Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 08:10

ΡΟΛΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΙΤΗ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Στην Άγκυρα αύριο ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών και για τις διερευνητικές Ελλάδας και Τουρκίας

Γράφτηκε από τον

germany-turkey.jpg

Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί αύριο Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην ατζέντα των επαφών που θα έχει στην Άγκυρα σχετίζονται και με την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το Βερολίνο διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή στα Ελληνοτουρκικά προωθώντας, όπως και οι ΗΠΑ, επικίνδυνους σχεδιασμούς που οδηγούν σε επώδυνους συμβιβασμούς για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και σε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Χάϊκο Μάας θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου και σύμφωνα με την DW θα συζητήσουν τις «μελλοντικές σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, θέματα διμερούς ενδιαφέροντος» αλλά και τις «διατλαντικές σχέσεις πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν». Επιπλέον αναφέρει πως «σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκεται όμως η αντιδικία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο». Γίνεται σαφές η στάση στα ελληνοτουρκικά της Γερμανίας και άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, όπως φυσικά και για τις ΗΠΑ, διαμορφώνεται με βάση τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπούν.

Ενόψει των διερευνητικών συνομιλιών που θα αρχίσουν στις 25 Γενάρη η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι το μόνο θέμα που τίθεται είναι η υφαλοκριπίδα και η ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών. Αντίθετα η κυβέρνηση της Τουρκίας επιδιώκει να θέσει κι άλλα θέμα όπως είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο και τα 10 ναυτικά μίλια του ελληνικού εναέριου χώρου.

Για «διαφιλονικούμενα ζητήματα» μιλά επίσημα η κυβέρνηση της Γερμανίας αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται ένα και μόνο ζήτημα αυτό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση της εκπρόσωπους του γερμανικού υπ. Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ που ανέφερε πως «πάντα τονίζαμε ότι κυρίως έχει νόημα αν η λύση στα διαφιλονικούμενα ζητήματα των θαλάσσιων συνόρων μπορεί να εξευρεθεί με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, που είναι αυτές οι δύο χώρες, στη βάση του διεθνούς δικαίου».

ΠΗΓΗ: 902.gr