Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 09:39

Από τα «χειροκροτήματα» στις… υποχρεωτικές απολύσεις υγειονομικών

Γράφτηκε από τον

ygeionomikoi-min-750x422.jpg

Νοσηλευτές από το ΕΣΥ και την ιδιωτική υγεία μιλούν στο Πριν για τη σημερινή κατάσταση στον κλάδο

Δημήτρης Σταμούλης

▸ Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκονται και πάλι οι υγειονομικοί, καθώς στοχοποιούνται από την κυβέρνηση μέσω της επιβολής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Το θέμα της απόλυσης μετά τον έναν μήνα αναστολής έθεσε απερίφραστα την Τετάρτη η υφυπουργός Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου, για όσους εργαζόμενους σε δομές ηλικιωμένων αρνηθούν τον εμβολιασμό, για να «τα μαζέψει» λίγο αργότερα μιλώντας για… λάθος. Αλλά το ίδιο «λάθος» επανέλαβε λίγες ώρες μετά και ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης…

Μιλώντας στο Πριν ο Σταύρος Θεολόγου, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγώνα Νοσηλευτρ(ι)ών και εργαζόμενος στον Ευαγγελισμό, τόνισε ότι η πλειοψηφία των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί, όμως ένα μικρό ποσοστό εκφράζει μια δυσπιστία και έναν προβληματισμό που είναι αποτέλεσμα της ελλιπούς ενημέρωσης, αλλά κυρίως της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας και των «ειδικών» που την στηρίζουν. «Αυτό που απαιτείται για τον κόσμο που φοβάται ή προβληματίζεται να εμβολιαστεί, είναι να πειστεί μέσω της ενημέρωσης, όχι με μεθόδους εξαγοράς –όπως επιχειρεί η κυβέρνηση με τους νέους– ή ωμού εκβιασμού με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης».

Επισήμανε, δε, ότι «υπάρχει σαφής κίνδυνος απολύσεων και χτυπήματος της μονιμότητας της εργασίας στο Δημόσιο και ευρύτερα στοχοποίησης όσων εργαζόμενων δεν συντάσσονται με τη “νομιμότητα” όπως την ορίζει η κυβέρνηση».

Η Έφη Γ., νοσηλεύτρια σε μεγάλο ιδιωτικό όμιλο υγείας, μετέφερε μια ακόμα πιο σκληρή εργασιακή πραγματικότητα από το χώρο της ιδιωτικής υγείας. «Όλο το προηγούμενο διάστημα ασκήθηκε πίεση από την εργοδοσία για εμβολιασμό των εργαζομένων, καθώς αρκετοί συνάδελφοι δεν είχαν εμβολιαστεί στο πρώτο κύμα εμβολιασμών των υγειονομικών», δήλωσε στο Πριν.

Ωστόσο, ο φόβος πιθανών… παρενεργειών στα εργασιακά τους δικαιώματα που μπορεί να έφταναν ακόμα και στην απόλυση, αύξησε σημαντικά τα ποσοστά εμβολιασμού.

Πέρα από το επίκαιρο ζήτημα της προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζόμενων της «πρώτης γραμμής», όπως είναι οι νοσηλευτές, παραμένει στο προσκήνιο και η ανάγκη για ενίσχυση της δημόσιας υγείας σε υποδομές, σε έμψυχο δυναμικό αλλά και σε δικαιώματα για τους υγειονομικούς. Η πολιτική της υποστελέχωσης και των μη διορισμών στο ΕΣΥ, έχει οδηγήσει σε εντατικοποίηση διαρκείας τους υγειονομικούς, σε φυσική και ψυχική εξάντλησή τους και το οξύμωρο είναι ότι αυτήν την περίοδο, που πολλοί από τους εργαζόμενους σχεδιάζουν τις διακοπές τους, πολλά νοσοκομεία θέτουν θέμα αναστολής αδειών!

Ο Στ. Θεολόγου σημείωσε ότι «υπάρχουν εργαζόμενοι που ακόμα δεν έχουν πάρει τις άδειες του 2020, δηλαδή εργάζονται επί ένα χρόνο χωρίς να κάνουν χρήση άδειας». Την ίδια ώρα, όμως, αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται. Για παράδειγμα, στον Ευαγγελισμό, σύμφωνα με τον Στ. Θεολόγου, από 4-5, οι εισαγωγές την Τετάρτη ανήλθαν σε 19.

