και το μόνο που απομένει να απαντήσουν είναι γιατί επιλέγουν τον δρόμο της διάσπασης στο Εργατικό Κέντρο του Πειραιά.

Πειραιάς 8/7/2020

Η Ταξική Εργατική Συσπείρωση ΕΚΠ

Ετικέτες

14-euros.jpg

  • A-
  • A+
Υφεση 8,5% προβλέπει μελέτη της Grand Thorton ● Μείωση τζίρου 12,4% δείχνουν τα στοιχεία σε 17.000 επιχειρήσεις όλων των κλάδων ● Στο 52% οι απώλειες στον τουρισμό ● Αύξηση του «δείκτη φόβου» των επενδυτών καταγράφει και το ΚΕΠΕ.

Στο 8,5% υπολογίζει την ύφεση φέτος η Grand Thorton, στην πιο αντιπροσωπευτική μελέτη της επίδρασης της πανδημίας σε δείγμα επιχειρήσεων που αντιστοιχούν περίπου το 11% του συνολικού κύκλου της χώρας. Η μελέτη της Grand Thorton περιέλαβε δείγμα 17.000 επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο άνω των 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της μελέτης, επιχειρήσεις που παράγουν κύκλο εργασιών 32,9 δισ. ευρώ και απασχολούν περίπου 1,1 εκατ. εργαζομένους, δηλαδή περίπου 25% του συνόλου, διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας.

Στις επιχειρήσεις του δείγματος αναμένεται μια μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 12,4% σε σχέση με πέρσι και μια μείωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας κατά 39%. Ακόμη, θα μειωθεί η ρευστότητά τους κατά 5,6 δισ. ευρώ και το σύνολο των δεδομένων, μαζί με το γεγονός ότι η μεγαλύτερη επίδραση θα καταγραφεί σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως οι μεταφορές, τα καταλύματα και η εστίαση, κατατείνει σε μια εκτίμηση συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 8,5%. Ειδικά για τον τουρισμό η μελέτη της Grand Thorton εκτιμά ότι η μείωση του κύκλου εργασιών θα φτάσει το 52%.

Συνολικά, κατά τη μελέτη, το ΑΕΠ της χώρας θα περιοριστεί φέτος σε μόλις 171,5 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης –προ πανδημίας– για σχεδόν 192 δισ., ενώ για το 2021 η μελέτη προβλέπει ότι θα ανέβει στα 180 δισ. ευρώ, 10 δισ. ευρώ κάτω από την επίδοση του 2019.

«Στην περίπτωση αυτή, η οικονομία το 2021 εκτιμάται πως θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2017, έχοντας απολέσει τον πλούτο που δημιουργήθηκε την τελευταία 3ετία», σημειώνει χαρακτηριστικά η μελέτη της Grand Thorton, που διευκρινίζει ότι η εκτίμηση για τη μεταβολή του ΑΕΠ παίρνει υπόψη και την ταχύτητα άρσης των περιοριστικών μέτρων και το μέγεθος των αντισταθμιστικών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση.

Εκτός από τον τουρισμό, που κατά τη μελέτη θα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες, οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου θα είναι: οι αερομεταφορές (46%), οι θαλάσσιες μεταφορές (42%), η εστίαση (41%), η διασκέδαση-ψυχαγωγία (42%), η παροχή υπηρεσιών (39%), οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (36%), η μεταφορά και αποθήκευση (24%). Οι μόνοι κλάδοι με προοπτική έστω ελάχιστης αύξησης τζίρου είναι οι τηλεπικοινωνίες (1%) και η γεωργία-αλιεία (2%).

Με τα ευρήματα της Grand Thorton συνδέεται και ο «δείκτης φόβου» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που καταγράφει αύξηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά, δεδομένης και της αβεβαιότητας για την έκβαση της πανδημίας. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV, που αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς, αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 33,80% από 29,56% τον Μάιο.

πηγη: efsyn.gr

Ετικέτες

_ναυαγοί_εγκλωβισμένοι_σε_κλουβιά_για_βοοειδή_στη_μέση_της_Μεσογείου.jpg

Διασώθηκαν από το Talia ένα λιβανέζικο πλοίο που μεταφέρει ζώα, στη ζώνη της Μάλτας, αλλά η Μάλτα και η Ιταλία εδώ και τρεις ημέρες αρνούνται να τους δεχτούν.

Το λιβανέζικο καράβι που πραγματοποίησε τη διάσωση μόλις είχε αναχωρήσει από Λιβύη και το πλήρωμα δεν πρόλαβε να καθαρίσει τις κοπριές, καθώς μεταφέρει ζώα. Όπως μεταφέρει ο διασώστης, Ιάσονας Αποστολόπουλος, αμέσως μετά ξέσπασε τρικυμία και δυστυχώς το μόνο ασφαλές μέρος για τους ήδη εξαθλιωμένους ναυαγούς ήταν οι στάβλοι των ζώων.

Ο Σύριος καπετάνιος, Mohamed Shaaban, που αψήφησε τις απαγορεύσεις κι έκανε την διάσωση δήλωσε: «Κάναμε απλά το καθήκον μας, είναι ώρα να κάνουν και τα ευρωπαϊκά κράτη το δικό τους.»

Η εταιρία του Talia δήλωσε: «Ακόμα και αν ο νόμος της θάλασσας δεν όριζε τη διάσωση ως υποχρέωση, δεν θα τους είχαμε εγκαταλείψει ούτως ή άλλως. Αυτός είναι ο κώδικας ηθικής μας, η αλληλεγγύη μας και η ανθρωπιά μας είναι που απαιτούν να το κάνουμε. ”

«Οι ευρωπαϊκές χώρες τιμωρούν το ασιατικό καράβι που τόλμησε να ορθώσει ανάστημα και να αποτελέσει «αρνητικό παράδειγμα» για τα υπόλοιπα εμπορικά καράβια και το αφήνουν αβοήθητο στην θάλασσα χωρίς λιμάνι» σημειώνει ο έλληνας διασώστης που ανέδειξε την είδηση με ανάρτηση του, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για δύο κόσμους που συγκρούονται.

«Το έχουμε ξαναπει και πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους τους τόνους. Τα τελευταία 3 χρόνια, όποιος άνθρωπος με σκούρο δέρμα διασώζεται στην Μεσόγειο είναι από πρωτοβουλίες πολιτών και τον κόσμο της αλληλεγγύης. Λιμάνι στο Talia τώρα!» καταλήγει.

πηγη: thepressproject.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή