Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 06:00

Ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα: Σενάρια, προκλήσεις και αντιδράσεις

Γράφτηκε από τον

erdgoan-tagip-tourkia.jpg

Το μεσημέρι της Δευτέρας ξεκινά η περιοδεία του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα, σε μια επίσκεψη που έχει δυναμιτίσει το κλίμα και έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του επόμενου διημέρου, αναφέροντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα φτάσει στο αεροδρόμιο της Τύμπου (Ercan) λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η yeniduzen, θα μεταβεί στην αποκαλούμενη Βουλή του ψευδοκράτους, απ’ όπου λέγεται ότι θα ανακοινώσει «'καλά νέα για την Βόρεια Κύπρο'». Μάλιστα η συνεδρίαση της λεγόμενης Βουλής θα πραγματοποιηθεί ειδικά λόγω της παρουσίας Ερντογάν στα κατεχόμενα.

Η Κibris postasi αναφέρει ότι αμέσως μετά, στις 17:30, θα βρεθεί στο λεγόμενο Προεδρικό του ψευδοκράτους για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και φορείς των Τουρκοκυπρίων.

Στις 19.30 το απόγευμα, η τουρκική αντιπροσωπεία αναμένεται να βρίσκεται στο στάδιο Ατατούρκ της κατεχόμενης Λευκωσίας για ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ διάσημων προσωπικοτήτων της σοουμπιζ και πολιτικών, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλειμάν Σοϋλού.  

Σε ό,τι αφορά την Τρίτη, 20 Ιουλίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει προσευχή στο τζαμί Hala Sultan, τελετή στο μνημείο του Ατατούρκ, καθώς και παρέλαση η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσούκ, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 13.30 το μεσημέρι της Τρίτης, o Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις από το ξενοδοχείο Concorde.  

Τα πέντε σενάρια για τα «καλά νέα»

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι θα ανακοινώσει «καλά νέα» από τα Κατεχόμενα έχει προκαλέσει πολλή τροφή για σκέψη, με τα ΜΜΕ της τουρκοκυπριακής πλευράς να παρουσιάζουν πέντε πιθανά σενάρια:

  • Το πρώτο σχετίζεται με την πιθανότητα έναρξης διπλωματικών σχέσεων του ψευδοκράτους με το Αζερμπαϊτζάν, κάτι που θα σημάνει αναγνώριση από την ευρωπαϊκή χώρα και θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Δεν αποκλείεται βήματα αναγνώρισης να κάνουν και άλλα κράτη με στενές σχέσεις με την Άγκυρα, όπως το Κιργιστάν και το Καζακστάν.
  • Το δεύτερο σενάριο, που θεωρείται και το πιο πιθανό, είναι το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου (Βαρώσια), αδιαφορώντας για τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε.
  • Το τρίτο σενάριο κάνει λόγο για αποστολή τουρκικών αεροσκαφών και drones στην αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο.
  • Το τέταρτο σχετίζεται με την ανακοίνωση δημιουργίας ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο
  • Το πέμπτο σενάριο θέλει τον Τούρκο πρόεδρο να ανακοινώνει νέα ευρήματα για τον φυσικό πλούτο της περιοχής, σε συνέχεια των περσινών τουρκικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή.

Διπλωματία, αντιδράσεις και στο βάθος... βέτο

Στη σκιά της επίσκεψης Ερντογάν έχει στηθεί ένα διεθνές διπλωματικό γαϊτανάκι, με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να αποδοκιμάζουν, προς το παρόν χλιαρά και τη Λευκωσία να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η απάντηση σε νέες προκλήσεις θα είναι αντίστοιχη των εξαγγελιών Ερντογάν.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε και σήμερα εκ νέου προς την Άγκυρα ότι δεν υπάρχει η λύση των δύο κρατών. «Η λύση του Κυπριακού είναι η ενοποίηση της Νήσου. Όλα τα άλλα δεν συνιστούν λύση. Είναι αντίθετα στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν είμαι εγώ, ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος, είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ιδέα μιας “λύσης δύο κρατών”».

Ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στην Κύπρο την Τετάρτη, μετά την επίσκεψη Ερντογάν, για περαιτέρω συντονισμό των κοινών ενεργειών με τη Λευκωσία.

Η κυπριακή κυβέρνηση, πάντως, αναμένεται να ζητήσει άμεση συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε. για να συζητηθούν κυρώσεις και σε περίπτωση που υπάρξουν εκ νέου αντιρρήσεις από τη Γερμανία και άλλες χώρες, δεν αποκλείεται να παίξει το χαρτί του βέτο στη θετική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία.

Όλα αυτά εξελίσσονται σε μια περίοδο που η Άγκυρα σηκώνει τους τόνους, καθώς και σήμερα, όμως μεταδίδουν κυπριακά μέσα, υπήρξαν παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου, ενώ πριν δύο ημέρες τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ σε σκάφος του Λιμενικού.

πηγη: efsyn.gr