Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 08:00

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συμφωνία για τέλος του πολέμου – Οργή και οδύνη στην Αρμενία

Γράφτηκε από τον

nagorno-karampax-polemos.jpg

Τερματίζονται πλήρως οι συγκρούσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία να στέλνουν ειρηνευτικές δυνάμεις. «Οδυνηρή» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρωθυπουργός της Αρμενίας. Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο στο Γερεβάν. Ικανοποίηση στο Αζερμπαϊτζάν.

Τριμερή συμφωνία υπέγραψαν οι ηγέτες Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τον πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή να είναι ραγδαίες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το κείμενο «υπεγράφη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν» και προβλέπει «πλήρη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

ADVERTISING

«Οδυνηρή» συμφωνία, εισβολή στο κοινοβούλιο

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «οδυνηρή.

Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Πασινιάν επιβεβαίωσε ότι «υπέγραψα κοινή δήλωση με τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό του πολέμου στο (Ναγκόρνο) Καραμπάχ», χαρακτηρίζοντας το κείμενο αυτό «απίστευτα οδυνηρό για εμένα» όσο «και για τον λαό μας».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει ανταλλαγή αιχμαλώτων και επιστροφή προσφύγων υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Η Αρμενία φαίνεται να είναι ο χαμένος της συμφωνίας αυτής, καθώς η χώρα υποχρεούται να παραδώσει σειρά εδαφών στον θύλακα, διατηρώντας διάδρομο επικοινωνίας με το Καραμπάχ. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους Αζέρους, οι οποίοι θα επικοινωνούν με τον δικό τους θύλακα εντός Αρμενίας, το Ναχιτσεβάν. 

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση πλήθος οργισμένων διαδηλωτών στο Γερεβάν εισέβαλε στο κοινοβούλιο της Αρμενίας διαμαρτυρόμενο για τη συμφωνία τερματισμού της σύρραξης που φέρεται να επικυρώνει τη στρατιωτική επικράτηση των αζερικών δυνάμεω.

Πλήθος χιλιάδων εξοργισμένων διαδηλωτών συγκεντρώθηκε γύρω από τη Βουλή της Αρμενίας από τη στιγμή που μεταδόθηκε η είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας και εκατοντάδες εξ αυτών εισέβαλαν στο κτίριο, έσπασαν παράθυρα και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο εσωτερικό του κοινοβουλίου, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου.

«Ιστορική συμφωνία»

Στον αντίποδα ο Ιλχάμ Αλίεφ, πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία και επισημαίνοντας ότι η συμφωνία αποτελεί «ορόσημο για την επίλυση της σύγκρουσης», τόνισε ο Αλίεφ σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο «ευχαρίστησε» προσωπικά.

«Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα δίνεται τέλος, που επιλύεται η μακρόχρονη σύρραξη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δίνεται τέλος στην κατοχή αζερικών εδαφών», υπογράμμισε ο Αλίεφ.

Ρωσία και Τουρκία στέλνουν δυνάμεις

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι άρχισε να αναπτύσσει 1.960 στρατιωτικούς στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ σε ειρηνευτικό ρόλο.

Οι δυνάμεις αυτές μεταφέρονται ήδη αεροπορικώς από τη Ρωσία στην εμπόλεμη ζώνη.

Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσθέτοντας ότι ελπίζω πως η συμφωνία που υπεγράφη «θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες» για να υπάρξει «μακρόχρονη και πλήρης επίλυση της κρίσης» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Κατά τον Ρώσο πρόεδρο, η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ χθες στις 23:00 (ώρα Ελλάδας).

«Την 9η Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν (Ιλχάμ Αλίεφ), ο πρωθυπουργός της Αρμενίας (Νικόλ) Πασινιάν και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Βλαντίμιρ Πούτιν) υπέγραψαν διακήρυξη που αναγγέλλει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και το τέλος όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην εμπόλεμη ζώνη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τα μεσάνυχτα της 10ης Νοεμβρίου ώρα Μόσχας», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της ρωσικής προεδρίας τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εκτός από τη ρωσική ειρηνευτική δύναμη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα αναπτυχθεί και τουρκική δύναμη, όπως ανακοίνωσε το Μπακού.

Η κατάρριψη του ελικοπτέρου και η ανατροπή

Η βραδινή συμφωνία, πάντως, έρχεται κόντρα στις τελευταίες εξελίξεις, καθώς αζερικές δυνάμεις κατέρριψαν χθες ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστεί άλλος ένας.

Το Μπακού ανέλαβε άμεσα την ευθύνη και ζήτησε συγγνώμη από τη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις εκτίμησαν ότι πρόκειται για αρμενικό ελικόπτερο.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr