Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 10:14

ΠΕΝΕΝ Να μην περάσει η χαμηλόμισθη και ανασφάλιστη εργασία στην γραμμή Πάτρας - Ιταλίας

Γράφτηκε από τον

Gimaldi.jpg

Σύμφωνα με έλεγχο που πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες κλιμάκιο της ΠΕΝΕΝ στην γραμμή Πάτρας - Ιταλίας διαπίστωσε από τα crewlistτων πλοίων της εταιρείας συμφερόντων Γκριμάλντι (ZEUSPALACE - EUROPAPALACE) ότι σε αυτά απασχολούνται και είναι ναυτολογημένοι Ναυτεργάτες Ρουμάνοι σε ειδικότητες Μηχανοστασίου - Καταστρώματος και Ξενοδοχειακού προσωπικού.

Η είσοδος στην γραμμή και στα συγκεκριμένα πλοία ανασφάλιστων και χαμηλόμισθων Ναυτεργατών ευρωπαϊκής προέλευσης ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου αυτό να επεκταθεί στο σύνολο των πλοίων της συγκεκριμένης γραμμής Πάτρας - Ιταλίας με ολέθριες συνέπειες για τις θέσεις εργασίας και τα Ναυτεργατικά δικαιώματα.

Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία σε σειρά συμφωνιών έχει παρεκκλίνει επαναλαμβανόμενα.

Παράλληλα ΥΕΝ - Λιμενικοί ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα σιωπούν και νομιμοποιούν την εφοπλιστική αυθαιρεσία!

Η απασχόληση χαμηλόμισθων αλλοδαπών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της συνθήκης - συμφωνίας της πολιτικής Αθηνών όπως αυτή συνομολογήθηκε στα πλαίσια της ITF (10/1995).

Συνιστά αθέμιτη και απαράδεκτη πρακτική η οποία διαμορφώνει τις συνθήκες αυτή η πολιτική να τύχει σχετικής εφαρμογής και στα υπό ελληνική σημαία πλοία.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα στην κατεύθυνση κατοχύρωσης και διασφάλισης όλων των θέσεων εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα στην ΣΣΕ, στην κοινωνική ασφάλιση, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Είναι σαφές ότι το πρόβλημα δεν αφορά έναν μεμονωμένο κλάδο αλλά συνολικά βασικές και μεγάλες επιστασίες και πρέπει γι αυτό να δοθεί οργανωμένη και αγωνιστική απάντηση.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