Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2023 08:07

Στρατηγός Φλώρος: Για ένα σπίτι στου Παπάγου «με €600.000 “μαύρα”»

Γράφτηκε από τον

D8_PL26_F1-1024x899.jpg

Το ακίνητο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμα που αγόρασε ο γαμπρός του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ως μακέτα. Το Documento βρήκε τη συγκεκριμένη φωτογραφία, στην οποία αποτυπώνεται καθαρά το διαμέρισμα του τέταρτου ορόφου μαζί με τη σοφίτα και τη βεράντα, στην ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας

Μάριος Αραβαντινός

Το Documento εντόπισε ακίνητο που αγόρασε ο γαμπρός του στρατηγού Φλώρου με ποσό κάτω από την αντικειμενική αξία του

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σήμερα το Documento αναφορικά με το ενημερωτικό δελτίο της ΕΥΠ, η οποία παρακολουθούσε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, το σπίτι που αγοράστηκε το 2021 στην περιοχή του Παπάγου φαίνεται ότι κοστίζει 1,2 εκατ. ευρώ. Αυτή, σύμφωνα με τις περιγραφές των μυστικών υπηρεσιών, είναι η εμπορική αξία του ακινήτου. Κατά το ίδιο πληροφοριακό δελτίο ωστόσο φαίνεται πως για την αγορά του πολυτελούς ακινήτου σε μια από τις πιο ακριβές γειτονιές της Αττικής δόθηκαν 600.000 ευρώ κάτω από το τραπέζι. Ηταν δηλαδή «μαύρα», λέξη την οποία χρησιμοποιεί και η ΕΥΠ.

Οπως είναι φυσικό, το Documento διερεύνησε αν όσα περιγράφονται στις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών έχουν βάση. Αν και η ΕΥΠ δεν παρέχει πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία του ακινήτου, από την έρευνα προέκυψε ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μόνο ένα ακίνητο το οποίο σχετίζεται με την οικογένεια του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Σε αντίθεση ωστόσο με όσα καταγράφονται στο ενημερωτικό δελτίο, το ακίνητο δεν ανήκει στον ίδιο αλλά στον γαμπρό του, δηλαδή στον σύζυγο της μιας από τις δύο κόρες του, ο οποίος φέρει τα αρχικά Θ.Μ.

Το συγκεκριμένο ακίνητο, σύμφωνα με στοιχεία των οποίων έχει λάβει γνώση το Documento, είναι νεόδμητο. Πρόκειται συγκεκριμένα για μεζονέτα τέταρτου ορόφου (ρετιρέ) με σοφίτα σε νεόδμητη πολυκατοικία η οποία χτίστηκε το 2021. Το διαμέρισμα φαίνεται πως κόστισε στον αγοραστή, δηλαδή τον γαμπρό του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, 400.000 ευρώ. Το εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με τα σχετικά συμβόλαια, αυτό το ποσό είναι χαμηλότερο ακόμη και από την αντικειμενική αξία του, η οποία προσδιορίζεται στα συμβόλαια στις 506.846,92 ευρώ. Αν όπως περιγράφεται στην έκθεση παρακολούθησης του κατά την ΕΥΠ στόχου 519c, δηλαδή του Κων. Φλώρου, η πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου προσεγγίζει ή ενδεχομένως και ξεπερνά το 1,2 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα χρήματα με ποιον τρόπο καταβλήθηκαν;

Από τα συμβόλαια αγοραπωλησίας του ακινήτου προκύπτουν τα εξής συγκεκριμένα στοιχεία: πρόκειται για διαμέρισμα τέταρτου ορόφου επιφάνειας 131,44 τ.μ. με σοφίτα επιφάνειας 52,92 τ.μ. Δηλαδή η συνολική επιφάνεια του διαμερίσματος μαζί με τη σοφίτα ανέρχεται σε 184,36 τ.μ., ενώ παραπλεύρως της σοφίτας υπάρχει ακάλυπτο τμήμα δώματος επιφάνειας 24,50 τ.μ. Παράλληλα με το διαμέρισμα, από τον γαμπρό του στρατηγού Φλώρου έχουν αγοραστεί αποθήκη 8,42 τ.μ. και δύο θέσεις στάθμευσης επιφάνειας 27,75 τ.μ. και 10,57 τ.μ. αντίστοιχα.
Κάθε τμήμα του εν λόγω ακινήτου έχει αγοραστεί σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας του. Ετσι προκύπτει ότι για την αγορά του συνόλου των χώρων που αγοράστηκαν πληρώθηκαν ακριβώς 400.000 ευρώ, ενώ ο αγοραστής φαίνεται να έχει απαλλαγεί και από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτου, αφού το διαμέρισμα αποτελεί την πρώτη κατοικία του.

Τι περιγράφει το συμβόλαιο αγοραπωλησίας

Τα στοιχεία τα οποία είναι σε γνώση του Documento είναι σαφή: οι πωλητές, δηλαδή στην πραγματικότητα η εταιρεία που κατασκεύασε την πολυκατοικία, πώλησαν και παρέδωσαν την πλήρη κυριότητα στον γαμπρό του αρχηγού ΓΕΕΘΑ αντί τιμήματος το οποίο συμφωνήθηκε απευθείας μεταξύ της εργολήπτριας εταιρείας και του αγοραστή και ανέρχεται σε 400.000 ευρώ. Το ποσό αναλύεται ως εξής: 2.000 ευρώ πληρώθηκαν για την αποθήκη, 12.400 ευρώ για τα δύο γκαράζ και 385.600 ευρώ για το διαμέρισμα τέταρτου ορόφου με σοφίτα και ακάλυπτο τμήμα δώματος.

Από το συνολικό τίμημα των 400.000 ευρώ η εταιρεία εμφανίζεται να έλαβε 20.000 ευρώ μέσω τραπεζικής συναλλαγής, ενώ το υπόλοιπο των 380.000 ευρώ συμφωνήθηκε να καταβληθεί αφού το διαμέρισμα παραδοθεί στον νέο ιδιοκτήτη του έτοιμο προς χρήση. Αυτό φαίνεται πως συνέβη νωρίτερα από τις 31 Οκτωβρίου 2021, δεδομένου ότι η συμφωνία περιλάμβανε ως όρο την παράδοση του ακινήτου το αργότερο μέχρι εκείνη την ημέρα.

Η υποθήκη και το δάνειο από την Εθνική

Για την αγορά της πολυτελούς μεζονέτας στην ομολογουμένως ακριβή περιοχή του Παπάγου ο γαμπρός του αρχηγού ΓΕΕΘΑ εμφανίζεται να έχει λάβει δάνειο από την Εθνική Τράπεζα. Το ύψος του δανείου είναι της τάξης των 380.000 ευρώ και η περίοδος αποπληρωμής είναι τριακονταετής. Προκύπτει δηλαδή ότι το διαμέρισμα αγοράστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου με τραπεζικό δανεισμό, για τη χορήγηση του οποίου μπήκε σε υποθήκη για ποσό 456.000 ευρώ το ίδιο ακίνητο που θα αγοραζόταν με το δάνειο.

Εμπορικές αξίες στην περιοχή του Παπάγου

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας το Documento επικοινώνησε με μεσίτες προκειμένου να ενημερωθεί τόσο για τις αντικειμενικές όσο και για τις εμπορικές αξίες στη συγκεκριμένη περιοχή. Προκειμένου τα στοιχεία του ρεπορτάζ να είναι κατά το δυνατόν πιο ακριβή δώσαμε στους επαγγελματίες συγκεκριμένες πληροφορίες για το εν λόγω διαμέρισμα και τους υπόλοιπους χώρους που αγοράστηκαν. Σύμφωνα με όσα πληροφόρησαν την εφημερίδα οι ειδικοί της αγοράς, η τιμή ζώνης στην περιοχή ανέρχεται σε 2.200 ευρώ το τ.μ. Δηλαδή η αντικειμενική αξίας του συγκεκριμένου διαμερίσματος, μαζί φυσικά με την αποθήκη και τις θέσεις στάθμευσης, ανέρχεται σε περίπου 470.000 ευρώ. Πρόκειται στην πραγματικότητα για συντηρητική εκτίμηση, αφού το συμβόλαιο αγοραπωλησίας προσδιορίζει την αντικειμενική αξία του ακινήτου σε πάνω από μισό εκατομμύριο.

