Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 07:58

Στα μουλωχτά εξισώνουν τους Έλληνες με τους ξένους ναυτικούς

Γράφτηκε από τον

tanker_pontoporos_nautilia_.png

Ταφόπλακα για χιλιάδες Έλληνες ναυτικούς αποτελεί η τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο (φορολογικών παρεμβάσεων), μέσα από την οποία ψηφίστηκε η εξίσωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των Ελλήνων ναυτικών με τα ξένα πληρώματα.

Στα μουλωχτά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, με μια τροπολογία-πρόκληση της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στα Τάρταρα τους μισθούς των Ελλήνων ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία, εξισώνοντάς τους με τις αποδοχές που δίνουν οι Έλληνες εφοπλιστές σε αλλοδαπούς ναυτεργάτες στα πλοία με «σημαία ευκαιρίας».

«Το επιχείρημά τους είναι ότι έτσι θα αυξηθούν τα υπό ελληνική σημαία πλοία και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, στην πραγματικότητα όμως θα εξαφανίσουν τον Έλληνα ναυτικό από τα πλοία, διότι με αυτή την τροπολογία καταργούν την εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στα υπό Ελληνικής σημαίας πλοία για τους Έλληνες ναυτεργάτες που ναυτολογούνται στις ειδικότητες Ανθυποπλοιάρχου και Γ’ Μηχανικού καθώς και στο κατώτερο πλήρωμα», ανέφερε ο πρόεδρος της Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Στέλιος Κουμπιάς.

Συγκεκριμένα προβλέπεται συγκεκριμένα ότι για τους Έλληνες ναυτεργάτες που ναυτολογούνται σε ειδικότητες κατώτερου πληρώματος καθώς και στις ειδικότητες ανθυποπλοιάρχου και Γ΄ μηχανικού, θα εφαρμόζονται οι «διεθνώς κρατούσες αρχές και συμβάσεις», δηλαδή τα μισθολόγια πείνας που υπογράφει η εργοδοτική «Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών» (ITF).

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη μισθολογική κλίμακα της ITF/ΔΟΜ, οι συνολικές αποδοχές του ναύτη στα ποντοπόρα καράβια διαμορφώνονται ως εξής σε δολάρια: Βασικός Μισθός 625 + πληρωμή Αδειών 52,08 + πληρωμή για άδειες εθνικών εορτών 30,05 + 391 για 104 ώρες υπερωρίες. Το σύνολο 1.098,13 δολάρια μηνιαίες αποδοχές, για 12ωρη δουλειά τη μέρα – 72 ώρες δουλειά τη βδομάδα (6ήμερο), χωρίς βεβαίως δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

«Με το ίδιο απατηλό επιχείρημα, βέβαια, από το 1980 έως σήμερα έχουν χτυπηθεί αλύπητα τα δικαιώματα των ναυτεργατών, έχουν μειωθεί 11 φορές οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων, όμως ο αριθμός των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα και ΣΣΕ στα ποντοπόρα διαρκώς μειώνεται (4 ως 6, ανάλογα με τους κόρους των πλοίων, έμειναν με την τελευταία μείωση της οργανικής σύνθεσης). Τώρα έρχεται η κυβέρνηση να δώσει τη χαριστική βολή στους ναυτεργάτες, για να ενισχύσει παραπέρα την τεράστια κερδοφορία των εφοπλιστών που συνεχίζεται απρόσκοπτα και εν μέσω κρίσης», προσέθεσε ο κ. Κουμπιάς.

Στο στόχαστρο και οι Έλληνες Πλοίαρχοι

Στην ίδια κατεύθυνση, άλλο άρθρο της ίδιας τροπολογίας καθιστά σαφές ότι συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα δεν θα έχει πλέον ούτε ο πλοίαρχος. Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Στην περίπτωση που για τις ανάγκες της εκάστοτε ναυτιλιακής εταιρείας υπό συγκεκριμένες διαδικασίες δεν προσφέρεται Έλληνας πλοίαρχος (…) θα παρέχεται η ευελιξία ναυτολόγησης αλλοδαπού πλοιάρχου. Πρόκειται για απολύτως κρίσιμη και απαραίτητη στήριξη της ελληνικής σημαίας».

Επιπλέον, σε τρίτο άρθρο της ίδιας τροπολογίας προβλέπεται συνέχεια της ωμής παρέμβασης στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Με την τροπολογία η κυβέρνηση παρεμβαίνει στον τρόπο που γίνονται οι εκλογές των ναυτεργατικών σωματείων ώστε να είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των εφοπλιστών, ενώ φτάνει να καθορίζει και πόσες θα είναι οι θητείες του προέδρου, του γραμματέα και του ταμία, ορίζοντας ότι δεν μπορούν να είναι πάνω από τρεις.

Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι στο ίδιο νομοσχέδιο που κατατέθηκε η κατάπτυστη τροπολογία για τους ναυτεργάτες, υπάρχει άρθρο που εξασφαλίζει νέες φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές.

«Η ΠΕΣ/ΝΑΤ ΧΙΟΥ καταδικάζει την απλοχεριά του κυρίου Πλακιωτάκη προς τους Εφοπλιστές, που με αυτή την τροπολογία βάζει ταφόπλακα στα ναυτεργατικά δικαιώματα και θα σβήσει τον νυν και μελλοντικό Έλληνα ναυτικό από τα πλοία.

Θα στηρίξουμε και θα συμμετάσχουμε σε όποιον δίκαιο αγώνα χρειασθεί με φορείς και ναυτεργατικά σωματεία, αν και δυστυχώς η μεγάλη δύναμη του Έλληνα ναυτικού που θα έπρεπε να είναι η ΠΝΟ, είναι εδώ και πολλά χρόνια μονίμως φυλακισμένη και υποταγμένη στα θέλω των εφοπλιστών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από το 2010 δεν υπάρχει ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», ανέφερε ο Κουμπιάς.

.politischios.gr

πηγη: e-nautilia.gr