Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014 08:59

Μεταξύ σκληρών μέτρων και παράτασης του Μνημονίου η κυβέρνηση

Γράφτηκε από τον

Μεταξύ σκληρών μέτρων και παράτασης του Μνημονίου η κυβέρνησηΗ ώρα της αλήθειας -και των σκληρών μέτρων- πλησιάζει για την κυβέρνηση, αφού χθες, κατά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του κυβερνητικού κλιμακίου με την τρόικα στο Παρίσι, διαπιστώθηκε και διάζώσης πια ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους, εκτός από ήσσονος σημασίας μικρολεπτομέρειες. Μάλιστα, την κυβερνητική υποχώρηση επιταχύνει, παρά την εμπλοκή που παραμένει σε ορισμένα θέματα της συζήτησης, η νέα απειλή των δανειστών προς το Μέγαρο Μαξίμου: ότι, δηλαδή, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση και υπάρξει αδιέξοδο με την τρόικα, οι πιστωτές θα αποφασίσουν παράταση του υπάρχοντος Μνημονίου.

Ένα τέτοιο σενάριο, όπως συνομολογούν όλοι στη δικομματική, δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμο από τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο και θα σημάνει οπωσδήποτε τη διεξαγωγή εκλογών. Αυτό διότι το Μαξίμου έχει δομήσει τη στρατηγική του για την προεδρική εκλογή στη ρητορική περί "εξόδου από το Μνημόνιο" και ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος θα ήταν ικανή να τινάξει την κυβέρνηση στον αέρα. Μόλις πριν τρεις ημέρες, η κυβέρνηση επισήμως χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή ως "προϋπολογισμό ανάπτυξης και εξόδου από το Μνημόνιο" και, αν της επιβληθεί η παράταση -έστω ολιγόμηνη- του προγράμματος, τότε ακόμη και η ψήφιση του προϋπολογισμού -πολλώ δε μάλλον η εύρεση του μπλοκ των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- θα είναι αμφίβολη έως απίθανη.

 

Υποχωρήσεις βήμα-βήμα

Ώς αργά χθες το βράδυ, κυβερνητικές πηγές με πλήρη γνώση των διαμειφθέντων κατά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης με τους "τροϊκανούς" στο Παρίσι υποστήριζαν ότι η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας είναι ακόμη μεγάλη. Εξάλλου, κατά πληροφορίες, οι "τροϊκανοί" επέμεναν σε όλα τα θέματα, ζητώντας μειώσεις συντάξεων και πιο "σφιχτά" εισοδηματικά κριτήρια στη χορήγηση του ΕΚΑΣ, αλλά και εντοπίζοντας δημοσιονομικό κενό περί τα 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αμφισβητούσαν την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς, η οποία στηρίζεται στην προσδοκία ανάπτυξης της οικονομίας το 2015, βάσει της οποίας, κατά τους "διαπραγματευτές" της ελληνικής κυβέρνησης, θα βελτιωθεί έως και η εισπραξιμότητα των φόρων.

Πάντως, το γεγονός ότι από την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων δεν βγήκε λευκός καπνός από τη Βίλα Σάιντ στο Παρίσι παραδέχθηκαν, ουσιαστικά, χθες το βράδυ και ανώτατες κυβερνητικές πηγές, που μετείχαν στη συζήτηση με την τρόικα. "Η συζήτηση προχωρά αναλυτικά και διεξοδικά σε όλα τα δημοσιονομικά ζητήματα, ιδιαίτερα στις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς", τόνιζαν οι εν λόγω πηγές.

 

"Στόχος να κλείσουμε"

Παράλληλα, την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές δεν έκρυψε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στη διαπραγμάτευση. "Κάναμε πρόοδο. Στόχος είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση", επισήμανε, για να προσθέσει: "Ελπίζουμε ότι θα γεφυρώσουμε τις διαφορές σε μια σειρά θεμάτων. Το βασικό θέμα είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να αναπτύσσεται με δημοσιονομική πειθαρχία και επιπλέον διαρθρωτικές αλλαγές». Μ' άλλα λόγια, δημοσίως ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα "θα συνεχίσει" με πειθαρχία και "διαρθρωτικές αλλαγές", αφού, ακόμη κι αν η κυβέρνηση πετύχει να αποφύγει την "παράταση" του παρόντος Μνημονίου, είναι σαφές για όλους στο Μαξίμου ότι και το νέο πλαίσιο επιτήρησης θα είναι το ίδιο σκληρό και ασφυκτικό με το υπάρχον. Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσιονομικό κενό, που κυμαίνεται μεταξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ για τους "τροϊκανούς", προανήγγειλε ότι "αυτό θα κλείσει".

 

Οι "καυτές" απαιτήσεις

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, οι δανειστές απαιτούν πολλά και δυσάρεστα μέτρα που δεν είναι διαχειρίσιμα για την ελληνική κυβέρνηση - και, πάντως, πόρρω απέχουν από το αφήγημα του "successstory" και από τον στόχο δημιουργίας θετικών ειδήσεων για την προεδρική εκλογή. Σε μεγάλο αγκάθι των συζητήσεων αναδεικνύεται το ασφαλιστικό, αφού χθες, οι Βρυξέλλες, με διαρροή κοινοτικού αξιωματούχου, παραδέχθηκαν ότι ζητούνται αλλαγές που θα οδηγήσουν σε μειώσεις συντάξεων. "Ζητούνται αλλαγές στο σύστημα, όχι μείωση συντάξεων", τόνιζε η εν λόγω πηγή, ενώ επιβεβαίωνε ότι η τρόικα ζητεί αλλαγές και σε ό,τι αφορά την προστασία των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς.

Ωστόσο, πέραν των συγκεκριμένων μέτρων, η βασικότερη "απειλή" για την ελληνική κυβέρνηση είναι οι επίμονες νύξεις που έκαναν χθες οι "τροϊκανοί", σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, περί "μεταβατικού σταδίου πριν την έξοδο στις αγορές". Μ' άλλα λόγια, οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειξαν ότι θα προτιμούσαν να παραταθεί για κάποιους μήνες το Μνημόνιο ως "μεταβατική λύση" και, με δεδομένη αυτή τη διάθεσή τους, στελέχη του Μαξίμου διερωτώνται πώς ακριβώς θα δείξουν "καλή θέληση" για συμφωνία, αφού δεν θέλουν να... τελειώσει το Μνημόνιο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΠΗΓΗ: avgi.gr