Πάντως, κατά την εκτίμηση των ειδικών η εμπορική αξία του ακινήτου θα πρέπει να ανέρχεται σε περίπου 800.000 ευρώ, ποσό μικρότερο από το 1,2 εκατ. ευρώ για το οποίο κάνει λόγο στα ενημερωτικά δελτία της η ΕΥΠ, αλλά οπωσδήποτε μεγαλύτερο από τα χρήματα που δόθηκαν για την αγορά του σπιτιού. Εξάλλου, μια πρόχειρη αναζήτηση του Documento σε γνωστές ιστοσελίδες πώλησης ακινήτων κατέδειξε ότι πράγματι οι εμπορικές αξίες στην περιοχή προσεγγίζουν και συχνά ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, μεζονέτα 170 τ.μ., η κατασκευή της οποίας πρόκειται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάρτιο και βρίσκεται στην περιοχή του Παπάγου, πωλείται αντί 1,1 εκατ. ευρώ, με την τιμή του τετραγωνικού να ξεπερνά τις 6.400 ευρώ. Στην ίδια περιοχή μεζονέτα τρίτου ορόφου 207 τ.μ. πωλείται αντί 1,15 εκατ. ευρώ, με την τιμή του τετραγωνικού στην προκειμένη περίπτωση να ξεπερνά τις 5.500 ευρώ. Τέλος, μεζονέτα τέταρτου ορόφου και συνολικού εμβαδού 200 τ.μ., επίσης στην περιοχή του Παπάγου, πωλείται αντί 1 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία και η δικηγόρος των offshore

Οπως αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας βάσει του οποίου ο γαμπρός του Κων. Φλώρου αγόρασε το επίμαχο διαμέρισμα στην περιοχή του Παπάγου, εργολήπτρια εταιρεία ήταν η MPS Archicat Residential Developments Private Company. Η συγκεκριμένη εταιρεία που κατασκεύασε το επίμαχο ακίνητο δραστηριοποιείται στον τομέα της κατασκευής και ανάπτυξης ακινήτων, δύναται, όπως αναφέρει το καταστατικό της, να προχωρήσει στην «εκτέλεση οποιουδήποτε τεχνικού έργου δημοσίου ή ιδιωτικού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό» και ιδρύθηκε στις 25 Απριλίου 2017. Ως ιδρυτές της MPS Archicat Residential Developments Private Company εμφανίζονται –βάσει πάντα όσων αναφέρει το καταστατικό της εταιρείας– τα φυσικά πρόσωπα Ν.Σ. και Π.Π. αλλά και η εταιρεία ΑΓΜ Τεχνική ΑΕ.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ορίστηκε στο ποσό των 550.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 360.000 καταβλήθηκαν από την ΑΓΜ Τεχνική ΑΕ, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε ΜΕΤΕΚΑ Κατασκευές ΑΕ. Στις 7 Φεβρουαρίου 2018 η ΜΕΤΕΚΑ Κατασκευές ΑΕ μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία MPS Archicat Developments Private Company προς την κυπριακή εταιρεία TEMKABLUE Development Ltd.
Η τελευταία ιδρύθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2016. Ως ένας εκ των δύο διευθυντών της εταιρείας εμφανίζεται να είναι το φυσικό πρόσωπο με αρχικά Α.Π., ο οποίος είναι παράλληλα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MPS Archicat Residential Developments Private Company. Ως διευθύντρια της κυπριακής εταιρείας εμφανίζεται και η Κύπρια δικηγόρος Aντρη Αθανασίου.

Βάσει όσων αναγράφονται στην ιστοσελίδα επιχειρηματικών καταγραφών opencorporates.com, η Αντρη Αθανασίου εμφανίζεται να έχει επιχειρηματικές συμμετοχές σε 649 εταιρείες. Πρόκειται ομολογουμένως για δυσθεώρητο νούμερο, το οποίο πάντως εξηγείται λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας της κ. Αθανασίου. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, αφού σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Δικτύου Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων (ICIJ), η Αντρη Αθανασίου εμφανίζεται να συμμετέχει σε περίπου 50 offshore εταιρείες οι οποίες έχουν αποκαλυφθεί μέσω των Panama Papers. Πρόκειται επίσης για μια επιχειρηματική δραστηριότητα που εντυπωσιάζει, αλλά αιτιολογείται και σε αυτή την περίπτωση από το επάγγελμα της κ. Αθανασίου, καθώς είθισται στο ΔΣ offshore εταιρειών να συμμετέχουν δικηγόροι και δικηγορικά γραφεία.

Το Documento επιχείρησε να επικοινωνήσει με τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, δηλαδή με την κατασκευαστική εταιρεία ΜΕΤΕΚΑ, με τον γαμπρό του Κων. Φλώρου και βέβαια με τον ίδιο των αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ουδείς εκ των τριών, ούτε εκπρόσωπος της ΜΕΤΕΚΑ ούτε ο αγοραστής του ακινήτου στου Παπάγου ούτε ο στρατηγός Κων. Φλώρος, δέχτηκε να μας απαντήσει.

ΠΗΓΗ: documentonews.gr