Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 11:04

Κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη δυτική Ευρώπη

Γράφτηκε από τον

austria.jpg

«Ασυνήθιστα υψηλή» ποσότητα χιονιού αναμένεται στην Αυστρία με ένα χαμηλό βαρομετρικό να κινείται προς τις Άλπεις από την Ιταλία. Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά προγνωστικά μοντέλα αναμένεται το ύψος του χιονιού να φτάσει μεταξύ των 50 και 100 εκατοστών.

Οι περιοχές που αναμένεται να δεχθούν τον υψηλότερο όγκο χιονιού είναι οι κοιλάδες του Ανατολικού Τιρόλο και η κοιλάδα Lesachtal. Το Σαββατοκύριακο, 298 χιλιοστά χιονιού έπεσαν στο Lienz , σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ από το 1966. Στο Döllach, τα 238 χιλιοστά αποτελούν επίσης ρεκόρ.

Kelsey Brunner/The Aspen Times via AP

Ο μετεωρολόγος Florian Pfurtscheller σε δηλώσεις του σε αυστριακά μέσα είπε ότι η ποσότητα χιονιού που έπεσε ήταν ασυνήθιστη για αυτήν την περίοδο του έτους.

Πλημμύρες στην Ιταλία

Κύμα κακοκαιρίας σαρώνει και την Ιταλία προκαλώντας πλημμύρες που στοίχισαν το Σαββατοκύριακο τη ζωή ενός ατόμου ενώ χιονοστιβάδες στις Ελβετικές Άλπεις σκότωσαν ακόμα ένα άτομο.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν κατολισθήσεις και αρκετοί ποταμοί έσπασαν στις όχθες τους στην κεντρική Ιταλία. Τουλάχιστον 60 οικογένειες στην περιοχή Εμίλια-Ρομάνια αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις εστίες τους.

Anteo Marinoni/LaPresse via AP

Η δυνατή βροχή και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα και στη Βενετία την Τρίτη.

Τα δελτία καιρού τις τελευταίες ημέρες είχαν προβλέψει βροχοπτώσεις που ωθούν τη στάθμη της θάλασσας κοντά στο όριο των 130 εκατοστών στο οποίο λειτουργούν τα φράγματα πλημμύρας.

Ο νότος της χώρας, παρότι επλήγη λιγότερο, δεν γλύτωσε από την κακοκαιρία: στη Σικελία, σφοδρή καταιγίδα έπληξε τη Μεσσήνη τη χθεσινή νύχτα, πλημμυρίζοντας τους δρόμους.

Massimo Paolone/LaPresse via AP

Χιονοπτώσεις

Στη Βόρεια Ιταλία και στις περιοχές των Άλπεων σημειώθηκε έντονη χιονόπτωση το Σαββατοκύριακο και η χειμερινή κακοκαιρία έφερε επίσης χιόνι στη Γερμανία και την Ισπανία. Ο συναγερμός για πτώση χιονοστιβάδων ενεργοποιήθηκε στην οροσειρά των Δολομιτών και το Άλτο Αντίτζε (στο βόρειο άκρο) της Ιταλίας.  Ένας 23χρονος σκιέρ σκοτώθηκε σε χιονοστιβάδα στην περιοχή Titlis της Ελβετίας, νότια της Λουκέρνης, τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Associated Press.

πηγη: efsyn.gr