Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 09:09

Πώς καταστρέφεις τα δόντια σου και πώς να το σταματήσεις

Γράφτηκε από τον

499534675_85j9.jpg

Μήπως κάθε βράδυ χαλάς τα δόντια σου χωρίς να το γνωρίζεις, απλά και μόνο γιατί τα τρίζεις;

Ένας από τους πιο βασανιστικούς πόνους που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος (μακριά από 'μας) είναι ο πονόδοντος. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι τα κακόμοιρα τα δόντια τα προσέχουν (όχι δεν μιλάμε για το απαραίτητο πρωινό και βραδινό πλύσιμό τους) όταν αρχίσουν να πονάνε.

Τα δόντια πρέπει να τα προσέχεις σαν τα μάτια σου. Και όχι, δεν είναι μόνο ο καθαρισμός που είναι μη διαπραγματεύσιμος αλλά και το να σταματήσεις να τα τρίζεις το βράδυ. Κάτι που ίσως να κάνεις ασυνείδητα στον ύπνο σου και απλά να ξυπνάς με πονοκέφαλο, χωρίς να έχεις πιει στάλα αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές από οδοντιάτρους για το πώς να σταματήσεις να τρίζεις τα δόντια σου και να προλάβεις δυσάρεστες καταστάσεις.

> Καλές και κακές συνήθειες για γερά ούλα και δόντια

Γιατί τρίζουμε τα δόντια μας

Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο οι λόγοι που τρίζει τα δόντια του και έχουν να κάνουν με την ηλικία αλλά και τον τρόπο ζωής του. «Μελέτες υποστηρίζουν ότι το συναισθηματικό στρες είναι ο Νο1 παράγοντας για το τρίξιμο των δοντιών. Υπάρχουν επίσης μελέτες που υποστηρίζουν ότι και τα γονίδια παίζουν ρόλο ενώ υπάρχουν και συσχετίσεις με διάφορες ασθένειες όπως το σύνδρομο Down και οι διαταραχές ύπνου και διατροφής» αναφέρει ο οδοντίατρος δρ. Jarrett L. Manning.

«Όταν ανησυχείς για κάτι όπως κάποια ρίσκα στη δουλειά ή αντιμετωπίζεις πολλά προβλήματα στα προσωπικά σου μπορεί να έχεις ένταση στο κεφάλι σου. Αυτό όχι μόνο σε κάνει να τρίζεις τα δόντια σου ασυναίσθητα ενώ οι σκέψεις σου είναι αλλού, αλλά να σφίγγεις τη γνάθο σου αντί να χαλαρώνεις» επισημαίνει ο οδοντίατρος δρ. Kenneth Magid.

> Το ήξερες ότι η γυμναστική καταστρέφει τα δόντια σου;

Συνήθη συμπτώματα

Καταρχάς αν έχεις την υποψία ότι το κάνεις, κλείσε άμεσα ραντεβού με τον οδοντίατρό σου, που θα σου πει ακριβώς τι συμβαίνει στο στόμα σου. Στο μεταξύ τα παρακάτω σημάδια θα σε βοηθήσουν να το επιβεβαιώσεις.

Ξυπνάς με πόνο στη γνάθο

Πιάνεις τον εαυτό σου να ανοιγοκλείνεις το στόμα σου ή να κάνεις μασάζ στο κεφάλι σου καθώς περιμένεις να γίνει ο καφές σου; Ή μήπως χρειάζεσαι μια παύση προτού ξεκινήσεις να βουρτσίζεις τα δόντια σου το πρωί; Αν ναι, τότε ίσως το βράδυ να τρίζεις τα δόντια σου. «Βασική ένδειξη αποτελεί το να ξυπνάς το πρωί με πόνο, ευαισθησία ή δυσφορία», σημειώνει ο δρ. Manning.

Η σύντροφός σου ακούει θόρυβο

Δεν είναι μόνο το ροχαλητό που μπορεί να κάνει αυτή που κοιμάται μαζί σου να μην κλείσει μάτι, αλλά και το τρίξιμο των δοντιών αποδεικνύεται εξίσου ενοχλητικό και θορυβώδες. Αν το κάνεις στον ύπνο σου όλο και κάποιο κλικ θα ακούσει και να ελπίζεις να στο πει άμεσα.

> Γιατί τα δόντια μας σταματούν να είναι λευκά;

Σφίγγεις τα δόντια σου και όταν είσαι ξύπνιος

Αν το κάνεις τη νύχτα πιθανότατα να σφίγγεις το σαγόνι σου και μέσα στην ημέρα, υποστηρίζει ο δρ. Magid. Ίσως να μην το καταλαβαίνεις καν. Μήπως κρατάς την αναπνοή σου στα meetings στη δουλειά; Σφίγγεις τα δόντια σου όταν ακούς ένα φίλο να σου μιλάει; Αυτά τα δύο είναι ενδείξεις ότι ότι έχεις ένταση και ενόχληση στο στόμα σου όλο το 24ωρο.

Τι αντίκτυπο έχει στην υγεία

Σίγουρα δεν είναι μια συνήθεια που απειλεί τη ζωή σου αλλά είναι μια αρκετά προβληματική κατάσταση για την υγεία των δοντιών σου. «Το τρίξιμο των δοντιών ή βρουξισμός (όπως λέγεται επιστημονικά) είναι πολύ επιζήμιο για τα δόντια, τις δομές που τα στηρίζουν μεταξύ των οποίων το οστό, τα ούλα και οι μυς που σχηματίζουν τον μηχανισμό της γνάθου. Αν δεν θεραπευτεί μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο δοντιών και να χρειαστεί κορώνα ή εξαγωγή» εξηγεί ο δρ. Manning.

Σε κάποιες πιο σοβαρές περιπτώσεις ο βρουξισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη γνάθο ή σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης (TMD), που οδηγεί σε χρόνιους πονοκεφάλους, πόνο στο πρόσωπο και οστεοαρθρίτιδα στη γνάθο, συμπληρώνει ο δρ. Magid.

Πώς θα το σταματήσεις

Αν το πρόβλημα δεν οφείλεται σε κληρονομικότητα αλλά στον τρόπο ζωής που ακολουθείς τότε ίσως σε βοηθήσει μια εναλλακτική θεραπεία, όπως ο διαλογισμός για να αποβάλεις το άγχος, αναφέρει ο δρ. Manning. Φυσικά αν έχεις κάποιο απ' τα παραπάνω συμπτώματα τρέχεις στον οδοντίατρο πρώτα. Τα μασελάκια είναι επίσης μια επιλογή, για να μην τρίζεις τα δόντια σου τη νύχτα, συμπληρώνει ενώ γίνονται μέχρι και θεραπείες με Botox.

πηγη: askmen.com