Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 08:48

Ο ιός τιμωρεί τους αρνητές του

Γράφτηκε από τον

19-trump.jpg

Ο Τραμπ πετά καπέλα σε υποστηρικτές του. Αραγε, πόσους ανθρώπους κόλλησε ο ίδιος;

AP PHOTO

 
Ο Ντόναλντ Τραμπ διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές, μπαίνοντας έτσι στη λίστα της... ντροπής με τους ηγέτες που περιφρονούσαν την πανδημία και «την πάτησαν» ● Σε υψηλό κίνδυνο λόγω ηλικίας και βάρους ● Ακυρώνονται όλες οι προεκλογικές ομιλίες του μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

«Αυτή ίσως να είναι η μεγαλύτερη “έκπληξη του Οκτώβρη” στην ιστορία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Ωστόσο, όλοι όσοι παρακολουθούσαν με λίγη προσοχή, το έβλεπαν να έρχεται». Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο ανταποκριτής της Guardian στην Ουάσινγκτον Ντέιβιντ Σμιθ την είδηση ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 200.000 Αμερικανούς.

Τα νέα έφτασαν, όπως συνήθως επί θητείας Τραμπ, με μηνύματα στο τουίτερ. Αρχικά, ένα μήνυμα του Αμερικανού προέδρου με το οποίο ανακοίνωνε ότι η βοηθός του, Χόουπ Χιξ, είχε βρεθεί θετική στον κορονοϊό, ενώ αυτός και η Μελάνια περίμεναν τα αποτελέσματα των δικών τους τεστ. Με ένα μήνυμα δύο ώρες αργότερα ο Τραμπ δήλωνε πως αυτός και η Πρώτη Κυρία είναι θετικοί στον Covid-19 και ξεκινούν αμέσως την καραντίνα τους και τη διαδικασία της ανάρρωσής τους.

Ανησυχία ανάμεικτη με θυμηδία κατέκλυσε τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο άνθρωπος που θεωρούσε τον Covid «γριπούλα», που έλεγε πως θα εξαφανιστεί «κάποια μέρα, σαν από θαύμα», που βιαζόταν να ξανανοίξει την οικονομία κόντρα στις συστάσεις των επιστημόνων και τα έβαζε μαζί τους κάθε φορά οι διαπιστώσεις τους συγκρούονταν με τις φαντασιώσεις του, εκείνος ισχυριζόταν πως είχε τα πάντα υπό έλεγχο, που υποτιμούσε τη χρησιμότητα της μάσκας και της απόστασης και χλεύαζε τον Τζο Μπάιντεν, ακόμα και στο φρικτό ντιμπέιτ της Τρίτης επειδή εμφανιζόταν παντού με μάσκα.

Οπως πριν από αυτόν ο Βραζιλιάνος Ζαΐρ Μπολσονάρο και ο Βρετανός Μπόρις Τζόνσον. «Ενας απερίσκεπτος πρόεδρος που με την ανευθυνότητά του έθεσε σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό του και την οικογένειά του, αλλά και τη σταθερότητα της χώρας, ρίχνοντας την εκτελεστική εξουσία στο χάος. Αλλη μια κρίση αποκλειστικά διά χειρός Ντόναλντ Τραμπ», σχολίαζαν οι Los Angeles Times.

Οι Αμερικανοί δεν θυμούνται άλλη παρόμοια κρίση με τον πρόεδρο να τίθεται σε κατάσταση οπισθοφυλακής -κι αυτό είναι το καλό σενάριο- μόλις ένα μήνα πριν από τις εκλογές. Αφ’ ενός, τινάζεται στον αέρα η προεκλογική εκστρατεία. Ολες οι προεκλογικές ομιλίες και συγκεντρώσεις του Τραμπ ακυρώνονται για τις επόμενες δύο εβδομάδες τουλάχιστον.

Το ίδιο και το δεύτερο ντιμπέιτ που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου. Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι πόσοι άλλοι έχουν κολλήσει. Οι σύμβουλοι του Δημοκρατικού υποψήφιου Τζο Μπάιντεν του συνέστησαν να υποβληθεί αμέσως σε τεστ, παρόλο που δεν αντάλλαξε χειραψία με τον Τραμπ στο ντιμπέιτ.

Η ιχνηλάτηση

Δεν είναι βέβαιο αν ο Τραμπ κόλλησε τον ιό από τη βοηθό του ή από αλλού. Η Χόουπ Χιξ πάντως τον συνόδευσε την Τρίτη στο Κλίβελαντ όπου έγινε το ντιμπέιτ. Από τα μέλη δε της προεδρικής οικογένειας που παρευρίσκονταν στον ίδιο χώρο, κανένα δεν φορούσε μάσκα. Την Τετάρτη, την ημέρα όπου η Χιξ εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα, συνόδευσε τον πρόεδρο σε προεκλογική συγκέντρωση στη Μινεσότα. Χθες έγινε γνωστό ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και η σύζυγός του διαγνώστηκαν αρνητικοί. Το ίδιο και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος είχε συναντήσει για τελευταία φορά τον Τραμπ στις 15 Σεπτεμβρίου.

Οσο για τις επιπτώσεις που θα έχει στην κάλπη η ασθένεια του Τραμπ, οι απόψεις διίστανται. Από τη μάλλον μειοψηφική άποψη ότι θα κερδίσει περισσότερη συμπάθεια, άρα και ψήφους, μέχρι την ακριβώς αντίθετη. «Ο ιός ενδεχομένως να δυσχεράνει περαιτέρω την προσπάθεια του Τραμπ να επανεκλεγεί, καθώς οι σύμβουλοί του ήλπιζαν να καλύψουν το χάσμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες με ένα επιθετικό πρόγραμμα περιοδειών και με το μήνυμα το χειρότερο κομμάτι του κορονοϊού είναι παρελθόν», επισήμανε η Washington Post.

Πλήθος ξένων ηγετών και άλλων προσωπικοτήτων έστειλαν ευχές για γρήγορη ανάρρωση. Ανάμεσά τους και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος ήρθε αμέτρητες φορές σε σύγκρουση με τον Τραμπ που τελικά αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον οργανισμό. Θα είναι όμως περαστικά;

Αν και μέχρι χθες, επισήμως τουλάχιστον, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ασυμπτωματικός, εντάσσεται σε κατηγορία υψηλού κινδύνου λόγω ηλικίας (74) και βάρους. Τι γίνεται όμως στην ακραία περίπτωση που ο πρόεδρος πεθάνει πριν από τη λήξη της θητείας του στις 20 Ιανουαρίου του 2021 ή καταστεί ανίκανος να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του; Τότε αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου ο αντιπρόεδρος, εν προκειμένω ο Μάικ Πενς. Αν κι αυτός καταστεί ανίκανος, τη σκυτάλη παίρνει η Νάνσι Πελόζι ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μόνο που η Πελόζι είναι Δημοκρατική και η κυβέρνηση ρεπουμπλικανική. Μπλέξιμο...

Μεγάλο μπέρδεμα όμως θα προέκυπτε και στο Δημοκρατικό Στρατόπεδο σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητας του Τζο Μπάιντεν. Και τα δύο κόμματα έχουν θεσπίσει κανόνες για την επιλογή νέου υποψήφιου σε περίπτωση θανάτου ή απόσυρσης του επίσημου υποψήφιου πριν από τις εκλογές. «Το πρόβλημα», όπως επισημαίνει στους Los Angeles Times ο καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ρικ Χέιζεν, «είναι ότι μόλις ένα μήνα πριν από τις εκλογές τα ψηφοδέλτια έχουν τυπωθεί και σε αρκετές πολιτείες έχει ήδη ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Το πιθανότερο είναι ότι οι εκλογές θα γίνονταν με το όνομα του αποθανόντα στο ψηφοδέλτιο. Το ερώτημα που ακολουθεί είναι κατά πόσο η νομοθεσία σε κάθε πολιτεία επιτρέπει στους εκλέκτορές της να ψηφίσουν κάποιον άλλον αντί για τον νεκρό. Δεν έχουν όλες οι πολιτείες νόμους που να αντιμετωπίζουν αυτή την πιθανότητα, γεγονός που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr