Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 11:25

Εξανεμίζεται το αποθεματικό 3 δισ.

Γράφτηκε από τον

ypoik.jpg

  • A-
  • A+
Τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τη στήριξη της οικονομίας θα χρειαστούν νέες ενέσεις ρευστότητας, αφού 2,2 δισ. θα απορροφήσουν ο 5ος και 6ος γύρος επιστρεπτέας ενώ τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν σε αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και στο κούρεμα των ενοικίων.

Ισχυρές πιέσεις με το «καλημέρα» δέχεται το έκτακτο αποθεματικό του προϋπολογισμού που χρηματοδοτεί τα μέτρα στήριξης στην οικονομία, αφού από τον ίδιο λογαριασμό θα βγουν και τα λεφτά για τους επόμενους δύο κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής (5 και 6), που θα φτάσουν συνολικά τα 2,2 δισ. ευρώ. Με δεδομένο όμως ότι ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει 3 δισ. ευρώ αποθεματικό δαπανών για το σύνολο του έτους, το ενδεχόμενο αξιώσεων για πρόσθετα κονδύλια είναι πολύ ισχυρό όσο η καραντίνα στην οικονομία θα συνεχίζεται.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή νέων ενέσεων ρευστότητας στην αγορά, η οποία κατάφερε να πάρει κάποιες μικρές ανάσες με το σύστημα του click away για να έρθει μετά τις γιορτές να προσγειωθεί στη σκληρή πραγματικότητα της πανδημίας. Το εναρκτήριο λάκτισμα των μέτρων θα δώσει η υπουργική απόφαση για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που θα είναι στοχευμένη και θα «δωρίζει» στους δικαιούχους το 50% των κρατικών δανείων.

Τα κρατικά δάνεια

Η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες ώστε την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα «My Business Support» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Η διαδικασία χορήγησης των κρατικών δανείων δεν θα είναι αυτόματη, όπως στον 4ο κύκλο όπου λίγα 24ωρα μετά την υποβολή της αίτησης πιστώνονταν στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου τα χρήματα της επιστρεπτέας. Στην 5η επιστρεπτέα οι ενδιαφερόμενοι πρώτα θα υποβάλουν την αίτηση και μετά θα καθοριστεί το ύψος του ποσού που θα δοθεί.

Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης που φέρνει αντίστοιχη αιμορραγία εσόδων στο αποθεματικό των δαπανών, εφόσον υπάρξει ανάγκη χρονικής επιμήκυνσης της καραντίνας, προβλέπει ακόμη: συνέχιση της καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή, με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού από το κράτος, μείωση ενοικίου, παράταση του μηχανισμού «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και ενεργοποίηση όλων των εργαλείων για την παροχή φτηνής ρευστότητας στην αγορά με μοχλό τα ευρωπαϊκά εγγυοδοτικά ταμεία.

Μόνο τα μέτρα των αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια, όπου για τον μήνα Ιανουάριο δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής μισθώματος από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, φτάνουν για να ανεβάσουν τον λογαριασμό του Δημοσίου κατά 400 εκατ. ευρώ.

Το κόστος για τον προϋπολογισμό αυξάνεται και από το γεγονός ότι στο πακέτο των αποζημιώσεων για τα ενοίκια εντάσσονται και οι εταιρείες που εκμισθώνουν ακίνητα. Πρόκειται για περίπου 1.400 νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν υποχρεωτικά «κουρεμένα» ενοίκια και θα αποζημιωθούν από το κράτος, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης. Για τον Ιανουάριο που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια η κρατική αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του αρχικού μισθώματος. Δηλαδή για ενοίκιο 3.000 ευρώ θα λάβουν από το κράτος 1.800 ευρώ.

πηγη: efsyn.gr