Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 15 Μαϊος 2023 10:45

Συνδικαλιστική Αλητεία…..

Γράφτηκε από τον

2023-05-15_132758.jpg

Έχουμε αναφερθεί πάμπολλες φορές  για το σαθρό καθεστώς που έχει οικοδομηθεί ώστε οι εφοπλιστές να ελέγχουν την ΠΝΟ (Αντιδραστικό καταστατικό – Συμβάσεις με ελληνόκτητα που αποφέρουν κάθε χρόνο πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ).

Μάλιστα είμαστε το μοναδικό Ναυτεργατικό Σωματείο που έχουμε αναδείξει τις δύο αιτίες αυτής της κακοδαιμονίας στην οικονομική διαχείριση.

  • Υπογραφή Συμβάσεων για τα ανασφάλιστα ελληνόκτητα πλοία μέσα από τις οποίες νομιμοποιείται η χαμηλόμισθη και ανασφάλιστη εργασία στην μεγάλη παρασιτική εφοπλιστική αρμάδα, αφού μέσω των συμβάσεων αυτών εισρέουν στα ταμεία της ΠΝΟ εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και
  • Στην συνέχεια η διαχείριση του μόχθου ελλήνων και αλλοδαπών Ναυτεργατών αξιοποιείται από τον εκάστοτε Γ.Γ παρέχοντας στην ομάδα του προκλητικούς μισθούς, επιδόματα, προνόμια και κάθε άλλου είδους αμοιβές ώστε να διατηρείται αλώβητο ένα ιδιότυπο σύστημα εξαγοράς που οδηγεί στην επιβολή της γραμμής των εφοπλιστών και της εκάστοτε αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής!

Σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα μέρος αυτής της άθλιας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί…

Όπως έχουμε γνωστοποιήσει εδώ και χρόνια η πλειοψηφία της ΠΝΟ έχει αποφασίσει να καλύπτει με την μορφή μισθού (αποδοχές) τα Προεδρεία των Σωματείων (Πρόεδρο – Γ.Γ – Ταμία).

Σε αυτή την απόφαση (όπως και συνολικά για την οικονομική διαχείριση) έχει αντιταχθεί η ΠΕΝΕΝ.

Πριν από μερικούς μήνες (Οκτώβρη 2022) ο εκλεκτός των εφοπλιστών (αχυράνθρωπος) Μ. Τσικαλάκης με την ομάδα του υπερδιπλασίασε τους μισθούς οι οποίοι πλέον διαμορφώνονται ως εξής: Πρόεδρος: 3504,60, Γ.Γ: 2500,20 , Ταμίας: 2331,00.

Τους αναφερόμενους μισθούς (όπως και παντός είδους αμοιβές από ΠΝΟ κ.λπ,) όλα αυτά τα χρόνια που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, τα εκάστοτε Προεδρεία της ΠΕΝΕΝ τα εκχωρούν στο σύνολό τους στο ταμείο του Σωματείου χωρίς να παίρνουν ούτε σεντς του ευρώ στις τσέπες τους. Αυτό προβλέπεται εξάλλου υποχρεωτικά και από το καταστατικό της Ένωσής μας.

Ο μισθός του Προεδρείου μας καθορίζεται από το καταστατικό μας και επί αυτού πληρώνονται τα μέλη του Προεδρείου από το ταμείο της ΠΕΝΕΝ.

Η πλαστή και ψεύτικη εικόνα της ΠΝΟ

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ έχει καθαρό μηνιαίο μισθό (2022) 1677,11,

Αναλυτικά: Μεικτός μισθός (2022) : 2.026,78, Ασφαλιστικές κρατήσεις: 163,33, φορολογητέος μισθός: 1.863,45, φόρος: 186,35, Καθαρός μισθός: 1677,11 , δηλαδή τον χρόνο προσθέτοντας σε αυτά Δώρο Χριστουγέννων – Πάσχα – Άδεια το ετήσιο καθαρό εισόδημα ανέρχεται στα 25.156,65 ευρώ.

Με τους νέους μισθούς που διαμόρφωσε ο Γ.Γ και η πλειοψηφία της ΠΝΟ και με δεδομένο ότι αυτοί καταβάλλονται προσωπικά ονομαστικά σε Πρόεδρο, Γ.Γ και Ταμία θα εμφανίζεται π.χ ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ να έχει καθαρό ετήσιο εισόδημα 49.064,40 ευρώ…. Πουθενά στις φορολογικές αρχές δεν φαίνεται ότι τα μέλη του Προεδρείου μας εκχωρούν το σύνολο των μισθών της ΠΝΟ (κ.λπ) υποχρεωτικά στο ταμείο της ΠΕΝΕΝ.

Δηλαδή στο εξής π.χ ο Νταλακογεώργος θα φαίνεται ότι θα έχει ετήσιο εισόδημα αυτό της ΠΝΟ 49.064,40 ευρώ και προφανώς θα κληθεί από την εφορία να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας!

Επειδή το σύστημα της ΠΝΟ είναι αδίστακτο και νυχθημερόν σκαρώνει διάφορα σε βάρος μας …. τους δηλώνουμε να αλλάξουν αμέσως την απόφαση, τουλάχιστον ως προς την ΠΕΝΕΝ, και τις οποιεσδήποτε αμοιβές να τις εκχωρούν στον τραπεζικό λογαριασμό του Σωματείου.

Να εκχωρούν δηλαδή τους μισθούς απευθείας στην ΠΕΝΕΝ και αυτή με την σειρά της να δηλώνει στην εφορία το πραγματικό εισόδημα των μελών του Προεδρείου. Να μην καταχωρούνται ως αμοιβές του Προεδρείου στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ λόγω του ότι αυτές εκχωρούνται υποχρεωτικά στην ΠΕΝΕΝ βάσει του καταστατικού της (άρθρο 34) και όχι προς τα φυσικά πρόσωπα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναλάβουν τις ευθύνες τους…..

Επειδή ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο, τους ζητάμε να δημοσιοποιήσουν τις αποδοχές τους (όπως κάνουμε σήμερα επίσημα εμείς) και παράλληλα εμείς αναλαμβάνουμε σαν δέσμευση αμέσως να δώσουμε όλα τα περιουσιακά στοιχεία μας καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μας στην ΠΕΝΕΝ (πόθεν έσχες)!

Υ.Γ: Στο ετήσιο εισόδημα του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ περιλαμβάνεται και το επίδομα του ΕΛΟΕΝ.