Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 13:40

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΝΕΝ: Ψεύδη και αθλιότητες στο όνομα της δικαιολόγησης μιας άτακτης και επιζήμιας υποχώρησης για το κίνημα και τα εργατικά δικαιώματα

Γράφτηκε από τον

3-6-2021.jpg

Η απεργία της ΠΕΝΕΝ στις 3/6 αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός στην πάλη κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης πριν αυτή το φέρει για ψήφιση στην Βουλή.

Η απόφαση ήρθε σε ευθεία και σκληρή αντιπαράθεση με την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ η οποία επιχείρησε με άθλιους τακτικισμούς να υπονομεύσει και να ακυρώσει την προγραμματισμένη προκηρυγμένη απεργία εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλη την χώρα για τις 3 Ιούνη 2021.

Αυτή η ίδια ηγετική ομάδα το προηγούμενο διάστημα δήλωνε ότι δεν γνωρίζει τίποτα περί του αντεργατικού νομοσχεδίου και όταν η κυβέρνηση το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση πρόκρινε και εξέφρασε την θέση της ότι έχει κάποιες "δυσμενείς διατάξεις" ενώ κατά τα υπόλοιπα είναι αποδεκτό.... Ακολούθως ξεκίνησε τον διάλογο με την κυβέρνηση (πιστή στο αστικό δόγμα περί κοινωνικού εταιρισμού) ενώ παρέτεινε τον χρόνο σύγκλησης της Διοίκησης με προφανή σκοπό να έχει εξασφαλισμένο ότι " η τουφεκιά στο αέρα" που θα ανακοινώσει να γίνει σε χρόνο που το νομοσχέδιο θα είναι πλέον στην Βουλή!!!

Στο μεταξύ οι αγωνιστικές δυνάμεις όργωναν τους χώρους δουλειάς όλες τις προηγούμενες μέρες για την προετοιμασία και την οργάνωση της πανεργατικής μάχης για τις 3 Ιούνη. Μάλιστα Σωματεία συνέχισαν να βγάζουν σχετικές αποφάσεις μέχρι την ώρα που συνεδρίαζε η ΓΣΕΕ!!!

Σημειώνουμε ότι το μπλοκ των αγωνιστικών δυνάμεων πολύ σωστά ανέδειξε ότι η καθοριστική μάχη για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη πρέπει να δοθεί πριν αυτό φθάσει στην Βουλή.

Ακόμη και σήμερα στους δρόμους υπάρχουν πολλές χιλιάδες αφίσες με σύνθημα "να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει στην Βουλή το νομοσχέδιο έκτρωμα" με αντίστοιχο κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της 3/6!!!    

Στην προσπάθεια αυτή πρωτοστατούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όλο το πραγματικά μάχιμο εργατικό δυναμικό της εξωκοινοβουλευτικής συνδικαλιστικής αριστεράς αλλά και άλλες δυνάμεις που δηλώνουν την αντίθεσή τους με το αντεργατικό νομοσχέδιο. Στα σωματεία και μέσα από συλλογικές διαδικασίες λαμβάνονται αποφάσεις συμμετοχής και ταυτόχρονα εντατικοποιούνται όλα τα μέτρα για την καλύτερη οργάνωση και επιτυχή έκβαση της απεργίας.

Στις συσκέψεις που γίνονται ξεκαθαρίζεται ότι οι δυνάμεις αυτές θα πορευτούν αποφασιστικά στην πάλη με άμεσο στόχο την αποτροπή το νομοσχέδιο οδοστρωτήρας των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων να μην φτάσει στην Βουλή.

Σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η προσχώρηση στην απεργιακή μάχη της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά με την ουσιαστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ και των παρεμβάσεων (ΑΔΕΔΥ), ΕΤΑ - ΕΚΑ (ΕΚΑ), ΤΕΣ (ΕΚΠ).

Επίσης ομόφωνα συμφωνείται ότι θα πρέπει να υπάρχει απεργιακή κλιμάκωση εάν και εφόσον το τερατούργημα αυτό φθάσει τελικά στην Βουλή.

Η στρατηγική της ηγεσίας της ΓΣΕΕ δείχνει ότι σε κοινή και αγαστή συμπόρευση με την κυβέρνηση έχει ως άμεση στόχευση την ακύρωση όλης αυτής της προσπάθειας, να οδηγήσει σε ναυάγιο το κρίσιμο σκέλος που αφορά αυτό να μη φτάσει στη Βουλή, γεγονός πού (πολύ σωστά) αναδεικνύεται από τις αγωνιστικές δυνάμεις στο πιο κρίσιμο στοίχημα στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Η ηγεσία του ΠΑΜΕ με το που βγαίνει η απόφαση της ΓΣΕΕ σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε μία νύχτα, ακυρώνει, διαγράφει όλο τον αγωνιστικό σχεδιασμό, μετατοπίζεται ανοιχτά δίνοντας χέρι βοηθείας στην απαξιωμένη - υποταγμένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ (Παναγόπουλο, Κουτσούκη, Βασιλόπουλο) και μέσα από διαδικασίες εξπρές ακυρώνονται διαδοχικά οι αποφάσεις σε ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ - ΕΚΠ κ.λπ και μέσα στην ίδια μέρα σε οργανώσεις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες που ελέγχει το ίδιο (ευτελίζοντας με τον χειρότερο τρόπο όχι μόνο τον όλο σχεδιασμό αλλά και τις ίδιες τις εσωτερικές δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων) και πλέον προσχωρεί ανοιχτά στην γραμμή της ΓΣΕΕ.

Με τον τρόπο αυτό βγαίνει στο προσκήνιο ο Παναγόπουλος ο οποίος δηλώνει πανευτυχής ότι ο σχεδιασμός του βγήκε απόλυτα και πλέον ο ρόλος του καθίσταται πρωταγωνιστικός, και ο οποίος ξεκαθαρίζει (μπροστά σε ένα νόμο νεκροθάφτη των εργατικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων) ότι ο ίδιος δεν δέχεται, δεν υιοθετεί τις "ακρότητες και εξαλλοσύνες" που αναδεικνύει το ταξικό κίνημα για τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου!!!

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρνει τελικά στη Βουλή το νομοσχέδιο - τέρας στις 4/6, αυτό εισάγεται στις Επιτροπές στις 8/6 και μέχρι τις 17/6 θα πάει για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής!!!

Με τον τρόπο αυτό μια τεράστια προσπάθεια και ένα ολόκληρος σχεδιασμός που εγκαινιάστηκε από όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις το προηγούμενο διάστημα πηγαίνει στράφι, η οργάνωση της απεργίας και των πολύμορφων κινητοποιήσεων ακυρώνονται και το κυριότερο χωρίς να δοθεί καμία ουσιαστική μάχη. Εκτός βέβαια εάν θεωρήσουμε ότι οι γνωστές συγκεντρώσεις που έγιναν, που ήταν ενταγμένες στη λογική μία από τα ίδια, αποτέλεσαν σημαντικό μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση.....

Εδώ ανακύπτει αντικειμενικά το ερώτημα: Ποια ήταν η αιτία που ακυρώθηκε μία μάχη και ένας αγώνας που ποτέ δεν δόθηκε; Αναφέρουμε ως παράδειγμα την ανοιχτή - πλατιά σύσκεψη του ΕΚΠ με εισήγηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ όπου αναδείχθηκε ως κεντρικό ζήτημα η οργάνωση της απεργίας και οι δράσεις μας για να μην φτάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή!

Επίσημα τα μόνα επιχειρήματα που λέγονται και ακούγονται είναι περί δυσμενούς συσχετισμού δυνάμεων στο σ.κ καθώς και η ευρύτητα και μαζικότητα που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό η απεργία στις 10/6.

Σχετικά με το πρώτο "επιχείρημά" τους: Το ΠΑΜΕ και τα στελέχη του όταν διαμόρφωναν τον σχεδιασμό για απεργιακή μάχη 3/6, πριν το νομοσχέδιο πάει στη Βουλή, δεν είχαν επίγνωση του συσχετισμού δυνάμεων στο σ.κ;

Απάντηση: Προφανώς είχαν και έχουν άριστη εικόνα αυτού του συσχετισμού, και το επιχείρημα εκ των υστέρων είναι εντελώς ανεπιτυχές!

Να υποθέσουμε ότι τα έμπειρα και ικανά στελέχη του είχαν την αυταπάτη ότι σε αυτό τον σχεδιασμό των αγωνιστικών δυνάμεων θα έμπαινε με οποιοδήποτε τρόπο και η ηγεσία της ΓΣΕΕ;

Μας είναι αδύνατο να υιοθετήσουμε κάτι τέτοιο, εξάλλου όλες οι απεργίες και κινητοποιήσεις εν μέσω πανδημίας στηρίχθηκαν με κορμό τις δυνάμεις του ταξικού σ.κ, με κορυφαία αυτήν για τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς 6/5 και είναι γνωστή η θέση της ΓΣΕΕ (16 μήνες η ΓΣΕΕ σε παροπλισμό και απόλυτη αφωνία)!

Να υποθέσουμε ότι η εκτίμηση του ΠΑΜΕ για τις προαναφερόμενες απεργίες που έγιναν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με την συμμετοχή των ίδιων αυτών δυνάμεων (ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ - ΕΚΠ - ομοσπονδίες και εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα) ήταν αποτυχημένες; Και αυτό δεν μπορεί να σταθεί αφού οι επίσημες ανακοινώσεις τους και θέσεις μιλάνε για το αντίθετο.

Κατά συνέπεια η άποψη περί συσχετισμού δυνάμεων είναι εντελώς αβάσιμη όταν τίθεται ως επιχείρημα για την ματαίωση της απεργίας στις 3/6 για την οποία και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ (σωστά) έβαζαν άμεσο πρωταρχικό στόχο να μην τολμήσει η κυβέρνηση να το φέρει στη Βουλή!

Η κυβέρνηση τόλμησε και όχι μόνο το έφερε στη Βουλή αλλά προσέθεσε σε αυτό και άλλες αντιδραστικές διατάξεις οι οποίες αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για την άσκηση κυρίως του δικαιώματος της απεργίας!

Ας δούμε το δεύτερο επιχείρημα αυτό που κάνει λόγο για την απεργία στις 10 Ιούνη και τον ισχυρισμό περί ευρύτητας στην συμμετοχή, μαζικότητα της απεργίας και κάτ' επέκταση ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων θα κινητοποιηθεί, θα συμμετάσχει στην απεργία και στους δρόμους:

Σε συνέχεια των παραπάνω αυτό που διαπιστώνουμε ότι τεχνηέντως προσπαθεί να καμουφλάρει στις θέσεις του το ΠΑΜΕ (παρά τους θρήνους, τις οδύνες και τα δάκρυα για "νομοσχέδιο που οδηγεί σε ανατροπές του αιώνα") εκείνο που αναδεικνύεται στην γραμμή του είναι ένα τέτοιο νομοσχέδιο από πλευράς του θα είναι μια 24ωρη απεργία και αυτή υπό την ηγεσία της ΓΣΕΕ....έστω κι αν αφήνει ανοιχτό και για συνέχεια, αλλά πλέον το νομοσχέδιο θα είναι για ψήφιση στην Βουλή.

Πιστεύει το ΠΑΜΕ ότι με αυτή την γραμμή θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε αναδίπλωση, υποχώρηση και πολύ περισσότερο σε ήττα; Με το νομοσχέδιο πλέον στην Βουλή και με δεδομένους τους συσχετισμούς δύναμης σε αυτή;

Τρία πράγματα αναδεικνύει η υποχώρησή του από την απόφαση της απεργίας στις 3/6:

- Το ΠΑΜΕ κινήθηκε στην γραμμή: Βγάζουμε την απεργία στις 3/6 και αναμένουμε τι θα πράξει η ΓΣΕΕ και ανάλογα προσαρμόζουμε την θέση μας και συμπορευόμαστε μαζί της περί όποιας απεργίας αυτή αποφασίσει! Αυτό έχει επαναληφθεί κατά το παρελθόν...

- Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς τους περί κλιμάκωσης, η υποχώρησή του δεν το επιβεβαιώνει αυτό, ιδιαίτερα όταν εγκαταλείπει άρον - άρον την σωστή θέση η μάχη να επικεντρωθεί πριν το νομοσχέδιο πάει στην Βουλή και να υπάρχει κλιμάκωση στην συνέχεια.

- Η γραμμή αυτή είναι βαθειά ηττοπαθής, δεν έχει κανένα ουσιαστικό συγκρουσιακό χαρακτήρα στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και το αποτέλεσμα που θα παράξει θα είναι η ήττα!!

Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι η απεργία της ΓΣΕΕ δίνει την δυνατότητα σε ευρύτερες δυνάμεις να συμμετέχουν σε αυτή, να βγουν στους δρόμους και να πάρουν μέρος.

Συμφωνούμε σε γενικές γραμμές ότι έτσι είναι για αυτό εξάλλου αποφασίσαμε την συμμετοχή μας σε αυτή!

Αυτό το επιχείρημα όμως πρέπει να το δούμε στις πραγματικές διαστάσεις και να μην τραβάει κανείς το σχοινί ή να το χρησιμοποιεί ως άλλοθι για την εγκατάλειψη ενός σχεδιασμού που είχε στοιχεία ουσιαστικής αντιπαράθεσης με το αντεργατικό νομοσχέδιο και την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Και αυτό διότι : Μιλώντας για την ηγεσία της ΓΣΕΕ σήμερα και τις δυνάμεις που ελέγχει αυτή, κυρίως στα δευτεροβάθμια όργανα, καθόλου δεν σημαίνει ότι μια απόφαση από τα πάνω από μια απαξιωμένη ηγεσία και με μια άθλια θέση για το νομοσχέδιο ότι θα οδηγήσει αυτό σε μια μαζική συμμετοχή στην απεργία!!

Δεν νομίζουμε να πιστεύει η ηγεσία του ΠΑΜΕ ότι ο Παναγόπουλος και οι συνοδοιπόροι του στην ΓΣΕΕ θα ασχοληθούν, θα τρέξουν να προετοιμάσουν, να οργανώσουν την απεργία στους χώρους δουλειάς και μπορούν να παράξουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα που θα κάνει την μεγάλη διαφορά στην μαζική συμμετοχή ενάντια στο νομοσχέδιο.

Υπάρχει περίπτωση η ηγεσία του ΠΑΜΕ να πιστεύει ότι η υποταγμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ θέλει και μπορεί να συγκρουστεί έστω και για αυτό το νομοσχέδιο που αποτελεί τομή στην κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα;

Μπορεί αυτή η ηγεσία με μία απόφαση από τα πάνω να εμπνεύσει, να συσπειρώσει, να κινητοποιήσει, να βγάλει μαζικά στο δρόμο και στην απεργία τον κόσμο της εργασίας;

Η απάντησή μας και εδώ δεν μπορεί να είναι άλλη από αρνητική.....

Κατά συνέπεια η επίκληση του συσχετισμού και τα περί ευρύτητας, μαζικότητας όταν και σε αυτή την κρίσιμη για τα εργατικά δικαιώματα μάχη επανατίθεται και έρχεται στο προσκήνιο, κόβει τα πόδια και τα χέρια του ταξικού σ.κ, παραχωρεί τα ηνία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ η οποία μαζί με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ βάζει τους όρους και τους κανόνες του παιχνιδιού για κινητοποιήσεις "εντός των τειχών" διευκολύνοντας τα μέγιστα να υλοποιηθεί η αντεργατική επίθεση....

Συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι η γραμμή του ταξικού κινήματος πρέπει να διεκδικήσει αποφασιστικά (και υπάρχουν για αυτό οι προϋποθέσεις) την ηγεμονία στην εργατική τάξη και στους αγώνες, να μην κάνει βήμα πίσω από τον σχεδιασμό του, να μην ακυρώνει τις δράσεις του, διότι αυτές είναι που θα διαμορφώσουν το ευνοϊκό κλίμα και την αγωνιστική συνείδηση στους εργαζόμενους, αυτές είναι που θα βάλουν εμπόδια στην επίθεση της Κυβέρνησης, αυτές είναι που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση και αντεπίθεση του κινήματος, η οποιαδήποτε παραίτηση, υποχώρηση, ανοίγει τον δρόμο στην βρώμικη αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία να βγει από την ναφθαλίνη και στην πράξη να διεκδικεί ουσιαστικό ρόλο στο κίνημα επιβάλλοντας έναν σχεδιασμό ήττας που παράγει ως συνέπεια την καταστροφή των εργατικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων!

Επειδή επανειλημμένα ακούμε από μέλη του ΠΑΜΕ ποιά ήταν η δική μας εναλλακτική στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και το νομοσχέδιό της, δείτε εδώ την αναλυτική πρόταση του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ που εστάλη στα συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα:

https://penen.gr/πενεν/δελτια-τυπου/item/11153

Και η ντροπή ντράπηκε με τα ψέματα "Ριζοσπάστη" - "Κατιούσα"

Γνωρίζαμε άριστα όταν πήραμε την απόφαση να συγκρουστούμε με την διαλυτική - εκφυλιστική - υπονομευτική γραμμή της ΓΣΕΕ και την συμπόρευση σε αυτή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ ότι ο βαθμός δυσκολίας της απεργίας μας αυξάνεται και πολλαπλασιάζεται.

Μετά από αυτή την απόφαση όλο το αντίπαλο στρατόπεδο στην Ναυτιλία είχε στραμμένη την προσοχή του σε ένα Σωματείο, στην ΠΕΝΕΝ, αφού οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού σε κοινή συμφωνία με το ΠΑΜΕ πήραν αμέσως πίσω την απόφαση για την 24ωρη Ναυτεργατική απεργία στις 3/6.

Στην φάση αυτή και πριν ακόμη ακυρωθεί η απεργία από τα 9 + 3 Ναυτεργατικά Σωματεία, οι εφοπλιστές προσφεύγουν στα δικαστήρια να βγάλουν την απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Οι δυνάμεις αυτές, έστω και προσχηματικά, ούτε παρέστησαν στην σχετική δίκη ούτε κατήγγειλαν την εφοπλιστική προσφυγή....

Ακολούθως κλιμακώνεται η επίθεση ενάντια στην απόφασή μας με πλήθος πιέσεων, παρεμβάσεων, απειλών και εκβιασμών. Ρόλο πρωταγωνιστή σε αυτό το σκηνικό έχουν οι εφοπλιστές, ο Υπουργός Ε.Ν, η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος που από κοινού μας προτρέπουν να πάμε στην απεργία στις 10/6, όπως αποφάσισε η ΓΣΕΕ, για να έχουμε και την δική τους συγκατάθεση!!

