Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 09:04

Πανωλεθρία της κυβέρνησης στα υπηρεσιακά συμβούλια, από 5%-10% η συμμετοχή

Γράφτηκε από τον

kerameos-2.jpg

Λίτσα Φρυδά

▸Σε πανωλεθρία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της κυβέρνησης κατέληξαν οι χθεσινές εκλογές-παρωδία για την εκλογή αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, αφού ο κλάδος των εκπαιδευτικών τις ακύρωσε στην πράξη, απέχοντας καθολικά παρά το γεγονός ότι η υπουργός επιστράτευσε κάθε μέσο, παρεμβαίνοντας σε όλα τα στάδια με αλλεπάλληλες μεθοδεύσεις, ώστε οι εκλογές αυτές να πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονική ψηφοφορία, πάση θυσία.

Από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών έως και την ημέρα της ψηφοφορίας, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, αφού άλλαξε πραξικοπηματικά τον τρόπο της εκλογικής διαδικασίας από δια ζώσης σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, αφού ανάρτησε με το «έτσι θέλω» τους πίνακες των υποψηφίων, παρότι όλοι οι υποψήφιοι όλων των παρατάξεων είχαν αποσύρει τις υποψηφιότητές τους!

Καταλυτικό ρόλο για τη σπουδαία αυτή νίκη έπαιξε η μεγάλη μάχη που έδωσαν με συνέπεια και αποφασιστικότητα οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις

Το υπουργείο Παιδείας χρησιμοποίησε όλο τον διοικητικό μηχανισμό ασκώντας πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, έχοντας συμμάχους τους ελάχιστους «ανεξάρτητους» υποψηφίους βαστάζους της πολιτικής της που εξαργυρώνουν γραμμάτια, και αφού συνέχισε να βομβαρδίζει έως την ύστατη στιγμή τα μέιλ των εκπαιδευτικών με μηνύματα υπενθύμισης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κατόρθωσε να καταγράψει μονοψήφιο ποσοστό συμμετοχής, όταν στις προηγούμενες εκλογές του 2018 το ποσοστό των ψηφισάντων έφτανε στο 80% (116.000 εκπαιδευτικοί).

Καταλυτικό ρόλο για τη σπουδαία αυτή νίκη έπαιξε η μεγάλη μάχη που έδωσαν με συνέπεια και αποφασιστικότητα οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις, πείθοντας και τις άλλες παρατάξεις να σηκώσουν με συλλογικούς όρους το γάντι στις διαρκείς προκλήσεις της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και συσπειρώνοντας πάνω σε αυτή τη γραμμή τον κλάδο. Στην αλαζονεία και την άκρως αντιδημοκρατική τακτική της υπουργού, που ένα μήνα πριν δήλωνε πως «η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα γίνει και τότε θα μετρήσουμε ποιοι θα πάνε με την ΟΛΜΕ και ποιοι με το Υπουργείο», ηχηρή απάντηση έδωσε σύσσωμος ο κλάδος των εκπαιδευτικών εκφράζοντας την αγανάκτηση και την αποδοκιμασία του στον αυταρχισμό της, με τα εντυπωσιακά ποσοστά αποχής που έφτασαν πάνω από 95% στην Α/βάθμια Εκπαίδευση και πάνω από 90% στην Β/βάθμια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξαν το 98%.

Έτσι, η συντριπτική αποχή από την τηλε-κάλπη αποτελεί όχι απλά αποδοκιμασία της πολιτικής του ΥΠΑΙΘ και της υπουργού Παιδείας, αλλά συντριπτική πολιτική ήττα για την κυβέρνηση της ΝΔ συνολικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που επιστρατεύθηκε προσωπικά, αφού ήθελαν οι εκλογές αυτές να είναι μια πρόβα τζενεράλε για την επιβολή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και στις εκλογές των σωματείων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με στόχο τον έλεγχο, την χειραγώγηση και τη φίμωσή τους.

Μόνο θυμηδία προκαλεί η ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ που κάνοντας το άσπρο μαύρο μιλά για επιτυχή ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαδικασίας εκλογών και για «μεγάλη τομή στο χώρο της εκπαίδευσης και της ψηφιακής διακυβέρνησης», συγχαίροντας τους 13.168 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας που ψήφισαν ηλεκτρονικά στις εκλογές (σε σύνολο 170.000 εκπαιδευτικών), δίνοντας έμπνευση για χιούμορ.

Ενδεικτικά η αποχή σε ορισμένους νομούς για τα ΠΥΣΔΕ/ΚΥΣΔΕ:

Πρωτοβάθμια: Α΄ Αθήνας 98,7%, Αν. Αττικής 95,5%, Αν. Θεσσαλονίκης 92,7%, Αργολίδας 98,5%, Β΄ Αθήνας 93,3%, Δ΄ Αθήνας 97,1%, Δυτ. Θεσσαλονίκης 90,1%, Ηρακλείου 97,3%, Κοζάνης 95%, Λάρισας 94,6%, Μεσσηνίας 97,3%, Πειραιά 98,5%, Πρέβεζας 98,5%, Ροδόπης 98,9%, Χανίων 98,4%

Δευτεροβάθμια: Α’ Αθήνας: 91,3%, Ανατ. Αττικής 95,2%, Αχαΐας 96,4%, Βοιωτίας 95,6%, Γ’ Αθήνας 94,4%, Δ’ Αθήνας 93,6%, Ημαθίας 72,1%, Ηρακλείου 94,6%, Θεσπρωτίας 95,8%, Καρδίτσας 95,4%, Κέρκυρας 94,1%, Κοζάνης 92,7%, Σερρών 98,5%, Τρικάλων 95,2%, Φθιώτιδας 94,6%, Χαλκιδικής 92,5%, Χανίων 95,5%

πηγη: prin.gr