Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 08:02

Παραιτείται με στόχο να σχηματίσει νέα κυβέρνηση ο Κόντε

Γράφτηκε από τον

25-conte.jpg

Λίγες μόνο μέρες κόπασε η πολιτική «καταιγίδα» στην Ιταλία, μετά την οριακή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τις τελευταίες ώρες ο Τζουζέπε Κόντε δέχθηκε πιέσεις να υποβάλει την παραίτησή του και να αναζητήσει τη δημιουργία νέου κυβερνητικού συνασπισμού αφού πάρει φρέσκια εντολή από τον πρόεδρο Ματαρέλα.

Κι ενώ οι πληροφορίες στον ιταλικό Τύπο τον ήθελαν να μεταβαίνει ήδη από σήμερα στο Κυρηνάλιο για να παραιτηθεί, τελικά αυτό θα γίνει αύριο το πρωί.

Στις 9 το πρωί της Τρίτης ο Κόντε θα ενημερώσει σχετικά το υπουργικό συμβούλιο κι ακολούθως θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο.

Έντονες ήταν διαβουλεύσεις της σημερινής ημέρας. Μέχρι το απόγευμα θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει την κατάσταση ως εξής: Ο Νίκολα Τζινγκαρέτι του Δημοκρατικού Κόμματος τάσσεται υπέρ μιας νέας πιο διευρυμένης κυβέρνησης υπό τον Κόντε, στέλεχος του ίδιου κόμματος άνοιξε πάλι την πόρτα στον Ματέο Ρέντσι που πρόσφατα προκάλεσε τριγμούς αποσύροντας δύο υπουργούς, για την κλείσει αμέσως μετά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Για τον Τζινγκαρέτι προτιμότερη είναι η ιδέα «μιας κυβέρνησης εθνικών συμφερόντων» με τον Κόντε να θεωρείται «σημείο ισορροπίας».

Πηγές του Δημοκρατικού κόμματος έκαναν γνωστό ότι «δεν ζήτησαν» και «δεν ζητούν» από τον Κόντε να πάει στο Κυρηνάλιο.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο Κόντε μάλλον θα προτιμούσε μια συνεργασία με το κόμμα του Καβαλιέρε παρά με τη «Ζωντανή Ιταλία» του Ρέντσι.

Στο μεταξύ, τα  Πέντε Αστέρια είναι έτοιμα να συναντηθούν: πρώτα οι υπουργοί και μετά οι ομάδες σε Βουλή και Γερουσία. Ο αρχηγός του κόμματος, Βίτο Κρίμι εξηγεί: «Είμαστε πεπεισμένοι από την πλευρά του προέδρου (σ.σ. της κυβέρνησης) Κόντε σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τη χώρα. Είμαστε η ραχοκοκαλιά αυτού του νομοθετικού σώματος: όπως πάντα, θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, έχοντας ως αναφορά το καλό των πολιτών και θα εγγυηθούμε τα ευαίσθητα βήματα που περιμένουν τη Δημοκρατία μας».

Η Ιταλία είχε 66 κυβερνήσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμομ αφού πολλές φορές διαλύθηκαν κυβερνήσεις και τα διάφορα μέρη έκατσαν πάλι στο τραπέζι του διαλόγου για ανασχηματισμό.

Όταν όμως παραιτηθεί ένας πρωθυπουργός, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μπορεί να σχηματιστεί ένας νέος συνασπισμός και πάντα υπάρχει κίνδυνος οι πρόωρες εκλογές να καταλήξουν ως η μόνη βιώσιμη λύση.

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή