Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 08:44

Τι πρέπει να γίνει ώστε οι έλεγχοι στα πλοία να οδηγούν σε αποκατάσταση των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων

Γράφτηκε από τον

01-2021-07-20_114750.jpg

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και εν όψει καλοκαιρινής περιόδου στα πλαίσια της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η εφοπλιστική παραβατικότητα στα εργασιακά δικαιώματα των Ναυτεργατών, έγινε επανεκκίνηση στους ελέγχους σε διάφορα πλοία. Οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται από μικτά κλιμάκια ΥΕΝ - ΠΝΟ.

Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος της ΠΕΝΕΝ και μέλος του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ Γιάννης Μπασιώτης πήρε μέρος σε διάφορους ελέγχους και καταγράφει τις διαπιστώσεις και παρατηρήσεις του οι οποίες αποτελούν και εκτιμήσεις του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ:

Την αρμοδιότητα και τον συντονισμό στην διαδικασία του ελέγχου την έχουν το ΥΕΝ και τα εντεταλμένα όργανα του Λ.Σ καθιστώντας τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας απλούς παρατηρητές, αφού δεν τους δίνεται η δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου αλλά και συμμετοχής στην διαμόρφωση και καταγραφή των σχετικών πορισμάτων.

Τραγική είναι η διαπίστωση για τον τρόπο τον οποίο πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στα πλοία AQUAJEWEL - ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ - ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ στους οποίους παρευρεθήκαμε.

Αναλυτικότερα: Κατά τον έλεγχο αποδεικτικά στοιχεία για το κλιμάκιο του λιμενικού αποτελούσαν όποια έγγραφα προσκόμιζε το εκάστοτε πλοίο, τα οποία ήταν όλα πανομοιότυπα πιστά αντίγραφα μιας κατά γράμμα νομοτελούς συνέχειας και τήρησης της ΣΣΕ και πόσο μάλλον όταν αυτά τα έγγραφα, όπως π.χ πινάκια που αφορούν στις ώρες εργασίας και ανάπαυσης συνοδεύονταν και με την υπογραφή των ναυτεργατών.

Πόσο οξύμωρο κι αντιφατικό είναι αυτό το γνωρίζουμε όλοι αφού αν σε αυτά τα κατασκευασμένα και παραποιημένα κιτάπια αρνηθεί ο ναυτεργάτης να υπογράψει θα απολυθεί με τις συνοπτικές διαδικασίες που οι εταιρίες γνωρίζουν και χειρίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Κραυγαλέα παραδείγματα για την ανυπόστατη και ψευδή αποτύπωση αυτών των κατά τα άλλα αποδεικτικών νομιμότητας είναι οι ειδικότητες του Ναυκλήρου - Υποναυκλήρου - Ναυτών αφού η ιδιότητά τους επιβάλει συγκεκριμένη εργασία όπως η συμμετοχή τους στις φορτοεκφορτώσεις, στις προσδέσεις, στις αποδέσεις και στις βάρδιες φυλακής γέφυρας.

Πώς είναι δυνατόν λοιπόν, π.χ σε πλοία που τα δρομολόγιά τους έχουν έναν κύκλο ταξιδιού 16 ωρών και διάστημα μεταξύ των λιμανιών από 45 λεπτά έως μιάμιση ώρα και δέκα αφιξοαναχωρήσεις, να τηρούνται οι ώρες ανάπαυσης; (Δύο καρπούζια σε μια μασχάλη δεν γίνεται). Προφανώς το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις άλλες ειδικότητες στα πλοία.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως κάθε έλεγχος βασιζόμενος στα χαρτιά μόνο αντικειμενικός και αξιόπιστος δεν μπορεί να είναι....

Σε έναν πραγματικά σωστό και όχι επιφανειακό έλεγχο θα πρέπει να παρακολουθείται σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού η δραστηριότητα των εργαζομένων, να γίνονται προσωπικές συνεντεύξεις με τα πληρώματα, να γίνεται ταυτοπροσωπία και να δοθεί η άμεση δυνατότητα στους εκπροσώπους της ΠΝΟ ουσιαστικής συμμετοχής και παρέμβασης που προερχόμενοι μέσα από τους ίδιους χώρους εργασίας είναι οι πλέον κατάλληλοι να εντοπίσουν, να κατανοήσουν και να καταγράψουν τα προβλήματα και τις παραβιάσεις στα δικαιώματά τους.

