Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 08:17

ΚΟΛΟΜΒΙΑ Με απεργία και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα συνεχίστηκαν χθες οι κινητοποιήσεις

Γράφτηκε από τον

colombia-protests-2.jpg

Νέα μέρα εθνικής απεργίας ήταν η χτεσινή στην Κολομβία, μετά από κάλεσμα της Εθνικής Επιτροπής Απεργίας, στην οποία συμμετέχουν εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι μαζικοί φορείς (φοιτητές κ.λπ.). Μεταξύ άλλων έγιναν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας, μεγαλύτερες και μικρότερες, που ακόμα και με τους υπολογισμούς της αστυνομίας έφταναν τις 85.

Μπογκοτά, Κάλι, Μεντεγίν, Σαραβένα, Περέιρα ήταν μερικές μόνο από τις περιοχές όπου διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, εγκαινιάζοντας την 3η συνεχή βδομάδα των δυναμικών κινητοποιήσεων στη χώρα, ενάντια και στο όργιο της κρατικής καταστολής, από το οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 42 άτομα.

Οι λαϊκές διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις 28 Απρίλη με αιχμή τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε στο φορολογικό, ενώ στην πορεία διεύρυναν τις διεκδικήσεις τους και με αιτήματα όπως η διασφάλιση αξιοπρεπών μισθών, η οργάνωση του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού κ.ο.κ.

Στις χτεσινές κινητοποιήσεις, σε περιοχές όπως το Κάλι ξεχώρισε και η συμμετοχή ιθαγενών.

Ιθαγενείς σε διαδήλωση στην ΜπογκοτάΙθαγενείς σε διαδήλωση στην Μπογκοτά
Πηγή: Associated Press

Στο Μεντεγίν επιστρατεύτηκε και η ευρηματικότητα: Με την πρωτοπόρα συμβολή αγωνιστών καλλιτεχνών, με επίκεντρο το Πάρκε ντε λος Ντεσέος («Πάρκο των επιθυμιών»), οργανώθηκε δρώμενο με τίτλο «Η τέχνη αντιστέκεται!». Στην Μπογκοτά ξεχώρισε η συμμετοχή των φοιτητών, μεταξύ άλλων από την Παιδαγωγική Ακαδημία.

Πηγή: Associated Press

Από τη μεριά της η κυβέρνηση Ντούκε προσπαθεί να εμφανιστεί τάχα πρόθυμη να «αφουγκραστεί» τις ανησυχίες των διαδηλωτών, ωστόσο η ίδια η επιστράτευση χιλιάδων μελών των δυνάμεων καταστολής για τη «διασφάλιση της τάξης» είναι αποκαλυπτική: Λίγο πριν αρχίσουν οι χτεσινές κινητοποιήσεις έγινε γνωστό ότι η λίστα των θυμάτων της κρατικής καταστολής αυξήθηκε κι άλλο, αφού κατέληξαν ένας 20χρονος και ένας 36χρονος που είχαν τραυματιστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Πηγή: Associated Press

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των μεγάλων αντιδράσεων για την κρατική βία, οι αρχές έθεσαν σε διαθεσιμότητα 5 αστυνομικούς. Την ίδια στιγμή ο επίτροπος της κυβέρνησης «για την ειρήνη», Μιγκέλ Σεμπάγιος, ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ότι «οι καταχρήσεις της αστυνομίας θα τεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης», προσθέτοντας ότι διαπράττονται εγκλήματα «και από πολίτες που τραυματίζουν άλλους πολίτες» και μέλη «των δυνάμεων επιβολής του νόμου». Κατά τ' άλλα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είναι διαθέσιμη «για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με τους εκπροσώπους των διαδηλωτών, με τη στήριξη και τη διευκόλυνση φορέων όπως η Καθολική Εκκλησία και ο ΟΗΕ. Εκπρόσωποι της Εθνικής Επιτροπής Απεργίας, ωστόσο, έχουν καταγγείλει ότι ήδη από την πρώτη συνάντησή τους με κυβερνητική αντιπροσωπεία, την περασμένη Δευτέρα, έγινε φανερό ότι η κυβέρνηση δείχνει περιφρόνηση απέναντι στα αιτήματα των διαδηλωτών.

ΠΗΓΗ: 902.gr