Μάλιστα η επιχείρηση υπονόμευσης της απεργίας σημειώνεται πριν ακόμη το δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του, πράγμα που σημαίνει ότι είτε γνώριζαν νωρίτερα την απόφαση ή την προεξοφλούσαν.....

Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης που χαρακτήρισε παράνομη την απεργία πληροφορούμαστε ότι ο σχεδιασμός κυβέρνησης - Υπουργείου Ε.Ν - Λιμενικών κινείται σε δύο άξονες, ο ένας αφορά την αξιοποίηση των επιβατών ώστε αυτοί να αποτελέσουν μοχλό πίεσης το πρωί της επόμενης ημέρας, και κατά τον δεύτερο την ανοιχτή ωμή καταστολή. Για τον σκοπό αυτό από τα μεσάνυχτα και μετά οργανωμένες δυνάμεις των ειδικών αποστολών του Λ.Σ (μέσα σε κλούβες) είχαν πάρει θέση έξω από το ΥΕΝ - δίπλα στο Κ.Λ.Πειραιά κ.α.

Σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι επαναλαμβανόμενα η ΠΕΝΕΝ στέλνει δελτία τύπου στα ΜΜΕ τα οποία καλεί να ενημερώσουν για την απεργιακή μας απόφαση και την μη κάθοδο στο λιμάνι του επιβατηγού κοινού και στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτά δεν λένε, ούτε γράφουν λέξη.

Έγκαιρακαι δημόσια με ανακοίνωσή μας καταγγέλλουμε ότι στήνεται σκηνικό καταστολής και υπονόμευσης της απεργίας, το οποίο επίσης θάβεται από τα συστημικά ΜΜΕ, αναδεικνύοντας ότι οι Ναυτιλιακές εταιρίες κόβουν χιλιάδες εισιτήρια με σκοπό την μαζική κάθοδο των επιβατών στο λιμάνι για να διαμορφώσουν τους όρους κοινωνικού αυτοματισμού. Βλέπε εδώ την σχετική ανακοίνωση:

https://penen.gr/πενεν/δελτια-τυπου/item/11267

Αυτά είναι τα δεδομένα μέχρι το τελευταίο βράδυ πριν την έναρξη της απεργίας μας.

Να απαντήσουμε επίσης ότι η απεργία μας αυτή ήρθε συνέχεια της προηγούμενης που αποφασίσαμε πάλι μόνοι μας για τις 24/9/2020 με επίκεντρο τον Πειραιά για να απαντήσουμε αγωνιστικά στο νόμο που πέρασε στην Βουλή τέλος Ιούλη 2020 η κυβέρνηση ικανοποιώντας μια αξίωση του παρασιτικού εφοπλιστικού κεφαλαίου για την κατάργηση της 77χρονης ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Για να πάρουμε αυτή την απόφαση τα στελέχη της ΠΕΝΕΝ ήταν καθημερινά στα καράβια από το πρωΐ μέχρι το βράδυ στον Πειραιά, το Λαύριο, Ραφήνα, Πάτρα, Κυλλήνη, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα κ.α.

Οι δεσμοί με τον κλάδο μας, η απήχηση της αγωνιστικής μας πρωτοβουλίας, η καθημερινή σύνδεση με τα μέλη μας διαμόρφωσε το πλαίσιο ο κλάδος και η ΠΕΝΕΝ να βγουν αποφασιστικά στο προσκήνιο σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την κυβερνητική επίθεση.

Η απόφαση εκείνη όπως και η τωρινή αντικατοπτρίζει την βούληση των μελών μας, ήταν και είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με την θέλησή τους, είναι καρπός και αποτέλεσμα μακρόχρονης συνεπούς δράσης που έχει την καθολική αποδοχή του κλάδου μας και ευρύτερα των Ναυτεργατών. Αντιστοιχεί επίσης στο επίπεδο οργάνωσης και ικανότητας της ΠΕΝΕΝ όπως αυτή έχει διαμορφωθεί όλα τα τελευταία χρόνια.

Στην επιλογή μας αυτή τόσο πέρσι όσο και φέτος καθοριστικό στοιχείο που μέτρησε στην απόφασή μας είναι η ενότητα, η συσπείρωση και η βούληση του κλάδου μας να παλέψει με δύναμη, αποφασιστικότητα ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και με τον τρόπο αυτό να μην υποταχθούμε στην γραμμή των άλλων δυνάμεων στο ν.σ.κ που το ένα μπλοκ ταυτίστηκε με την πολιτική κυβέρνησης - εφοπλιστών και το άλλο τραγικά αδύναμο - ανίκανο και χωρίς δεσμούς με τα μέλη του αναπαρήγαγε στην προπαγάνδα του τα χίλια όσα εναντίον τους αλλά στο δια ταύτα δήλωνε ανήμπορο να οργανώσει την αντίσταση των Ναυτεργατών που εκπροσωπεί!!

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι στην οργάνωση, στην τακτική , στον χειρισμό και στον σχεδιασμό είχαμε υπολογίσει και εκτιμήσει όλα τα παραπάνω αρνητικά δεδομένα, όπως επίσης είχαμε υπολογίσει τον νευραλγικό ρόλο και τα καθήκοντα του κλάδου μας στα πλοία που χωρίς αυτούς δεν μπορεί να τεθούν σε κίνηση!!

Αυτή την αλήθεια και στις δύο όψεις της, τον καθοριστικό ρόλο του κλάδου μας στην ασφάλεια και κίνηση των πλοίων και της αδιαμφισβήτητης και καθοριστικής σχέσης του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ με τα μέλη της, δεν τόλμησαν στο ελάχιστο να τα αμφισβητήσουν οι εφοπλιστές, τα στελέχη των ναυτιλιακών εταιριών, το ΥΕΝ, οι υπηρεσίες του και ουδέποτε στις συσκέψεις που έγιναν έθεσαν κατ' οποιοδήποτε τρόπο εάν θα υπάρχει συμμετοχή στην απεργία από τον κλάδο μας!!

Η όλη εκβιαστική τακτική τους ήταν για το παράνομο της απεργίας, εκεί άρχιζε, εκεί τελείωνε ο ρόλος και τα επιχειρήματά τους!

Σημειώνουμε ότι όλο το βράδυ Cosco και Λιμενικό σώμα έκλεισαν και σφράγισαν εισόδους - εξόδους σε όλο το λιμάνι με προφανή στόχο από την μια να δυσκολέψουν τις ομάδες της απεργιακής φρουράς και περιφρούρησης στην είσοδό τους στο λιμάνι και από την άλλη να καταγράψουν πιο εύκολα την αριθμητική δύναμη της περιφρούρησης. Παρά ταύτα το εμπόδιο αυτό το αντιμετωπίσαμε και το ξεπεράσαμε πολύ πριν την κάθοδο στο λιμάνι των επιβατών.

Επίσης την ημέρα της απεργίας στο λιμάνι είχε κατέλθει και μια αντιπροσωπεία στελεχών του ΠΑΜΕ σε ρόλο παρατηρητή....

Σε επικοινωνία μαζί τους μας απαντούν ότι η παρουσία τους στο λιμάνι υποδηλώνει τον σεβασμό και την στήριξη της απεργίας που κήρυξε το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ και αυτό ανεξάρτητα εάν οι ίδιοι διαφωνούν με αυτήν και συμπηρώνουν ότι εάν επιχειρηθεί επίθεση καταστολής "εναντίον απεργών και οι δικές τους δυνάμεις θα αντιδράσουν δυναμικά"!

Στο δημόσιο κάλεσμά μας για έκφραση στήριξης και αλληλεγγύης στην απεργία μας ανταποκρίνονται και πλαισιώνουν τις απεργιακές φρουρές πολλές δεκάδες εργαζόμενοι - συνδικαλιστές - εκπρόσωποι σωματείων φορέων και συλλογικοτήτων που ανήκουν στο ευρύτερο μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με βασικό κορμό τις δυνάμεις του ΝΑΡ.

Για να ολοκληρώσουμε το σκηνικό πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι γύρω στις 5.10 μας έρχεται η πληροφορία από αξιόπιστη πηγή ότι η κυβέρνηση έχει μεθοδεύσει και πολύ πριν την απεργία θα υπάρχει μαζική κάθοδος των τηλεοπτικών καναλιών.... Γεγονός εντελώς ασυνήθιστο αφού σε όλες τις προγενέστερες απεργίες μας όπως π.χ αυτή της 3ήμερης του Φλεβάρη (των 13 Σωματείων) δεν εμφανίστηκε ούτε ένα κανάλι στο λιμάνι!!.

Πράγματι πριν τις 6 το πρωί δεκάδες τηλεοπτικά κανάλια εισέρχονται στο λιμάνι στο κεντρικό σημείο της συγκέντρωσής μας και στην ερώτησή μας που οφείλεται η παρουσία τους εισπράττουμε ως απάντηση από ορισμένους ότι έχουν πληροφορίες ότι θα σημειωθούν σοβαρά επεισόδια μεταξύ απεργών και επιβατών!!!

Μάλιστα πολλά από αυτά συνδέονται ζωντανά με τις πρωϊνές εκπομπές και άρχισαν να τροφοδοτούν την υποτιθέμενη αντιπαράθεση πριν ακόμη εμφανιστούν επιβάτες στο λιμάνι!!!

Με άλλα λόγια ο κυβερνητικός - εφοπλιστικός σχεδιασμός με όρους κοινωνικού αυτοματισμού είναι σε πλήρη εξέλιξη και επιβεβαιώνεται αυτό που καταγγέλαμε κατά κόρο της προηγούμενες μέρες!

Είναι πλέον καθαρό και αναμενόμενο όπως είχαμε υπολογίσει ότι απέναντι στην απεργία της ΠΕΝΕΝ βρίσκεται απροκάλυπτα η κυβέρνηση, οι μηχανισμοί καταστολής, οι εφοπλιστές, τα πρακτορεία τους, το απαξιωμένο σ.κ και το σύνολο σχεδόν των τηλεοπτικών σταθμών και άλλων συστημικών ΜΜΕ!!

Στην προπαγάνδα τους δεσπόζουσα θέση έχει πώς ένα σωματείο μπορεί να αγνοεί τις δικαστικές αποφάσεις, πώς αυτό παραβαίνει το σύνταγμα, τους νόμους, πώς ένα σωματείο με όρους παρανομίας φέρνει στο λιμάνι τα πάνω - κάτω!

Στην ουσία με την προπαγάνδα τους επιτίθενται λυσσαλέα στην συλλογική - συνδικαλιστική δράση, θέλουν να την υποτάξουν στις δικαστικές αποφάσεις, να χτυπήσουν εν τη γενέσει τις νόμιμες και δίκαιες εργατικές διεκδικήσεις, να τσακίσουν κάθε οργανωμένη αντίσταση και πάλη έξω από την αστικοποιημένη γραμμή του υποταγμένου συνδικαλισμού και να περάσουν το μήνυμα ότι έξω από αυτή την γραμμή δεν υπάρχει καμιά νομιμότητα και ότι όποια πράξη ανυπακοής - απειθαρχίας θα έχει απέναντί της κάθε μορφή υπονόμευσης που βρίσκεται στο πλούσιο οπλοστάσιο της αστικής τάξης και των σιχαμερών πολιτικών του λακέδων!

Σχετικά με τα ζητήματα οργάνωσης - διάταξης των δυνάμεών μας της περιφρούρησης της απεργίας, θα συνδέσουμε την απάντησή μας με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την απεργία τα ΜΜΕ του ΚΚΕ.

Διαβάζοντας σχετικό άρθρο στον "Ριζοσπάστη" στις 5-6 Ιούνη 2021 και αντίστοιχο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα "Κατιούσα" από αυτά βγαίνει το παρακάτω συμπέρασμα για την απεργία της ΠΕΝΕΝ.

Μας καταλογίζουν έλλειψη οργάνωσης, αδυναμία κατανόησης των συσχετισμών, μιλούν ανοιχτά και ξεδιάντροπα για απεργία χωρίς απεργούς, κάνουν λόγο ότι η απεργία κράτησε ελάχιστα λεπτά, ότι ρίχνουμε νερό στον μύλο των αντιδραστικών δυνάμεων να αναπαράγουν θέσεις περί μειοψηφιών που ταλαιπωρούν τους επιβάτες, ότι επιχειρήσαμε να στήσουμε τυχοδιωκτική ενέργεια για να αξιοποιηθεί κατάλληλα από κυβέρνηση - εφοπλιστές, ότι με τις ενέργειες αυτές σπέρνουμε την απογοήτευση , ότι η απεργία δεν είναι παιχνιδάκι να παίζει κανείς και τόσα - τόσα άλλα ....

Να σημειώσουμε ότι για τα όσα συνέβησαν στο λιμάνι η ηγεσία του ΠΑΜΕ το μόνο που βγήκε να καταγγείλει ήταν για την προβοκάτσια που εμφάνιζε το ίδιο στην απεργία με τα δήθεν σημαιάκια του!

Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια ούτε μια απεργία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και άλλων βέβαια αγωνιστικών δυνάμεων που η ΠΕΝΕΝ να μην έχει στηρίξει και εκφράσει την αλληλεγγύη της χωρίς να θέτουμε κανένα προαπαιτούμενο .... για αυτήν.

Είναι προφανές ότι το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, και αυτό δεν συμβαίνει μόνο σήμερα, αλλά ουδέποτε ερεύνησαν τις αιτίες, σε ένα νευραλγικό και σημαντικό κομμάτι όπως είναι το Ναυτεργατικό σ.κ. εδώ και πολλά χρόνια έχουν απολέσει τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο, οι δυνάμεις του βρίσκονται σε μια φθίνουσα καθοδική πορεία, έχουν χάσει τους δεσμούς τους με τους Ναυτεργάτες, η απήχησή τους έχει μειωθεί τραγικά και σε αυτή την οφθαλμοφανή οπισθοχώρηση αντί να δουν τα τραγικά λάθη και τα αδιέξοδά τους συστηματικά τα φορτώνουν κατά τον συνήθη τρόπο τους στην ΠΕΝΕΝ και στην "οπορτουνιστική ομάδα Νταλακογεώργου"!

Για αυτό έχουμε μιλήσει και αρθρογραφήσει πολλές φορές αλλά κλείνουν τα αυτιά τους και ξεμπερδεύουν με το φαιδρό επιχείρημα περί της υποχώρησης του κινήματος που τα χωράει και τα δικαιολογεί όλα....

Προφανώς η προκήρυξη της απεργίας μας τους προκάλεσε εκνευρισμό και τα δηλητηριώδη σχόλιά τους αποδεικνύουν τον ισχυρισμό μας.

Με δύο λόγια εάν κρίνουμε τα αναφερόμενα δημοσιεύματα, αυτό που προκύπτει από αυτά είναι τα εξής:

Η επαναλαμβανόμενη κωλοτούμπα του ΠΑΜΕ και η συμπόρευσή του με την ΓΣΕΕ για τις 3/6 δεν δικαιούται κανείς να την κρίνει, να την επικρίνει και πολύ περισσότερο να διατυπώσει την άποψη ότι αυτή η γραμμή τους είναι επιζήμια για τα εργατικά δικαιώματα, την ανασυγκρότηση και αντεπίθεση της εργατικής τάξης, ότι αυτή η γραμμή είναι βούτυρο στο ψωμί της ΓΣΕΕ (εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού) και ότι δεν συμβάλει στο ελάχιστο στην αλλαγή των συσχετισμών και τέλος αποτελεί συνταγή ήττας απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Εάν μάλιστα κάποιες άλλες δυνάμεις από το ταξικό μπλοκ των συνδικάτων προτείνουν ένα άλλο εργατικό αγωνιστικό σχέδιο, αντίθετο με αυτό του ΠΑΜΕ, πέφτουν πάνω τους και τους πετροβολούν αλύπητα κατηγορώντας τους για τυχοδιωκτισμό - εκφυλισμό και παιχνίδια με την απεργία!!

Η απεργία της ΠΕΝΕΝ και η αντιμετώπισή της από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές!

Θα μπορούσαμε με τα παραπάνω να κλείσουμε εδώ την απάντησή μας στις αθλιότητες των δημοσιευμάτων τους. Όμως για να καταρρίψουμε τους κατασκευασμένους ισχυρισμούς τους θα σταθούμε ένα - προς ένα σε ότι μας καταλογίζουν έστω και εάν αυτό σημαίνει ότι πλατειάζουμε, κουράζουμε αλλά το θεωρούμε αναγκαίο κακό αφού η συγκεκριμένη απεργία μας συγκέντρωσε μια πρωτοφανή δημοσιότητα και ενεργοποίησε το ενδιαφέρον χιλιάδων εργαζομένων και σε αυτούς απευθύνουμε το πολυσέλιδο γραπτό μας....

Καταλαβαίνει άραγε η ηγεσία του ΠΑΜΕ και οι αρθρογράφοι που επιστρατεύονται στην υπηρεσία της γραμμής του και μέσα από την εμπάθεια που τους διακρίνει εναντίον μας, ότι η επίθεση στην απεργία της ΠΕΝΕΝ (με βάση την δικαστική απόφαση περί παράνομης απεργίας) αποτελεί μια πρόβα τζενεράλε εάν ψηφιστούν οι διατάξεις περί αστικής ευθύνης ποιά θα είναι η κατάσταση στο σ.κ;

Ας ακούσουν ή διαβάσουν τις δηλώσεις Πλακιωτάκη - Πέτσα - Πλεύρη και τόσων άλλων εναντίον της παράνομης απεργίας μας και ίσως αντιληφθούν το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούν σήμερα σε εμάς, αύριο σε πολλούς άλλους χώρους.....    

Παραπάνω σημειώσαμε ενδεικτικά σημεία των λιβελογραφημάτων (Ριζοσπάστης - Κατιούσα) και τους απαντούμε στο καθένα από αυτά:  

Πρώτον: Η απεργία της ΠΕΝΕΝ και κάθε άλλη από τις πολλές εκατοντάδες των τελευταίων χρόνων που είχαν χαρακτήρα παναυτεργατικό (διευκρινίζουμε ευθέως εξ αρχής ότι το κύριο στην οργάνωση ακόμη και στην περιφρούρηση της ΠΕΝΕΝ σε αυτές δεν είχαν και δεν έχουν την αποκλειστική στήριξη από τα έξω, δηλαδή από τις απεργιακές φρουρές) αλλά η στήριξη είναι εξασφαλισμένη σε όλες τις περιπτώσεις από τα μέσα, από τους απεργούς Ναύτες - Λοστρόμους!!

Αυτό είναι το κύριο γνώρισμα που ξεχωρίζει την ΠΕΝΕΝ από όλες τις άλλες δυνάμεις στο ν.σ.κ. Αυτό με την σειρά του δείχνει τους δεσμούς της ΠΕΝΕΝ με τα μέλη και τον κλάδο που έχουν οικοδομηθεί σε μακροχρόνια βάση και απορρέουν από την συνέπεια, την αγωνιστικότητα, την προσήλωση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου και όλων των Ναυτεργατών.

Αυτή την αλήθεια την ήξερε όλο το αντίπαλο στρατόπεδο για αυτό ακριβώς επικέντρωσαν την επίθεσή τους στα περί παράνομης απεργίας!!!  

Τα επιχειρήματά τους και η απάντησή μας

Παρακάτω θα αποδείξουμε πως αυτό τεκμηριώνεται και με την απεργία μας στις 3/6 ξεκινώντας από το άλλο εφεύρημα περί "απεργίας χωρίς απεργούς" στον Πειραιά.

Την ημέρα της απεργίας υπήρχαν 8 πλοία πρωϊνών αναχωρήσεων διαφορετικών ναυτιλιακών εταιριών. Τα πλοία που αναχωρούσαν στις 7 ή στις 7.30 βάζουν φόρτωση στις 6 π.μ

1) Η ΠΕΝΕΝ αντίθετα με την παραπληροφόρηση των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων είχε απεργιακές φρουρές και στα 8 πλοία.

Στα 4 από αυτά ενισχυμένη έως μαζική (οι λόγοι αυτονόητοι) και στα υπόλοιπα 4 εντελώς συμβολική.....

Ερώτημα προς τους λιβελογράφους: Υπάρχει έστω και σε ένα πλοίο που πέρασε για φόρτωση ένα όχημα έως τις 9 το πρωΐ; Γνωρίζουν στο ελάχιστο τα καθήκοντα του κλάδου σε ότι αφορά την φόρτωση και έχμαση φορτηγών και ΙΧ;

Για παράδειγμα εκεί που η απεργιακή μας φρουρά ήταν συμβολική, εάν δεν υπήρχαν απεργοί (και αυτό ήταν σε πλήρη γνώση των ναυτιλιακών εταιριών) τότε να υποθέσουμε ότι την απεργία, που πολέμησαν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα οι εφοπλιστές, έφθασαν στο σημείο να την στηρίζουν;

2) Εάν οι απεργίες μας δεν είχαν απεργούς τότε γιατί πέρσι στην απεργία που οργανώσαμε, εξαγγείλαμε και πραγματοποιήσαμε προσέτρεξαν την τελευταία στιγμή οι δυνάμεις των σωματείων του ΠΑΜΕ να δηλώσουν συμμετοχή σε αυτή; Μήπως για να δώσουν χέρι βοηθείας στην ΠΕΝΕΝ και στην "ομάδα Νταλακογεώργου";

3) Ορισμένα άτομα από τα στελέχη του ΠΑΜΕ που είχαν παρουσία στο λιμάνι στις 3/6 έχουν συμμετοχή 40 και πλέον χρόνων σε κινητοποιήσεις στην Ακτοπλοΐα. Εάν έστω και στο ελάχιστο γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του κλάδου μας στα πλοία θα πρέπει να πήραν είδηση τον σχεδιασμό, την οργάνωση και που ήταν διατεταγμένοι οι απεργοί.... Επίσης εάν δεν υπήρχαν απεργοί τότε που κολλάει η άποψη που εξέφρασαν ότι εάν πειραχθεί (καταστολή) και μια τρίχα απεργού θα γίνει χαμός;

4) Γνωρίζουν οι συντάκτες των κακόβουλων δημοσιευμάτων ότι σε μεγάλες πολυήμερες απεργίες που είχαν καθολικό χαρακτήρα και ήταν σε αντιπαράθεση με αποφάσεις δικαστηρίων είτε με πολιτικές επιστρατεύσεις ότι σε αυτές υπήρχαν θύματα, δηλαδή απολυμένοι Ναυτεργάτες;

Γνωρίζουν ποιοί ήταν απεργοί απολυμένοι;

Τους απαντούμε: Αυτοί στο 90% ήταν μέλη της ΠΕΝΕΝ. Εδώ στην ΠΕΝΕΝ, πέρα από το ότι διατηρούμε ένα άριστα οργανωμένο αρχείο έχουμε και ισχυρή μνήμη....

5) Οι συκοφαντικοί ισχυρισμοί τους περί "απεργίας χωρίς απεργούς" καλό θα είναι να τους θυμίσουμε ότι ήταν το βασικό επιχείρημα στην φαρέτρα της εφοπλιστικής προπαγάνδας το οποίο χρησιμοποίησαν κατά κόρο σε δικές τους μεμονωμένες απεργίες στην Ακτοπλοΐα....

Κατά συνέπεια τα περί απεργίας χωρίς απεργούς, περί στημένου τυχοδιωκτικού, περί απεργίας 1 λεπτού... , περί ελλιπούς παρουσίας απεργιακών φρουρών στα πλοία και όσα φαιδρά επιστρατεύονται είναι όχι μόνο εκ του πονηρού αλλά τους καθιστούν εντελώς αναξιόπιστους. Εκτός εάν κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια κυρίως σε ότι αφορά τους δεσμούς και κυρίως την οργάνωση που έχουμε κατακτήσει στους μακροχρόνιους αγώνες μέσα και έξω από τα καράβια...

Επιχείρημα δεύτερο

Μέσα στην πρεμούρα τους να αποδομήσουν, να απαξιώσουν μια σημαντική αγωνιστική - απεργιακή κινητοποίηση με ισχυρούς πολιτικούς συμβολισμούς, συντάσσονται απόλυτα με την άθλια κατασκευασμένη προπαγάνδα που παρουσίασε η κυβέρνηση την οποία αναπαρήγαγε το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ.

Στα πλαίσια αυτά υιοθέτησαν και τα περί σύγκρουσης απεργιακών φρουρών με επιβάτες....

Απάντηση: Η άριστη οργάνωση, η διάταξη των δυνάμεών μας μέσα και έξω από τα καράβια απέτρεψε να σημειωθεί το οποιοδήποτε επεισόδιο με τους επιβάτες και αυτό παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκαν έγκαρα σε 4 πλοία προβοκάτορες με διατεταγμένη αποστολή (οι οποίοι απομονώθηκαν) και παρά του ότι ανοιχτά οι δυνάμεις του Λ.Σ με την στάση τους έδειχναν ότι επιθυμούσαν διακαώς την δημιουργία τέτοιων επεισοδίων, από την μια να βγει στην επιφάνεια ο κοινωνικός αυτοματισμός και από την άλλη να παίξει η κυβερνητική προπαγάνδα ότι η κοινωνία δεν δέχεται οι μειοψηφίες να τους ταλαιπωρούν. Με άλλο τρόπο αυτόν τον προβοκατόρικο ισχυρισμό υιοθετούν και τα αναφερόμενα δημοσιεύματα.

Τι έγινε πραγματικά στο λιμάνι;

Απάντηση: Σημειώθηκαν σε 2 πλοία (από τα 8) εντελώς μεμονωμένες αψιμαχίες 1-2 επιβατών με ομάδες περιφρούρησης, φαινόμενο εντελώς συνηθισμένο το οποίο σε άλλες απεργίες γενικού χαρακτήρα έχουν λάβει χώρα πολύ σοβαρότερα γεγονότα και τα οποία έχουν οδηγήσει σε άμεσο "σπάσιμο" της απεργίας τόσο στον Πειραιά όσο και σε άλλα λιμάνια.

Σημειώνουμε ότι τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχουμε την παραδοσιακή καταστολή σε απεργίες που είναι πολυήμερες, ή έχουν βγει παράνομες και καταχρηστικές. Στην ουσία χρησιμοποιείται συστηματικά για την υπονόμευσή τους ο κοινωνικός αυτοματισμός .

Με άλλα λόγια χρησιμοποιείται συστηματικά το επιβατηγό κοινό, ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων ή ακόμη περισσότερο "αγανακτισμένοι" αγρότες - παραγωγοί (βλέπε Κρήτη).

Τα φαινόμενα προχθές στον Πειραιά ήταν ελαχιστότατα κατά την διάρκεια της απεργίας και παρά την προκλητική και αποπροσανατολιστική κυβερνητική προπαγάνδα να τα αναβαθμίσει, η γενική εικόνα ήταν έως τέλος απόλυτα ελεγχόμενη.

Κατά συνέπια η προπαγάνδα των δημοσιευμάτων αυτών απέχει έτη φωτός από την αλήθεια των πραγματικών γεγονότων, όμως χρησιμοποιείται εντέχνως για να αμαυρώσει τον χαρακτήρα της απεργίας που απετέλεσε μήνυμα απειθαρχίας, αντίστασης και πάλης του πιο μαχητικού κλάδου στον χώρο της Ναυτιλίας.

Αφήσαμε για το τέλος την επίθεση των αρθρογράφων ενάντια στις δυνάμεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και στήριξαν την απεργιακή μάχη της ΠΕΝΕΝ. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μπαίνουμε με την τοποθέτησή μας στις ιδεολογικοπολιτικές μεταξύ τους διαφορές, όμως θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι οι δυνάμεις αυτές που λοιδορούν και πετροβολούν, η ίδια η ζωή το επιβεβαιώνει μιλώντας για το λαϊκό εργατικό κίνημα, είναι από τα πιο μάχιμα αγωνιστικά τμήματα στην υπόθεση της εργατικής τάξης και η συνεισφορά τους στους αγώνες του εργατικού κινήματος ήταν και είναι τεράστια και σε κάθε περίπτωση χίλιες φορές μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφεται στους επίσημους συσχετισμούς δυνάμεων στο εσωτερικό του σ.κ...

Δεν μας προκαλεί εντύπωση η επιθετικότητα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ απέναντι σε αυτούς και σε εμάς αφού επαναλαμβανόμενα οτιδήποτε βγαίνει από τα αριστερά σε ΚΚΕ - ΠΑΜΕ επιχειρούν να το χτυπήσουν στο όνομα του τυχοδιωκτισμού - εκφυλισμού ή να το αποσιωπήσουν παντελώς....

Η υπεροψία, η αλαζονεία και η έπαρση σε όλο το μεγαλείο της από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες της εργατικής τάξης και του ταξικού ρεύματος στο σ.κ.

Ολοκληρώνοντας την απάντησή μας στα βοθρώδη δημοσιεύματα και απευθυνόμενοι όχι σε αυτά αλλά στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, τους επισημαίνουμε ότι μπροστά στο αντεργατικό κακούργημα του νόμου Χατζηδάκη το οποίο ο ίδιος ονομάζει "μέτρα προστασίας της εργασίας" εάν η δική μας συνολική γραμμή αλλά και αυτή στον νόμο Χατζηδάκη για το κίνημα είναι λάθος, το κακό για τους εργαζόμενους θα είναι πολύ μικρό. Εάν όμως λαθεύουν οι ίδιοι η ζημιά δεν θα είναι μόνο πολλαπλάσια αλλά και οδυνηρή για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Αναμένουμε η ίδια η ζωή και η πράξη να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την μία ή την άλλη πλευρά!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ.: Σε χρόνο ρεκόρ γράφτηκαν και αναρτήθηκαν πολλές εκατοντάδες δημοσιεύματα στον αστικό τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα περισσότερα από αυτά εμετικού και συκοφαντικού χαρακτήρα ενάντια στην ΠΕΝΕΝ, την ηγεσία και τον κλάδο μας.

Θεωρούμε αυτή την βρώμικη επίθεση που εκδηλώνεται λίγο πριν την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη από έναν καλοστημένο προπαγανδιστικό μηχανισμό, σαν μια ακόμη προσπάθεια να ισοπεδώσει οτιδήποτε είναι έξω και ενάντια από την γραμμή που χαράσσει το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και το πολιτικό - συνδικαλιστικό προσωπικό του.

Κατά τα λοιπά δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την γραμμή που έχουμε χαράξει για τα εργατικά και ναυτεργατικά προβλήματα και την εναντίωσή μας στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - εφοπλιστών!!!

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022 19:48