Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 09:03

Αντέχουμε άλλες απώλειες;

Γράφτηκε από τον

49-australia-foties.jpg

Πυκνός καπνός καλύπτει τη νοτιοανατολική Αυστραλία (1-1-20) κατά μήκος των συνόρων της Βικτόρια και της Νέας Νότιας Ουαλίας (φωτογραφία από δορυφόρο της ΝΑSA)

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε η Γκλάντις Μπερετζικλιάν, πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αυστραλία. Είναι όμως αχαρτογράφητα νερά μόνο για την Αυστραλία ή για ολόκληρο τον κόσμο; Οι πυρκαγιές που μαίνονται θεωρούνται αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής από τους επιστήμονες ή -αν θέλουμε να είμαστε πιο μετριοπαθείς, όχι αρνητές της πραγματικότητας- ότι τουλάχιστον συμβάλλει τα μέγιστα. Και ως γνωστόν και ομολογηθέν, η κλιματική κρίση είναι ανθρώπινο... επίτευγμα!

Μήπως λοιπόν να δούμε την τραγική πραγματικότητα της Αυστραλίας σαν ένα καμπανάκι εγρήγορσης προς αλλαγή πορείας που θα βασίζεται στον σεβασμό της φύσης;


Φωτιές κατακαίνε μήνες την Αυστραλία και, σύμφωνα με τις δηλώσεις των Αρχών της, μάλλον θα συνεχίσουν και τους επόμενους μήνες. Τι συνέπειες θα υπάρξουν τώρα και στο μέλλον, όχι μόνο για τους κατοίκους, την άγρια ζωή, τη βιοποικιλότητα, τη χλωρίδα, τον αέρα, τα νερά της Αυστραλίας αλλά και για όλο τον κόσμο;

Ολες οι έρευνες που έχουν εκπονηθεί για την κατάσταση του πλανήτη από τους διάφορους επιστημονικούς φορείς ανά τον κόσμο και μεμονωμένους επιστήμονες αμφιβάλλω αν έχουν λάβει υπόψη στις εκτιμήσεις τους και τα αποτελέσματα -δηλαδή τις τραγικές απώλειες βιοποικιλότητας, την απώλεια εκατομμυρίων εκταρίων δασικής γης και των οικοσυστημικών τους υπηρεσιών, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος εν γένει- ακραίων φαινομένων όπως είναι και οι φωτιές, που τις συνδέουν άλλωστε άμεσα με την κλιματική κρίση που βιώνει ο πλανήτης.

Οι φωτιές στην Αυστραλία μέχρι στιγμής έχουν απορφανίσει πάνω από 10.3 εκατομμύρια εκτάρια γης (ίση με το μέγεθος της Ν. Κορέας).

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η καταστροφική φωτιά στην Καλιφόρνια το 2018 άφησε πίσω της 740.000 εκτάρια καμένης γης.

Αν και ακόμα δεν μπορεί να υπάρξει σαφής εικόνα της απώλειας πληθυσμών της άγριας ζωής, εκτιμάται ότι 500 εκατομμύρια ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου του 30% των πληθυσμών κοάλα στον κυριότερο οικότοπό τους.

Πώς θα μπορέσουμε να αναστήσουμε τη γη που χάνουμε, τα οικοσυστήματα, τα είδη, αν δεν έχουμε ακόμη καταλάβει/εκτιμήσει τη σημαίνουσα προσφορά τους στη ζωή μας; Πώς θα αναστρέψουμε αυτό που ήδη αποκαλείται από τους επιστήμονες «έκτη μαζική εξαφάνιση των κυρίαρχων μορφών ζωής»; Και βεβαίως είμαστε διατεθειμένοι για αλλαγές σε συλλογικό, επομένως και σε ατομικό επίπεδο;

? Info: Scientific American

ΠΗΓΗ: efsyn.gr