Η κυβέρνηση στοχεύει ευθέως κατά της μόνιμης και σταθερής εργασίας

Κι όμως, ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η νοσηλευτική κοινότητα στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Η κατάσταση στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του ΕΣΥ, με τους εξοντωτικούς ρυθμούς και τον φόρτο εργασίας, είναι δραματική. Παράλληλα, στον ιδιωτικό τομέα, η απλήρωτη εργασία και οι χαμηλοί μισθοί είναι «μια κανονικότητα» για τους νοσηλευτές. Ακόμα και πτυχιούχοι ΑΕΙ Νοσηλευτικής αμείβονται με «ταβάνι» τα 700 ευρώ, τα κενά είναι και εκεί τεράστια, καθώς οι κλινικάρχες μεγαλώνουν τα κέρδη τους «στύβοντας» τους εργαζόμενους.

Ενώ σε πολλά τμήματα και μονάδες υγείας του ΕΣΥ, που είναι υποστελεχωμένα από νοσηλευτικό προσωπικό, οι βάρδιες καλύπτονται με υπερεργασία, εξοντωτικά κυκλικά ωράρια, με χιλιάδες παρακρατημένα ρεπό και αύξηση τελικά του μέσου όρου ηλικίας των εργαζόμενων στα διάφορα τμήματα. Είναι, δε, χαρακτηριστική η αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) στο δίκαιο και χρόνιο αίτημα των νοσηλευτών του ΕΣΥ για ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Σχολιάζοντας την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια υγεία και τη μεθόδευση της κυβέρνησης για απολύσεις, με πρόσχημα τους εμβολιασμούς, ο Στ. Θεολόγου κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει… υποχρεωτικά και αυξήσεις στους μισθούς, που είναι καθηλωμένοι από τα μνημονιακά χρόνια, να εντάξει τους υγειονομικούς στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, να καθιερώσει ένα νυχτερινό την εβδομάδα και 1:1 σχέση νοσηλευτών και ασθενών στις ΜΕΘ. Αυτές, ωστόσο, τις ανατροπές στη δημόσια υγεία είναι σαφές ότι θα τις επιβάλλουν «υποχρεωτικά» οι υγειονομικοί και το λαϊκό κίνημα με τους αγώνες τους και όχι οι εκάστοτε κυβερνώντες, που λειτουργούν ως ντίλερς των ιδιωτικών καπιταλιστικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας.

Άμεση ένταξη όλων των νοσηλευτών στα ΒΑΕ

Ο νοσηλευτικός κλάδος ήταν ανέκαθεν η «ραχοκοκαλιά» και «η ατμομηχανή» της περίθαλψης των ασθενών στην Υγεία. «Με τον συνολικό αριθμό να υπερβαίνει τις 40.000 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καταλαβαίνει κανείς τη δύναμή μας, εάν παλέψουμε συλλογικά για τα δικαιώματά μας», τονίζει η Πρωτοβουλία Αγώνα Νοσηλετρ(ι)ών.

Στα βασικά αιτήματα, οι νοσηλευτές ξεχωρίζουν:

α) Ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτή-ασθενούς, καθώς η υποστελέχωση και ο αυξημένος νοσηλευτικός φόρτος εργασίας θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών,

β) δωδεκάωρη ανάπαυση μεταξύ βαρδιών στο 24ωρο και μόνο μία νυχτερινή βάρδια την εβδομάδα, ενάντια στο εξοντωτικό κυκλικό ωράριο (απόγευμα-πρωί-νύχτα) που εξουθενώνει τον εργαζόμενο,

γ) άμεση ένταξη όλων των νοσηλευτών στα ΒΑΕ,

δ) μαζικές προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών και μονιμοποίηση όλων των επικουρικών συναδέλφων τώρα, με συμβάσεις αόριστου χρόνου, ε) γενναίες αυξήσεις στον τομέα της ιδιωτικής Υγείας, στ) συγκρότηση Ενιαίου Κλάδου όλων των νοσηλευτών ΕΣΥ στο υπουργείο Υγείας, χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα στα πτυχία.

ΠΗΓΗ; prin.gr