
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 7,7% ο πληθωρισμός των τροφίμων
Κοντά στον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2% βρίσκεται ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat για τον Νοέμβριο. Έπεσε στο 2,4%, έναντι 2,9% τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ψηλά εξακολουθεί να κινείται ο πληθωρισμός τροφίμων και ποτών, που στο σύνολο της ευρωζώνης σε ετήσια βάση τρέχει με 7,1%.
Το ποσοστό 2,4% του Νοεμβρίου είναι το χαμηλότερο σε περισσότερα από δύο χρόνια (10,9% τον Οκτώβριο του 2022), καθώς η πτώση του ενεργειακού κόστους έχει μειώσει την κρίση κόστους ζωής, με το βασικό πλέον πρόβλημα για την ανάπτυξη της οικονομίας να είναι τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, που πλήττουν τόσο τις επιχειρήσεις, που θέλουν να επενδύσουν, αλλά και όσους πολίτες έχουν στεγαστικά δάνεια.
Σημαντική εξέλιξη είναι η πτώση των τιμών ενέργειας, που υποχωρούν 11,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια για δεύτερη συνεχή φορά στην επόμενη συνεδρίασή της στις 14 Δεκεμβρίου.
Στον γενικό πληθωρισμό στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται η πτωτική τάση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τον Νοέμβριο ήταν 3%, από 3,8% τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τροφίμων επιμένει, καθώς διαμορφώθηκε στο 7,7% σε ετήσια βάση.
Πηγή:.efsyn.gr