Η χαλαρότητα και ο τυπικός χαρακτήρας που έχουν οι συγκεκριμένοι έλεγχοι ενθαρρύνει τις ναυτιλιακές εταιρίες να εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο τους Ναυτεργάτες με προκλητικό πολλές φορές τρόπο αφού και στις όποιες ελάχιστες παρατηρήσεις καταγραφούν δεν δίνεται καμία συνέχεια από τις αρχές για να διαπιστωθεί αν πραγματοποιήθηκε η αποκατάστασή τους.

Τα εξαντλητικά ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, οι ελλιπείς συνθέσεις, η άσκηση ψυχολογικής βίας από τους εφοπλιστές καλά κρατούν απαξιώνοντας όλο και πιο πολύ τους Ναυτεργάτες, κάνοντας το καθεστώς εργασιακής γαλέρας από φόβο πραγματικότητα.

Εσείς στο ΥΕΝ που έχετε το πρόσταγμα της διενέργειας αυτών των ελέγχων και συγκεκριμένα οι αρμόδιοι του ΔΝΕΡ έχετε τεράστια ευθύνη για την διαιώνιση μιας απαράδεκτης κατάστασης συμπράττοντας με την συμπεριφορά σας στον εξευτελισμό και στην πλήρη απαξίωση του ναυτικού επαγγέλματος μη σεβόμενοι στο ελάχιστο την προσφορά του έλληνα Ναυτεργάτη. Η ανοχή σας είναι συνενοχή.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει άμεσα ο τρόπος διεξαγωγής των ελέγχων και να αποκτήσει ουσιώδη χαρακτήρα με κύρος και αποφασιστικότητα και αυτό σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των σωματείων θα έχουν ουσιαστικό και ισότιμο ρόλο - ευθύνη - αρμοδιότητα στους ελέγχους.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί άμεσα η ΠΝΟ και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για να σταματήσει το κάτεργο να πλέει ανεξέλεγκτο.

Αναμφίβολα ο ρόλος του παρατηρητή ούτε αρμόζει, ούτε εκφράζει την ΠΕΝΕΝ και δεν σκοπεύουμε να παίξουμε τον ρόλο του κομπάρσου σε περιοδείες με θεατρικά μπουλούκια του χειρίστου είδους.

Για να καταστούν αποτελεσματικοί οι έλεγχοι και από την άλλη να παραχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα θα πρέπει το επόμενο στάδιο (κι εφόσον δεν υπάρχει συμμόρφωση) να είναι η άμεση συνδικαλιστική δράση και η εξασφάλιση της συμμετοχής των Ναυτεργατών σε αυτή.

Τέλος σχετικά με τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων του ΥΕΝ περί κυρώσεων και προστίμων που καταλογίζονται σε διαπιστωμένες παραβιάσεις οφείλουμε να πούμε τα εξής:

1) Δεν λαμβάνουμε ποτέ γνώση αυτών των κυρώσεων και προστίμων.

2) Για να καταβληθεί ένα πρόστιμο περνάει από χίλια κύματα και ο χρόνος είναι τεράστιος και το αποτέλεσμα αβέβαιο.

3) Το ύψος των προστίμων είναι παντελώς αστείο με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως χάδι προς τις ναυτιλιακές εταιρίες. Εάν σε αυτό προσθέσει κανείς το αίτημά τους περί επανεξέτασης εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στο τέλος δεν έχουν κανένα αντίκρισμα...

Είμαστε και θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή για την ανάδειξη και επίλυση των Ναυτεργατικών προβλημάτων και θα συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας να τερματιστεί η εφοπλιστική αυθαιρεσία - παραβατικότητα και τρομοκρατία μέσα σε όλα τα καράβια.

Γιάννης Μπασιώτης

Μέλος Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 09:04