Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 10:05

Διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τις φοροελαφρύνσεις

Γράφτηκε από τον

kleista-katastimata.jpg

Μάριος Χριστοδούλου

Πρώτο τεστ προθέσεων για τα νέα μέτρα φοροελάφρυνσης πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία θα αποτελέσουν οι σημερινές τηλεδιαπραγματεύσεις της τεχνικής αντιπροσωπείας των δανειστών με την αντίστοιχη ελληνική στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Στο Γενικό Λογιστήριο έχουν ετοιμάσει έναν μπούσουλα με βασική ντιρεκτίβα πως όλα τα μέτρα είναι προσωρινά και με βάση αυτόν πρόκειται να κινηθούν ώστε να υπάρξει ένα πρώτο στίγμα από αυτές τις βολιδοσκοπήσεις. Αλλωστε τα τεχνικά κλιμάκια είναι αυτά που κάνουν «όλη τη δουλειά» και για τον λόγο αυτόν ο συναγερμός που έχει προηγηθεί από την πολιτική ηγεσία του Γενικού Λογιστηρίου είναι να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή σε αυτές τις επαφές.

Δεν είναι μόνο ο εμπλουτισμός του πακέτου των έκτακτων παρεμβάσεων στην οικονομία για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την πανδημική κρίση (αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, «κουρέματα» ενοικίων σε επαγγελματική στέγη, κύριες και φοιτητικές κατοικίες, επιδόματα και διαδοχικοί κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής, κ.α.), είναι και τα άλλα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και για τα οποία δεν υπάρχει δημοσιονομική ελευθερία όπως στα πρώτα. Πρόκειται για:

■ Την απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για ένα έτος (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020) λόγω της μεγάλης καθίζησης που έχουν υποστεί τα εισοδήματα των μικρομεσαίων, επαγγελματιών και των νοικοκυριών. Το κόστος του μέτρου είναι πολύ χαμηλό καθώς δεν υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ.

■ Την κλιμακωτή μείωση έως και τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου και για το 2021, με το ύψος της επιβάρυνσης για τον προϋπολογισμό να φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ.

■ Η μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ του 2021 κατά 8-10%. Το κόστος των 230 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από την έκρηξη της φορολογίας που θα προκαλέσει η νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών και η ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των ακινήτων.

■ Η ακύρωση του πέναλτι του 22% για τους φορολογούμενους που δεν συγκέντρωσαν ηλεκτρονικές αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους. Το πέναλτι επιβάλλεται στη διαφορά, ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος των δαπανών και σε αυτό που συγκεντρώθηκε με ηλεκτρονικό χρήμα. Επίσης, το κόστος του μέτρου είναι χαμηλό για τον προϋπολογισμό.

Μαζί με αυτά τα μέτρα, τα οποία θα αξιολογηθούν στη βάση των αντοχών του προϋπολογισμού (τα κρατικά ταμεία γεμίζουν με νέα τρύπες) και της οικονομίας που απειλείται με βαθιά ύφεση στο πρώτο τρίμηνο, η κυβέρνηση προωθεί:

■ «Α λα καρτ» ρυθμίσεις οφειλών, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και την ένταση και έκταση των ζημιών που έχει υποστεί από την πανδημία. Οι δόσεις σε ορισμένες περιπτώσεις χρεών θα φτάνουν ακόμα και τις 120. Το μέτρο όπως επισημαίνει πηγή του υπουργείου Οικονομικών θα συζητηθεί με τους τέσσερις αξιωματούχους των θεσμών στις συναντήσεις που θα ξεκινήσουν στις 26 Ιανουαρίου και αποτελεί ένα γενικότερο σχέδιο εξυγίανσης των οφειλών από την πανδημία.

Στα αμιγώς προαπαιτούμενα της 9ης αξιολόγησης τα τεχνικά κλιμάκια θα δώσουν έμφαση στη μεταρρυθμιστική πρόοδο πάνω στους εφαρμοστικούς νόμους για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, στα «κόκκινα» δάνεια (μαζί με την πρόταση Γιάννη Στουρνάρα για τη δημιουργία bad bank), στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, στις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και στην εν εξελίξει άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Το άλλο μεγάλο μέτωπο που έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη βάση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ολα τα εθνικά σχέδια θα συζητηθούν στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 18 Ιανουαρίου, ενώ σε ξεχωριστή ενότητα θα εξεταστούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες στην ευρωζώνη, όπου εκεί η Ελλάδα θα έχει να πει πολλά πράγματα…

ΠΗΓΗ: efsyn.gr