Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 07:34

Φινλανδία: Απαγόρευση νεοναζιστικής οργάνωσης

Γράφτηκε από τον

finland-stabbing.jpg

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φινλανδίας έθεσε εκτός νόμου μια νεοναζιστική οργάνωση, με το αιτιολογικό ότι οι δραστηριότητές της «αντίκεινται σοβαρά στο νόμο». Η αστυνομία της χώρας έχει προσπαθήσει να διαλύσει το ακροδεξιό Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης, γνωστό για τη βιαιότητά του και τον ανοιχτό ρατσισμό του, ενώ δύο κατώτερα δικαστήρια έχουν επικυρώσει την απόφαση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι δραστηριότητες της οργάνωσης «δεν μπορούν να απολαμβάνουν την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία των συναθροίσεων, καθώς αυτές από τη φύση τους περιλαμβάνουν παραβίαση αυτών των δικαιωμάτων».

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, επιθεωρητής Χάικι Λάουσμαα, δήλωσε στο φινλανδικό ραδιόφωνο ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι «μια ξεκάθαρη δήλωση ότι μια βίαιη οργάνωση που χρησιμοποιεί ρατσιστικό λόγο ή παραβιάζει με άλλους τρόπους την ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν έχει θέση στην φινλανδική κοινωνία».

Ένα μέλος του Σκανδιναβικού Κινήματος Αντίστασης, ο Γιέσε Τορνιένεν, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για επίθεση εναντίον ενός άνδρα με κλωτσιές, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης τον Σεπτέμβριο του 2016. Ο 28χρονος έχασε στη συνέχεια τη ζωή του από αυτή την επίθεση. Η θανατηφόρα επίθεση προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη και οδήγησε στο αίτημα να απαγορευτούν εξτρεμιστικές και ρατσιστικές οργανώσεις.

Πηγή: Associated Press

πηγη: efsyn.gr