Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 25 Μαϊος 2023 06:12

Η στασιμότητα της απασχόλησης κρατά «παγωμένες» τις τριετίες

Γράφτηκε από τον

2023-05-25_091232.jpg

 

Η Κομισιόν γειώνει το κυβερνητικό αφήγημα για σημαντική μείωση της ανεργίας, με αποτέλεσμα να παραμείνει για τουλάχιστον ακόμα δύο χρόνια «παγωμένο» το επίδομα προϋπηρεσίας. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν «βλέπει» σημαντική και άμεση αποκλιμάκωση της ανεργίας στην Ελλάδα, όπως καταγράφεται στις εαρινές προβλέψεις της για τη χώρα μας.

Αντίθετα, η Κομισιόν εκτιμά πως θα υπάρξει μόνο μια αργή μείωση της ανεργίας, που θα αγγίξει το 11,8% ως το 2024. Αυτό θα συμβεί παρά τους θεωρητικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζει η ελληνική κυβέρνηση. 

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι για να ξεπαγώσουν οι τριετίες των μισθωτών στη χώρα και για να επαναλειτουργήσει το καθεστώς αυτό (δηλαδή το επίδομα προϋπηρεσίας που λάμβαναν οι μισθωτοί μέχρι το 2012), θα πρέπει να πέσει κάτω από το 10% το ποσοστό της ανεργίας μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση.

Συνεπώς, η γείωση του κυβερνητικού αφηγήματος από την Κομισιόν έχει σαν αποτέλεσμα να παραμείνουν για τουλάχιστον ακόμα δύο χρόνια παγωμένες οι τριετίες. 

Σημειώνεται επίσης ότι η εκτίμηση του Προγράμματος Σταθερότητας αναμένει μείωση της ανεργίας σε 11,8% το 2023, 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026. Αυτό σημαίνει ότι το «ξεπάγωμα» των τριετιών απομακρύνεται περαιτέρω για το 2027.

► Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες, αλλά οι ευπάθειές της φαίνεται να υποχωρούν, μεταξύ άλλων λόγω της προόδου της πολιτικής, καταγράφει επίσης η νέα έκθεση της Κομισιόν που καλεί τη χώρα μας να τερματίσει τα ισχύοντα μέτρα στήριξης της ενέργειας έως το τέλος του 2023, χρησιμοποιώντας τη σχετική εξοικονόμηση για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος.

 

Πηγή: efsyn.gr